Teknoloji

Huawei MediaPad M5 ve MediaPad M5 Pro Ön İnceleme

huawei mediapad m5 ön inceleme
Huawei MediaPad M5

Huawei geçen yıllardan farklı olarak bu yıl P serisi amiral gemisi Android telefonunu Barselona’da tanıtmadı. Bunu 27 Mart’ta düzenleyeceği ayrı bir Huawei P20 etkinliğine saklamayı tercih eden şirket, Mobil Dünya Kongresi’nde ise yeni tablet ve dizüstü bilgisayarını tanıtmayı tercih etti. Eskiden Android tablet duyurularını, yeni Android tabletlerini epey fazla şekilde görürdük. Ancak bu yıl, Huawei’nin MediaPad M5 ve M5 Pro tabletleri olmasaydı, bu ürün segmenti namına incelemeye değer bir şey bulamayacaktık.

Huawei MediaPad M5 ailesi altında MediaPad M5 10, MediaPad M5 10 Pro ve MediaPad M5 8 olmak üzere üç farklı tablet sunuluyor. Öncelikle MediaPad M5 10 ile başlayalım. 10.8 inç, 2K IPS LCD ekran barındıran bu tabletin ekran parlaklığı gayet yeterli görünüyor. Ne var ki, ekranı kaplayan camın yüzey yansıtması biraz yüksek, bu da parlak ışık altında yansımanın fazla olmasına neden olabilir, görüş biraz zorlaşabilir. Huawei logosunun önde ve arkadaki yerleşimi, bu tabletin temel önceliğinin yatayda kullanım olarak belirlendiğini gösteriyor. Ekranın bir kenarında da parmak izi okuyucu bulunuyor. Ne var ki, bu tablet dikey kullanım için de gayet elverişli. 16:10 görüntü oranlı bir tablet olduğu için dikey kullanımda elinizde, bir tablet için rahat olmayan ince ve uzun bir form oluşmuyor.

huawei mediapad m5 10
Huawei MediaPad M5 10

MediaPad M5 10’un arkasında dört adet hoparlör var. Bu hoparlörün ses kalitesi Harman Kardon tarafından optimize edilmiş. Gayet yüksek seviyede, bas ve tiz dengesi iyi ayarlanmış bir ses çıkışı sunuluyor. Stereo ses etkisini hissedebilirsiniz, ayrıca kulağı dolduran, doygun bir ses çıkışının olduğunu da eklemeden geçmeyelim. Yüksek çözünürlüklü, geniş alan sunan ekran ve kaliteli hoparlörlerin birleşimiyle MediaPad, adına da yakışacak şekilde iyi bir multimedya deneyimi sunacaktır.

Huawei MediaPad M5 10’un sadece eğlence için değil, iş için de kullanılmasını amaçlıyor. Bunun için MediaPad M5 10 Pro gibi, profesyonelleri hedefleyen bir modeli de sunuyor. MediaPad M5 10 ile aynı tasarıma, boyutlara, ağırlığa sahip olan bu tablette; ekran, işlemci gibi değerler de ortak. Ancak ekran opsiyonel olarak sunulan kapasitif ekran kalemiyle birlikte kullanılabiliyor. Standart bir tükenmez kalem boyutlarında ve tasarımında olan ekran kalemi, üstünde bulunan ve arka bölümü çevrilince ortaya çıkan USB-C portu üzerinden şarj ediliyor. Bu kalemle çizimler yapmak ya da metin girişi için kullanmak mümkün oluyor. MediaPad M5 10 Pro’nun bir başka özelliği de, masaüstü modu barındırması. Hızlı ayarlar üzerinden etkinleştirilen masaüstü modu, tabletin kullanıcı arayüzünün standart bir Windows masaüstü arayüzüne dönüşmesini sağlıyor. Huawei, arka planı kaplayan duvar kağıdının tasarımında bile Microsoft’tan esinlenmiş. Ayrıca bildirim merkezi de Windows 10’dakine benzer bir görünüm kazanıyor.

Yukarıda dile getirdiğimiz profesyonel amaçlı kullanımı bir de özel olarak sunulan, hem MediaPad M5 hem de M5 Pro modelleri tarafından kullanılabilen opsiyonel klavyeli kılıfı ekleyin. Arkasındaki menteşeli yapı sayesinde ekranı istediğiniz açıda konumlandırabilirsiniz. Klavyenin yumuşak tuşları fazla derin değil, bu nedenle yazı yazarken parmaklarınızın ucunda basıncı biraz hissedebilirsiniz. Bununla birlikte klavyenin hemen altında da masaüstünde gezinmek için kullanabileceğiniz, masaüstü havasını daha fazla şekilde hissedebileceğiniz bir izleme dörtgeni de bulunuyor.

huawei mediapad m5 8
Huawei MediaPad M5 8

Serinin daha küçük ekranlı modeli olan MediaPad M5 8’de ise 8.4 inç, 2560 x 1600 piksel ekran bulunuyor. Bu tablet ise dikey kullanıma göre tasarlanmış. Ekranın üstünde Huawei logosu, altında da parmak izi sensörü var. Arkada, alt ve üst kenarların hemen bitişiğine yerleştirilmiş hoparlörler belki 10.8 inç ekranlı tabletler kadar yüksek bir ses şiddeti sunmuyor olabilir, ancak kalite bakımından eksik kalmıyor.

MediaPad M5 8’i tek elle tutup rahat bir şekilde kullanmak mümkün. İnce profili de buna olanak sağlıyor. Özellikle kitap, gazete veya dergi okumak için ideal bir forma sahip.

İşletim sistemi tarafına baktığımızda, Android 8.0 Oreo’nun yüklü olarak sunulduğunu, bunun üstünde de Huawei’nin EMUI 5.0 kullanıcı arayüzünün yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Huawei’nin telefonlarında gördüğümüz düzen korunuyor. Tablette oyun keyfi yaşamak isteyenler için de bir oyun merkezi bulunuyor.

Huawei’nin MediaPad M5 ve M5 Pro tabletlerinin bir başka ilginç noktası, 3.5mm kulaklık jakının bulunmaması. Kutudan normal kablolu kulaklıklarla dinlemek için bir adaptör çıkıyor. Bununla birlikte Huawei, tabletler için en ideal kulaklık deneyiminin kablosuz kulaklıklarla sağlanacağını düşünüyor olmalı ki, MWC 2018’deki stantta kablosuz kulaklıkla dinleme deneyimini de sergiliyordu.

Bu üç tablet içinde en fazla hoşumuza giden 8.4 inçlik tablet oldu. Bununla birlikte büyük ekranlı tabletler de hem tasarımı hem de yüksek kaliteli ses çıkışıyla beğenimizi kazandı.

İLGİLİ HABERLER