İncelemelerManşetler

Huawei Nova 9 İncelemesi

Huawei Nova 9 inceleme yazısında Huawei'nin yeni akıllı telefonu ile ilgili yorumlar, fotoğraflar ve video var.
huawei nova 9 inceleme

huawei nova 9 satın alHuawei Nova 9
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Huawei, 2021 yılını yeni ürünler açısından epey yoğun geçirdi. Ancak söz konusu akıllı telefonlar olunca şirket, geçen yıllara göre biraz daha sessiz kaldı. Tabii ki, bunda Huawei’nin akıllı telefonlar tarafında bir geçiş dönemi yaşaması, kendi mobil ekosistemine yönelmesi önemli rol oynuyor. Bu yıl içinde HarmonyOS’i cihaz portföyüne daha da yayarak önemli bir aşama kaydeden Huawei, henüz Çin dışında akıllı telefonlarına bu işletim sistemini getirmekte acele etmiyor. Ekim ayında Viyana’da resmi duyurusu yapılan Huawei Nova 9, EMUI 12 sürümüyle geliyor. Kullanıcı arayüzü ve verdiği his bakımından daha önce incelediğimiz HarmonyOS işletim sistemli Huawei MatePad 11 tablete yakın görünen Nova 9 kullanıcılarına nasıl bir deneyim vadediyor? Birkaç haftadır deneyimlediğimiz bu akıllı telefon ile ilgili detaylar ve yorumlar Huawei Nova 9 inceleme yazısı ve videosunda yer alıyor.

Huawei Nova 9 inceleme: Tasarım

Daha önce gördüğümüz Nova serisi telefonları daha çok gençleri hedefliyordu, tasarımlarıyla biraz daha orta segment telefonların hissini yansıtıyordu. Huawei, Nova serisine bakışını değiştiriyor ve bu seride çıtayı biraz daha yukarı taşıyor. Bu durumun tasarımına da yansımaları var ve bunu Nova 9’da iyi biçimde görüyoruz. Daha önce Huawei’nin Mate ve P serisi telefonlarında gördüğümüz tasarım unsurları ve detaylara bu yeni Huawei akıllı telefonunda da rastlıyoruz.

Öncelikle Nova 9, görünüş açısından P40 Pro ve Mate 40 Pro modellerine daha yakın görünüyor. Bunun en büyük nedeni, o telefonlarda gördüğümüz kavisli ekranın burada da yer alması. Kavisli ekran sayesinde telefonun önü ve arkası simetrik bir yapı oluşturuyor. Ayrıca telefonu çerçevesinin uzun kenarlarda daha da incelmesine ve bunun telefonu olduğundan daha da ince göstermesini sağlıyor. Aslında 7.8 milimetrelik kalınlığıyla Nova 9 zaten ince bir akıllı telefon, arkadaki kamera modülü de fazla çıkıntı yapmadığı için toplam kalınlığı artırmamış oluyor.

Telefonun 175 gramlık bir ağırlığı var, yani karşımızda boyutlarına göre hafif bir telefon bulunuyor. Bunda, telefonun malzeme seçiminin etkisi var. Önü ve arkasını camla kaplı telefonun kenarlarını ise metal görünümü verilmiş plastik çevreliyor. Yıldız Mavisi ve Gece Yarısı Siyahı olmak üzere iki farklı renk seçeneği var. Bizim elimizdeki mavi renkli model, ışığa tutulduğunda pembeye doğru çalan gradyan tonlarıyla epey hoş görünüyor. Bu renkte arka yüz mat ve hafif pürüzlü. Buna karşın siyah renkli versiyon ise parlak bir arka yüzeye sahip gibi görünüyor. Her iki renk de hoş görünüyor, seçim size kalmış.

6.57 inçlik ekranın etrafını saran çerçeve oldukça ince ve bu sayede telefon yüzde 89.9 gibi yüksek bir ekran-gövde oranına ulaşıyor. Üst kısımda ekranın ortasına yerleştirilmiş bir selfie kamera deliği var. Kamera lensi çok büyük olmasa da, etrafında epey bir alan boş bırakılmış, yani ekran alanından biraz fazla kullanılmış. Ekranın hemen üstünde ise ince ve uzun biçimli ahize hoparlörü bulunuyor. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve nano SIM kart tepsisi var. Üst kenarda ise sadece ikinci mikrofon bulunuyor. Sağ kenara ise güç ve ses tuşları yerleştirilmiş. Güç butonunun üstündeki küçük çizgi, onun el yordamıyla rahatça bulunmasını ve kullanılmasını sağlıyor. Tuşlar dışa doğru fazla çıkıntı yapmıyor, anca derinlikleri yeterli sayılır.

huawei nova 9 inceleme

Arka yüzün gradyan renginden ve mat dokusundan bahsetmiştik. Bu yüzeyin parmak izi ve kire karşı da epey dayanıklı olduğunu belirtelim. Sol üst köşede kamera modülü var. Bu modülün kapladığı alan küçük sayılmaz. Biraz Honor 50 serisi telefonlarda gördüğümüz arka kamera modülünü andırıyor. 50 megapiksel çözünürlüklü ana kamera diğerlerinden daha büyük bir lense sahip ve kamera modülünün neredeyse yarısını kaplıyor. Geri kalan üç kamera ve LED flaş ise diğer kameranın kapladığı alanla aynı büyüklükte bir yere yerleştirilmiş. Bu modüle elips biçimi verilerek kamera adalarına uyumlu bir görünüm verilmiş. Dışa doğru fazla çıkıntı yapmaması, telefonu bir yüzeye koyduğunuzda ve parmaklarınızla kullanmaya çalıştığınızda oynama yapmasının önüne geçiyor.

Huawei Nova 9 inceleme: Ekran, Performans ve Pil

Ekran tarafında da Nova 9’un amiral gemisi Huawei akıllı telefonlarından ödünç aldığı özellikler bulunuyor. İlk olarak, bir önceki bölümde belirttiğimiz gibi, kavisli bir ekran kullanılmış. Ekranın kavisi fazla değil, kenarlara doğru görüntüde karartılar da az derecede bulunuyor. Tek elle kullanımda avuç içinin ekranın kenarlarına dokunup yanlış komutlara neden olması gibi durumlara ise nadiren rastladık. Bu açıdan iyi bir kavisli ekran deneyiminin sunulduğunu belirtelim.

huawei nova 9 inceleme

6.57 inçlik ekran, 1080 x 2340 piksel çözünürlüğe sahip. Bu, 392 ppi gibi ortalamanın üstünde bir piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Keskinlik ve netlik açısından fazlasıyla tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. OLED ekran teknolojisi kullanılmış ve bunun getirdiği çeşitli avantajlar var. Öncelikle dışarıda, parlak ışık altında iyi bir görüş sağlıyor. Daha sonra, görüş açıları geniş, bu da telefonun ekranına yanlardan bakıldığında bile neler olduğunun rahatlıkla görünmesini sağlıyor. Bir diğer avantaj ise ekran içi parmak izi okuyucusunun sunulması oluyor, ona birazdan değineceğiz. Her zaman açık ekran özelliğini de verimli biçimde kullanabilirsiniz. Ancak Huawei, ekranda her zaman saat, tarih ve bildirimleri göstermek yerine, ekrana hafifçe dokunduğunuzda sadece bunları görme seçeneği de sunuyor. Bu da pil tüketimine olumlu katkı sağlıyor. Ekran ayarları içinden her zaman açık ekran ayarlarına erişebilir, kullanabileceğiniz görseller, duvar yazıları veya diğer sanatsal içerikler arasından seçim yapabilirsiniz. Bu arada Huawei, sunduğu galeri üzerinden daha fazla her zaman açık ekran unsurundan yararlanmanıza izin veriyor.

Ekran 1 milyar renk desteği sunuyor. Siyah renk derinliği de yüksek sayılır. Yüksek parlaklık ve renk canlılığı ile iyi bir multimedya deneyimi sunuluyor. Ekran ayarları içinde renk ayarları için de bir bölüm var. Varsayılan olarak normal mod ayarlanmış. Bu modda içeriğe göre sRGB veya P3 renk alanları otomatik olarak uygulanıyor. Bu modda görüntüler biraz daha sıcak tarafa doğru kaçıyor gibi gelirken, canlı modu seçtiğimizde, beyazlar biraz daha olması gerektiği gibi görünüyor. Bu arada Huawei, renk ayarını elle yapmaya da izin veriyor.

huawei nova 9 inceleme

Bir başka dikkat çekici ekran özelliği de 120Hz yenileme hızı. Günümüzde üst sınıf veya üst sınıfa doğru el uzatan akıllı telefonlarda bu yüksek çözünürlüklü ekran özelliğini görüyoruz ve Nova 9 da bu açıdan geri kalmıyor. Huawei, üç farklı seçenek sunuyor; dinamik seçenekte içeriğe göre ekranın yenileme hızı en fazla 120 Hz’e kadar değiştiriliyor. Yüksek ayarda ise 120 Hz yenileme hızı neredeyse standart olacak biçimde uygulanıyor. Bunun dışında Standart modu seçtiğinizde ise yenileme hızı 60 Hz ile sınırlandırılıyor. Yüksek yenileme hızı sayesinde kullanıcı arayüzünde gezinirken veya kaydırma yaptığınızda akıcılık daha hoş görünüyor. Çeşitli oyunlarda da farkını hissedebilirsiniz.

Ses tarafına geldiğimizde Nova 9’un altında tek hoparlörün yer aldığını görüyoruz. Huawei, Mate 40 Pro ile birlikte çift hoparlöre yer vermeye başlamıştı, ancak Nova 9 bu açıdan daha önceki Huawei amiral gemisi telefonlarının yolunu izliyor. Günümüzde, bu fiyat çizgisindeki telefonlarda stereo hoparlörleri standart olarak görmeye başladık, Nova 9’da da bunu görmek güzel olurdu. Bununla birlikte alt kenardaki tek hoparlörün de gayet yeterli ve doyurucu bir ses çıkışı sunduğunu belirtelim. P30 ve P40 serisi modellerde tek hoparlörün performansını iyi bulmuştuk, Nova 9 da benzer bir grafik sergiliyor.

huawei nova 9 inceleme

Huawei’nin ABD ile yaşadığı ticari sorunlar çeşitli Amerikan ürünlerini kullanmasına engel oluşturmuyor. Örneğin şirket, Qualcomm’un 4G destekli Snapdragon işlemcilerinden yararlanabiliyor. Buna bağlı olarak Nova 9 da, 6nm tabanlı Snapdragon 778G 4G işlemciyle birlikte geliyor. Bu işlemci dört adet 2.4 GHz Kryo 670 ve dört adet 1.8 Ghz Kryo 670 olmak üzere toplamda sekiz çekirdek barındırıyor. Adreno 642L grafik işlemci birimini de barındırıyor. 8 GB RAM’e sahip olan telefonun elimizdeki versiyonunda 128 GB kapasiteli dahili hafıza var. microSD kart yuvası yok, ancak mevcut alan fotoğraflarınız, videolarınız ve belgeleriniz için fazlasıyla yeterli olacaktır diye düşünüyoruz.

Snapdragon 778G işlemci ve diğer donanım bileşenlerinden oluşan paket, Nova 9’un günlük işler için yeterli performansı sergilemesine yardımcı oluyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti, uygulamaların veya oyunların açılışı, internette sörf gibi işlerde bu telefon seri şekilde işliyor. E-posta iletişimi, sosyal ağlarda gezinme, kamerayla fotoğraf ve video çekimi gibi işler için de iyi bir hıza sahip. Genel olarak kullanıcılar günlük işleri yerine getirirken herhangi bir sıkıntı çekmeyecektir. Oyun konusunda da Nova 9 memnun edici bir performans ortaya koyuyor. Üst seviyeli oyunları bile akıcı biçimde oynayabilirsiniz. Gerçekleştirdiğimiz GeekBench 5 testinde elde edilen çok çekirdek puanlarında bu telefonun, geçen yıl çıkan amiral gemisi telefonlara meydan okuduğunu görüyoruz.

Pil tarafına geldiğimizde, Nova 9’da 4300 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil değerinin ortalamada olduğunu söyleyebiliriz. Normal yoğunluklu kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Gün sonuna geldiğinizde hâlâ yüzde 20-30 seviyelerinde bir pilin bulunacağını söyleyebiliriz. Telefonun yüksek hızlı şarj performansı, gece de pilde durmasını gereksiz kılıyor. Kutudan çıkan 66W Huawei Super Charge şarj adaptörüyle sadece 20 dakikada telefonun pilinin yüzde 60’ı şarj oluyor. 50-60 dakika arasında bir sürede ise telefonun pili tamamen doluyor. Bu sırada telefonun açık durumda olduğunu da belirtmekte fayda var.

Huawei Nova 9’un kablosuz bağlantı tarafında dikkat çekmemiz gereken avantajlarından bir tanesi de Wi-Fi 6 desteğine sahip olması. Bu güncel kablosuz ağ teknolojisi giderek yayılıyor, destekleyen cihazlar ise daha uygun fiyat noktalarına iniyor. Örneğin Huawei Wi-Fi AX3 modemi satın alarak Nova 9 sayesinde bunun sunduğu yüksek hızlı kablosuz ağ avantajlarından en iyi biçimde yararlanabilirsiniz.

Huawei Nova 9 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Huawei geride kalan yazın başlarında Huawei P50 serisiyle birlikte akıllı telefonlarında da HarmonyOS işletim sistemi dönemini başlatmıştı. Ancak şirket, akıllı telefonlarında bu yeni işletim sisteminin kullanımını şimdilik sadece Çin ile sınırlandırıyor gibi görünüyor. Çünkü Nova 9, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Çin dışındaki ülkelerde EMUI 12 ile birlikte sunuluyor. EMUI 12, Android 11 tabanlı özelleştirilmiş bir yapı olsa da Huawei, daha önceki HMS’li EMUI sürümlerinde gördüğümü Android izlerini bu sefer iyi biçimde kapatmış. Öte yandan EMUI 12, her ne kadar perde arkasında çeşitli farklılıklar içerse de, görünüş itibarıyla HarmonyOS’in birçok görsel unsurunu ve işlevini bünyesinde barındırıyor. Daha önce incelediğimiz HarmonyOS 2.0 yüklü MatePad 11’de gördüğümüz uygulama ikonu simgeleri, yazı tipleri, uygulama klasörleri, yenilenmiş Denetim Merkezi ve bildirim merkezi gibi unsurları EMUI 12’de de görüyoruz.

huawei nova 9 inceleme

Daha önce Huawei Mobil Servisleri ile yüklü olarak gelen birçok Huawei akıllı telefonu inceledik ve deneyimin nereden nereye geldiğiniz bizzat gözlemledik. Huawei, Nova 9’da da görüldüğü üzere ilerlemeyi sürdürüyor. Artık EMUI 12’yi iOS veya Android’in dışında üçüncü bir yol olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır. Huawei AppGallery, yerli uygulamalar bakımından bir hayli zengin. Bunun dışında Facebook, WhatsApp, Netflix gibi üçüncü taraf uygulamalara erişim konusunda da AppGallery’nin içinden bile ve daha çok Petal Search üzerinden çeşitli yollar sunuluyor. Çoğu uygulamanın APK dosyasını APKPure gibi güvenilir bir üçüncü taraf depodan indirmek ve kurmak mümkün. Üstelik Huawei, bu dosyaların güvenlik taramasını da yaptığını kurulum ekranında not ediyor. Tabii ki, Google Play Store’dan alıştığımız kolay ve zahmetsiz yükleme ve güncelleme deneyimi yok. Ancak AppGallery’de sunulanlar dışındaki uygulamaları bulmak da o kadar zor değil.

Tabii ki, Google’ın servislerine çok bağlı bir kullanıcıysanız, ilk başlarda zorlanacağınızı söylememiz gerekiyor. Chrome, Google Haritalar ve bunun gibi birçok uygulamayı elle yükleyebilirsiniz, ancak söz konusu eşzamanlama olduğunda, bu noktada aradığınız deneyimi bulmanız zor olabilir. Aslında Huawei Nova 9’a geçmek, bir anlamda biraz Huawei ekosistemine adım atmak, Google deneyiminden uzaklaşıp Huawei’nin uygulama ve servislerini kullanmaya başlamak da olacaktır. Huawei de, cihazlarını destekleyecek bulut depolama ve senkronizasyon servislerini sunuyor. YouTube deneyimi de kafanıza takılan en önemli hususlardan biri olabilir. İnternet tarayıcısı üzerinden YouTube mobil web sitesine giriş yaparak tüm aboneliklerinize erişebilirsiniz. Ya da bir üçüncü taraf seçenek olan YouTube Vanced’i seçebilirsiniz. Petal Search üzerinden arama yaparak erişebileceğiniz ve yükleyebileceğiniz bu araç, size bir Google sertifikalı Android telefonundaki YouTube uygulama deneyimini getiriyor.

Google arama motoru yerine gelen Petal Search kullanışlı ve giderek daha da gelişiyor. Hem Petal Search uygulamasında sunulan haber, uygulamalar ve diğer bölümler hem de arama motoru oldukça kullanışlı. Petal Haritalar da Huawei’nin sürekli geliştirdiği uygulamalardan bir tanesi. Gerek kullanıcı arayüzü, gerek sunulan özellikler, gerek harita içindeki mekan ve diğer veriler olsun, tüm bu açılardan Google Haritalar veya diğerlerinin yerine rahatlıkla kullanılabilecek bir çözüm gibi görünüyor.

Kullanıcı arayüzü, ana ekranın en solundaki -1 sayfası, uygulama klasörleri gibi unsurlarıyla EMUI 12’yi kullanmak epey zevkli. Üstelik Nova 9’un 120Hz OLED ekranı ve özel olarak yüklediğimiz Huawei yazı tipi de kullanıcı arayüzünü daha hoş gösteriyor. Ekranın üst kısmında, kameranın sağında kalan alandan aşağı doğru sürüklediğinizde yenilenmiş Kontrol Paneli karşınıza çıkacaktır. Burada, kutucuklar hâlinde, bir telefonda kullanma ihtiyacı duyacağınız tüm kontrolleri bulabilirsiniz. Bağladığınız kulalık ve benzeri cihazların kontrollerini ve hızlı geçişlerini de buradan gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Device+ bölümü aracılığıyla yakınlardaki diğer desteklenen Huawei cihazlarına hızlı bağlantı sağlayabilirsiniz. Eğer bir Huawei MateBook dizüstü bilgisayar, FreeBuds 4 kablosuz kulaklık gibi ürünlere sahipseniz, bu özellik çok kullanışlı olacaktır. Ön kameranın solundan aşağı sürüklediğinizde erişebileceğiniz bildirim merkezi de, kartlı görünümüyle daha sade ve anlaşılır görünüyor.

Yukarıda diğer Huawei cihazlarıyla bağlantının kolay ve kesintisiz olduğunu belirtmiş ve MateBook örneğini vermiştik. Eğer son 1-2 yıl içinde satın aldığınız bir Huawei markalı dizüstü bilgisayarınız varsa, Nova 9 ile onu daha fazla kullanmak isteyebilirsiniz. Bu iki cihaz telefonun kullanıcı arayüzü ve sesini bilgisayara yansıtma, arada hızlı biçimde dosya transferi yapma ve kopyalama panosunu paylaşma gibi işlevleri hızlı ve kesintisiz biçimde yerine getirebiliyor. Huawei FreeBuds 4 ve bunun gibi kulaklık ya da akıllı saat gibi cihazların bağlantısı ve kullanımı da çok daha zahmetsiz biçimde gerçekleşiyor.

Başlarda belirtmiştik, Nova 9’da ekran içi parmak izi okuyucusu mevcut. Her iki elinizin baş parmağının rahatlıkla erişebileceği bir noktada ve yeterli büyüklüğe sahip olan bu okuyucu ekran kilidini hızlıca geçmeyi sağlıyor. Nadiren de olsa kilitli ekranı geçişlerde parmak izinin okunması zaman aldı, parmağınızı ekrana yeteri kadar bastırdığınızdan emin olmalısınız, sorunun kaynağı genellikle burası oluyor. Parmak izi okuyucusunu yine de pratik bulmazsanız, bu durumda ön kameranın yardımıyla yüz tanımadan da yararlanabilirsiniz.

Huawei Nova 9 inceleme: Kamera

Huawei Nova 9’un farklı görünüme sahip kamera modülünde dört tane kameranın bulunduğunu belirtmiştik. Ana kamera 50 megapiksel çözünürlük, f/1.9 diyafram ve faz algılamalı otomatik odak gibi özelliklere sahip. Bunun yanında 8 megapiksel, f/2.2 ultra geniş kamerayı görüyoruz. Ayrıca her biri 2 megapiksel çözünürlük ve f/2.4 diyafram açıklık gibi özelliklere sahip olan makro ve derinlik kamerası bulunuyor.

huawei nova 9 inceleme

Kamera uygulaması daha önce Huawei telefonlarında gördüğümüz tarzda ve kullanımı da oldukça kolay. Aslında çoğu akıllı telefon kamerasında aynı tarzda bir dizilimi görmeye başladık. Ekranın bir tarafında Gece, Portre, VLOG gibi çekim modları da klasik fotoğraf ve video modlarının yanında öne çıkarılmış. Diğer bölümünde ise, Süper Makro ve Yüksek Çözünürlük de dahil olmak üzere farklı modlar bulunuyor.

Nova 9’un 50 megapiksel kamerası standart olarak 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekmeye olanak sağlıyor. Piksel birleştirme sayesinde düşük ışıkta performans iyileştiriliyor. Gerçekten de, Nova 9 düşük ışık koşullarında yeteri kadar aydınlık, kumlanma etkisinin düşük olduğu fotoğraflar üretiyor. Normal ışık koşulları altında parlaklığı gayet tatmin edici fotoğraflar üretiyor. Renkler biraz daha soğuk tarafa kaçıyor gibi. Ayrıca bazı manzara çekimlerinde yakınlardaki detayların oldukça iyi olduğunu gözlemlerken uzaktaki unsurlarda biraz bulanıklık gözlemledik. Ultra geniş açılı kamera ile yaptığımız çekimlerde ise renkler, ana kameranın çekimlerine göre biraz daha sıcak renklere sahip. Yakın çekimlerde etkileyici sonuçlar ortaya çıkarmak mümkün, ancak daha yakındaki nesnelere veya konulara netlemenin verimli biçimde yapılmadığı anlaşılıyor. Bu noktada 2 megapiksel makro kameradan yardım alarak, Süper Makro modunda daha net yakın çekim fotoğraflar elde edebilirsiniz. Portre çekiminde gösterilen performansı da iyi bulduk. Bu arada VLOG modu da çok göze çarpmayan, ancak ilgi çekici fotoğraflar ve videolar çekebilen bölümlerden biri olarak dikkat çekiyor.

huawei nova 9 inceleme

Önde yer alan 32 megapiksel çözünürlüklü kamera f/2.0 diyafram açıklık değerine sahip. Bu kamera da her türlü ışık koşulu altında iyi selfie fotoğraflar üretiyor. Portre çekimlerinde de bu ön kameranın gösterdiği performansı tatmin edici, bununla birlikte saç ve bunun gibi ince detayların bulanıklaştırılması mükemmel seviyede bulunmuyor. Bu arada güzellik ayarları sayesinde selfie fotoğraflarınızı doğallığı fazla bozmadan güzelleştirebilirsiniz.

Video tarafında saniyede 30 kare hıza kadar 4K video kaydı gerçekleştirme imkanı sunuluyor. Bununla birlikte 1080p ve 720p formatlarında video çekim imkanı bulunuyor. Video çekimlerinde elektronik görüntü sabitleme kullanılıyor. Çekimlerde bunun etkisini hafif de olsa titremelerle görüyoruz. Bazı noktalarda ise EIS’nin aşırı derecede çalıştığı görülüyor. Bunun yazılımla ilgili olduğunu ve güncellemelerle birlikte düzeleceğini tahmin ediyoruz. Ses kayıt kalitesi de iyi. Nova 9, özel günlerde çekimler için de iyi görebilir, ancak böyle durumlar için bir tripod veya gimbal kullanmanız yerinde olacaktır.

Huawei Nova 9 inceleme: Sonuç

Nova 9, Huawei’nin Nova serisinde çıtayı daha da yükselttiğine dair bir gösterge niteliğini taşıyor. Daha üst seviyedeki Mate ve P serisinden alınan özelliklerin daha alt segmentteki bir telefona başarıyla uygulandığını görüyoruz. Tasarımı ve verdiği hisle Nova 9, fiyatının karşılığını veriyor. Aynı durumun ekran için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Ses sisteminde Mate 40 Pro’dan bir şeyler ödünç alınsa ve stereo hoparlör sunulsa güzel olurdu. Snapdragon 778G işlemci sadece günlük işler için değil, oyun için de tatmin edici bir performans sağlıyor. Pil tarafında normal yoğunluklu kullanım dahilinde, iki şarj arasında sabahtan akşama bir günü çıkarır. Kutudan hızlı şarj özellikli şarj cihazının çıkması da memnun edici, bununla gerçekten de normalden kısa sürede telefonu şarj edebiliyorsunuz.

Kamera tarafında Nova 9’un segmentinin ortalamalarında bir deneyim sunduğunu görüyoruz. Daha üst segment P ve Mate serilerinin seviyesine çıkan fotoğraflar ve videolar görmüyoruz, ancak fotoğrafların kalitesini genel olarak iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Video tarafında ise yazılım taraflı bazı iyileştirmelerin sunulması, elde edilen sonuçları daha yukarı taşıyacaktır.

Tabii ki, tüketicilerin Nova 9’u satın alma kararı vermelerinde büyük rol oynayacak unsurlardan biri yazılım. Huawei, iki yılı aşkın zamandır işletim sistemini geliştirmek için yoğun biçimde çalışıyor. Gelinen nokta bu kısa süre için oldukça iyi, söylediğimiz gibi, bu platformu artık iOS ve Android’in alternatifi bir işletim sistemi olarak değerlendirmek gerekiyor. Mevcut Android uygulamalarının çok zahmetli olmadan kullanılabilmesi büyük bir artı. Çoğu kişi Google servislerine bağlı olarak yaşıyor ve satın aldığı telefonda da bunlardan yararlanmak istiyor. Aslında Huawei Nova 9, bunların hepsini doğrudan olmasa da, dolaylı olarak kullanmaya olanak sağlıyor. Üstelik Huawei’nin alternatif olarak sunduğu hizmetler de kısa sürede önemli ilerlemeler kaydediyor. Bunlara ek olarak, başka Huawei cihazlarınız varsa, Nova 9 onlarla da gayet iyi biçimde çalışacaktır.

huawei nova 9 satın alHuawei Nova 9
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER