İncelemelerManşetler

Huawei MateBook X Pro (2021) İncelemesi

Huawei MateBook X Pro 2021 inceleme yazısında en üst seviye Huawei laptop modeliyle ilgili yorumlar ve video var.
huawei matebook x pro 2021 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei’nin zengin dizüstü bilgisayar yelpazesi içinde MateBook X Pro en tepedeki ürün olma özelliğini taşıyor. Geçen yılın MateBook X Pro ürünü sahip olduğu tasarım, performans, pil ömrü ve Huawei’nin diğer cihazlarıyla ortak çalışma imkanıyla büyük beğenimizi kazanmıştı. 2021 model Huawei MateBook X Pro ise, daha fazla konfigürasyon seçeneğiyle geliyor. Bununla birlikte geçen yıl tutan formülü bozmayan Huawei, bazı taraflarda yaptığı iyileştirmeler ve eklentilerle bu dizüstü bilgisayarı sürekli hareket hâlinde olan ve yüksek performans isteyen kullanıcılar için daha kullanışlı ve verimli hâle getiriyor. Huawei MateBook X Pro 2021 inceleme yazımızda ve videomuzda bu dizüstü bilgisayar ile ilgili yorumlar ve izlenimler yer alıyor.

İncelemeye başlamadan önce Huawei MateBook X Pro’nun fiyat ve konfigürasyon bilgilerinden bahsedelim. Geçen yıldan farklı olarak Huawei, bu yıl MateBook X Pro için üç farklı konfigürasyon seçeneği sunuyor. Bunların hepsinde 16 GB RAM ortak, ancak işlemci, depolama alanı ve renk seçenekleri değişiklik gösteriyor. Tabii ki, fiyat da konfigürasyona göre değişiyor. 15.999 TL’lik fiyat etiketine sahip olan temel konfigürasyonda 11. nesil Intel Core i5-1135G7 işlemci, 512 GB SSD yer alıyor. 17.999 TL’lik konfigürasyonda ise 11. nesil Intel Core i7-1165G7 işlemci, 512 GB SSD var. Bu iki konfigürasyon sadece uzay grisi renk ile sunuluyor. 18.999 TL’lik fiyat etiketine sahip olan en yüksek seviyedeki model ise uzay grisi ve zümrüt yeşili olmak üzere iki farklı renk seçeneğiyle geliyor. Elimizde bulunan bu konfigürasyonda da 11. nesil Intel Core i7-1165G7 işlemci var. 1 TB SSD ise diğerlerine göre daha fazla depolama alanı sunulduğu anlamına geliyor.

Huawei MateBook X Pro 2021 inceleme: Tasarım ve Özellikler

Huawei MateBook X Pro’nun 2020 modelinin tasarımı ve malzeme kalitesi zaten üst seviyedeydi ve üst sınıf bir dizüstü bilgisayara yakışır nitelikteydi. Yeni bir maceraya girmeyi gerekli görmeyen Huawei, geçen yılın modelinin sahip olduğu gövdeyi olduğu gibi 2021 model dizüstü bilgisayara taşımış. Yine uçak sınıfı alüminyum alaşımdan yapılmış olan dizüstü bilgisayarı selefinden ayırmanın nereden imkansız olduğunu söyleyebiliriz. Ancak klavyenin sağ alt köşesinde gördüğümüz Intel çıkartmaları sayesinde bunları birbirinden ayırt etmemiz mümkün oldu.  Elmas kesim kenarlar ve köşeler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dizüstü bilgisayarın havasını biraz daha zenginleştiriyor.  En kalın yerinde 14,6 mm, en ince yerinde ise 4,9mm kalınlığa sahip olan koni biçimle profiliyle oldukça şık görünüyor. 1,33 kilogram ile bir dizüstü bilgisayar için yeteri kadar hafif olduğunu söyleyebiliriz. Gerek elde gerek çantada zahmetsizce taşımak mümkün oluyor.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

Dizüstü bilgisayarın mat ve hafif sürtünmeli bir yüzeyi var. Parmak izi ve kiri tutmada fena bir performans göstermediğini söyleyebiliriz. Özellikle trackpad’in her iki alanında bulunan ve yazı yazarken avuç içlerinin destek aldığı bölümler, hafif sürtünme sayesinde yazı yazarken daha rahat etmeyi sağlıyor. Kapak kısmında bulunan ve geçen yılın modelindekine göre daha da büyüyen Huawei logosu da epey şık duruyor. MateBook X Pro’nun taban kısmına baktığımızda, diğer üreticilerin aksine daha kapalı bir tasarımın tercih edildiğini görüyoruz. Dört köşeye yerleştirilmiş nokta biçimli tamponlar var. Ekran ve taban bölümünün birleştiği menteşe bölümünde ise bir kenardan diğerine doğru uzanan bir havalandırma ızgarası bulunuyor.

Geçen yılın modelinde olduğu gibi, 2021 model MateBook X Pro’nun kapağını sadece tek bir parmakla, tabanı zeminden kaldırmadan kolayca açabilirsiniz. Ekran 135 dereceye kadar açılabiliyor. Bu da dizüstü bilgisayar formunda çalışmak için fazlasıyla yeterli, daha yüksek bir açıyı zaten aramayacaksınız. Dokunmatik ekranı kullanırken de ekran bölümü oldukça kararlı duruyor ve ekranda tek veya daha fazla dokunma ile kontrol gerçekleştirdiğinizde ekranda veya tabanda bir oynama hissetmeyeceksiniz. Yani, hafif olsa da bulunduğu yere sağlam biçimde oturan bir dizüstü bilgisayar Huawei MateBook X Pro 2021.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

13.9 inç ekranın etrafını çok ince bir ekran çerçevesi sarıyor. Ekranın üst, sağ ve sol kenar çerçevesi gerçekten çok ince; zaten Huawei de 4,4 milimetre değeriyle bu inceliğe vurgu yapıyor. Ekranın alt kenarı da nispeten ince sayılır ve burada da Huawei logosu var. Sonuç olarak ince ekran çerçevesi, MateBook X Pro’nun tipik 14 inç bilgisayarlara nazaran daha küçük bir yüzey alanına sahip olmasını sağlıyor. Bu arada 2021 model X Pro’ların selefiyle aynı yüzey alanına sahip olduğunu da eklemeden geçmeyelim.

MateBook X Pro’nun yanı sıra diğer birçok modelinde de ince ekran çerçeveli tasarıma yer veren Huawei, bu kararın bir sonucu olarak web kamerasını da klavyeye yerleştiriyor. Bu, artık Huawei dizüstü bilgisayarlarının bir simgesi hâline geldi. 2021 model MateBook X Pro’larda da durum aynı. Klavyenin en üst satırında, ortaya yerleştirilmiş bir kamera simgesi göreceksiniz. Görünüş itibarıyla diğer tuşlardan farksız biçime sahip olan bu nesneye bastığınızda ise karşınıza web kamerası çıkacak.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

Huawei’nin web kamerası yaklaşımı ile ilgili olarak insanlar farklı görüşlere sahip. Öncelikle işe, insanların son zamanlarda giderek daha fazla hassasiyet gösterdiği gizlilik ve güvenlik açısından bakarsak, bu web kamerası kullanılmadığı zamanlarda fiziksel olarak kolaylıkla kapatılıyor ve sizi kimsenin uzaktan izlemesi mümkün olmuyor. Bu açıdan çok ideal bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Sunduğu görüş açısı ise, standart bir web kamerasınınkinden farklı. Ekranın üstüne yerleştirilen web kameraları biraz daha insanı karşıdan gören bir görüş açısı sunarken, MateBook X Pro 2021’in web kamerası aşağı yerleştirildiği için, karşı tarafa sanki tepeden bakıyormuşsunuz gibi bir izlenim oluşuyor. Aslına bakarsanız, Huawei sunduğu geniş görüş açısıyla bu etkinin azalmasını sağlıyor, yine de kameranın konumu bunu belirli bir yerde sınırlıyor. Arzu ederseniz, dizüstü bilgisayarın tabanına bir nesne koyarak taban açısını değiştirebilir ve kameranın görüş açısında bu şekilde fiziksel oynamalar yapabilirsiniz.

Görüş açısı ve gizlilik ile ilgili bu hususların dışında, 720p web kamerası online toplantılar veya eğitim için yeterli kaliteyi sunuyor. Yeterli ışık altında parlak ve canlı görüntüler sunuyor. Düşük ışıktaki performansını da iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

Klavyeye yerleştirilmiş web kamerasından bahsetmişken, yine buradan devam edelim. Klavye biçim ve büyüklük itibarıyla geçen yılın MateBook X Pro modelindekiyle aynı. Tuş aralıkları iyi biçimde ayarlanmış, öte yandan geri, boşluk, Enter gibi yazı yazılırken sık kullanılan tuşların büyüklükleri de iyi. Geçen yıldan farklı olarak klavye tuşları biraz daha kararlı duruyor. Yazı yazarken daha tok bir ses duyuluyor ve tuşların oynaklığı geçen yılın modeline göre daha az. Bununla birlikte yeterli bir tuş basma aralığı var ve bu sayede yazı yazarken parmak uçlarınızda basınç hissetmiyorsunuz. Klavyedeki bu küçük, ancak önemli değişiklik sayesinde MateBook X Pro, bir üst sınıf dizüstü bilgisayar olduğu izlenimini daha iyi biçimde veriyor. Bu arada okuduğunuz bu inceleme yazısı satırları da MateBook X Pro 2021 üzerinde yazılıyor. Çok hızlı ve rahat biçimde yazdığımızı belirtmeden geçmeyelim.

Tıpkı klavyeye yerleştirilmiş web kamerası gibi, sağ üst köşede bulunan parmak izi okuyuculu güç düğmesi de Huawei dizüstü bilgisayarlarının simgeleri arasında yer alıyor. Öncelikle bu tuşun çok pratik bir konumda bulunduğunu söylememiz gerekiyor. Bazı dizüstü bilgisayarlarda güç düğmesi klavyeye entegre ediliyor, görünüşü de diğer tuşlardan farklı olmadığı için bilgisayarı açmak için güç düğmesini aramak gerekiyor. Ne var ki, MateBook X Pro’da güç düğmesi sağ üst bölümde açık biçimde görülüyor. Güç düğmesine entegre edilmiş olan parmak izi okuyucusu ise oldukça hızlı ve isabetli biçimde çalışıyor. İlk kurulum esnasında parmak izinizi ekleyebilirsiniz. Sadece sağ el işaret parmağınızı tanıtmanız yeterli olacaktır. Sonrasında Windows Hello aracılığıyla ekran kilidini hızlı biçimde geçebilirsiniz.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

Dokunmatik yüzeyde, diğer bir deyişle trackpad üzerinde de geçen yılın modeline göre bazı değişiklikler var. Ve klavyede olduğu gibi, bunlar MateBook X Pro’nun verdiği üst sınıf dizüstü bilgisayar hissini biraz daha artırıyor. Huawei Free Touch olarak adlandırılan bu dokunmatik yüzey, geçen yılın modelinden farklı olarak elmas kesme kenarı içermiyor. Bu durum kenardan yapılacak sürüklemelerde verimliliği artıracaktır. Haptik geri bildirimli 8 piezoelektrik plaka tam alan ise dokunmatik yüzeyin çok az bir basınçla bile tıklatma işlemlerini gerçekleştirmesini sağlıyor. Dokunmatik yüzeyin basma mesafesi kısaltılmış. Bununla birlikte yüzeyin hassasiyeti biraz daha artırılmış gibi görünüyor. Çok hafif bir dokunuş ve sürüklemeyle bile işaretçiyi kolaylıkla kontrol edebilir, metin seçme işlemlerini yapabilirsiniz. Eğer bu durum hoşunuza gitmezse, Windows 10 ayarları içinden dokunmatik yüzey hassasiyetini değiştirebilirsiniz. Birden fazla parmakla dokunma ve sürükleme işlemleri de kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.

Sonuç olarak dokunmatik yüzeyin geçen yılın MateBook X Pro modelinde bulunana göre farklı bir his verdiği açıkça görülüyor. Başlangıçta biraz sıra dışı gelse bu yenilenen Huawei Free Touch dokunmatik yüzeye kısa sürede alıştık. Ve dizüstü bilgisayarı kullanırken harici bir fareye ihtiyaç hissetmedik.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

Port seçeneklerine baktığımızda, geçen yıla göre bir farklılık görmüyoruz. 2021 yılında ihtiyaç duyacağınız portlar MateBook X Pro’nun bu yeni versiyonunda mevcut. Sağ kenarda USB-A biçiminde USB 3.2 Gen 1 portu var. Sol kenarda ise iki adet USB-C portu var. Bunların ikisi de dizüstü bilgisayarı şarj etmek için kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra ikili 4K/60Hz monitör çıkışı da sağlayabiliyor. 3.5mm kulaklık ve mikrofon girişi de sol kenarda bulunuyor. Eğer bu portlar sizin için yeterli olmazsa, kutudan çıkan MateDock adaptör ek bir masrafa girmenize gerek bıraktırmayacaktır. Huawei’nin genellikle üst sınıf dizüstü bilgisayarlarında sunduğu bu adaptörün üzerinde görünü aktarımı için HDMI ve VGA portları var. Ayrıca USB-C ve USB-A portları da bulunuyor. Eğer dizüstü bilgisayarınız üzerinden sunum yapmanız veya TV’ye görüntü aktarmanız gerekiyorsa, bu MateDock adaptör size yetecektir. Ayrıca bu adaptörün Huawei akıllı telefonları üzerinden görüntü aktarımı için de iyi şekilde işlediğini dipnot olarak belirtelim.

Fiziksel port seçeneklerinin dışında kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda, Huawei’nin bu alanda da geçen yılın modeline göre dikkate değer bir ilerleme kaydettiğini görüyoruz. Geçen yılın modelinde Wi-Fi 6 desteğinin eksikliğinden bahsetmiştik. Huawei, 2021 model MateBook X Pro serisi ile bu açığı kapatıyor. Intel AX201 kablosuz yonga ile Wi-Fi 6 desteği de geliyor. Artık daha fazla göreceğimiz ve modem satın alırken aranan özelliklerden bir tanesi olacağını düşündüğümüz Wi-Fi 6 desteği bu dizüstü bilgisayarda mevcut. 802.11a/b/g/n/ac gibi desteklerin yanında sunulan 802.11ax Wi-Fi 6 desteği sayesinde destekleyen modemler veya kişisel erişim noktalarıyla gigabit mertebesinde veri aktarım hızlarına ulaşabilirsiniz. 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant Wi-Fi desteğinin bulunduğunu da ekleyelim. Çift antenli yapı da iyi bir Wi-Fi performansının sunulmasını sağlıyor. Wi-Fi desteği tarafındaki önemli yeniliğin dışında Bluetooth 5.1 desteği de yer alıyor.

Huawei MateBook X Pro 2021 inceleme: Ekran ve Ses

Geçen yılın Huawei MateBook X Pro 2020 modeli sahip olduğu 13.9 inç 3:2 görüntü oranlı ve 3000 x 2000 çözünürlüklü ekranıyla beğenimizi kazanmıştı. Huawei’nin aynı ekranı 2021 model MateBook X Pro’lara da taşıdığını görüyoruz. LTPS teknolojisini barındıran bu ekran, yukarıda belirttiğimiz gibi, ince ekran çerçevesi sayesinde yüzde 91 gibi yüksek bir ekran-gövde oranı sunuyor. Huawei’nin Full View olarak adlandırdığı bu ekran, sRGB renk gamının yüzde 100’ünü destekliyor. 1500:1 kontrast oranı ve 450 nitlik tipik parlaklık değeri de onu dizüstü bilgisayar ekranları içinde daha yüksek bir yere konumlandırıyor. Gerçekten de bu ekranın bir üst sınıf dizüstü bilgisayarda görmeyi bekleyeceğimiz seviyede bir ekran olduğunu ve yüksek görsellik sunduğunu görüyoruz.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

Ekranın 3:2 görüntü oranı, özellikle üretkenlik odaklı işlerle uğraşanlar için epey yararlı oluyor. Office, Photoshop veya Premier Pro gibi yazılımlarda düşey satır sayısının fazla olması önemlidir. Bu gibi yazılımlarda MateBook X Pro, daha fazla görsel unsuru ve nesneyi ekrana sığdırmaya izin veriyor. Film izlerken ekranın altında ve üstünde daha kalın çubuklar göreceksiniz, ancak bunun genel olarak fazla bir rahatsızlık yarattığını söyleyemeyiz. Üretkenlik odaklı işlerin dışında, oyun ve eğlence için de bu görüntü oranı iyi. Bu arada yüksek parlaklık sayesinde Netflix ve Amazon Prime Video gibi uygulamalarda HDR desteği sunuluyor.

Ekranın pürüzsüz ve parlak yüzeyi olmasına rağmen yansıtması çok yüksek değil. Parlaklığın da yüksek olmasının katkısıyla, MateBook X Pro’nun ekranı dışarıda veya parlak iç ortamlarda da yeterli bir görüş sunuyor. TÜV Rheinland sertifikalı Düşük Mavi Işık filtresi ve Titreşimsiz DC Karartma gibi ekran özellikleri de göz sağlığınızı ön planda tutan özellikler arasında bulunuyor. Gerçekten de MateBook X Pro 2021’in ekranı uzun süreli kullanımda gözü normale göre daha az yoruyor.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

Ses tarafında da bu dizüstü bilgisayarın segmentine yakışır bir performans sergilediğini görüyoruz. Dizüstü bilgisayarda ikisi klavyenin her iki kenarına, ikisi ise tabana yerleştirilmiş olmak üzere toplam dört adet hoparlör bulunuyor. Huawei, bölünmüş frekans kurulumunun müzik veya filmlerdeki zengin ayrıntıları hissetmenize olanak sağladığını belirtiyor. 45 Hz granülarite ve hassas bozulma düzeltmesi de ses sisteminin başlıca özellikleri arasında yer alıyor.

MateBook X Pro 2021’in dörtlü ses sistemi, bir dizüstü bilgisayar ortalamasının üzerinden bir ses çıkışı sunuyor. Harici bir ses sistemine veya Bluetooth hoparlöre ihtiyaç duymazsınız. Baslar fazla ön plana çıkmıyor, genel olarak orta frekanslara yoğunlaşan bir ses çıkışı var. Müzik, oyun, tiyatro ve sesli arama gibi dört farklı ses efekti bulunuyor. Bununla birlikte çevresel ses etkisi iyi seviyede, çıkan ses epey dolgun. Stereo ses etkisi de iyi, ses sağ ve sol kulağa dengeli biçimde dağıtılıyor.

Günümüzde bilgisayar üzerinden katıldığımız toplantılar veya online dersler artış gösterdi. Bu nedenle satın alınan dizüstü bilgisayarda mikrofon sisteminin nasıl olduğuna da bakılıyor. MateBook X Pro’da iki adet uzun mesafe alımı mikrofon var. Standart oturuşta ses yeteri kadar yüksek şiddette ve anlaşılır biçimde yakalanıyor. 5 metreye kadar ses alımı destekleniyor. Tabii ki, bilgisayardan uzaklaştıkça yakalanan sesin şiddeti düşüyor, ancak online toplantılarda karşı taraf sizi iyi şekilde duymaya devam edecektir.

Huawei MateBook X Pro 2021 inceleme: Performans ve Pil

En başta da belirttiğimiz gibi, MateBook X Pro 2021 11. nesil Core i5 ve Core i7 işlemci seçenekleriyle geliyor. Elimizdeki modelde ise Core i7-1165G7 işlemci var. Bu işlemci dört çekirdek ve sekiz yürütme birimine sahip olan, 10nm mimarisini temel alan bir işlemci. Intel’in dahili Iris Xe grafik işlemci birimi de bu donanım paketinde yer alıyor. 16 GB RAM de tüm konfigürasyonlarda standart. Bu üst sınıf bilgisayarlarda 16 GB gibi yüksek bir RAM kapasitesinin standart olarak belirlenmiş olması gerçekten de memnun edici bir durum.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

Eğer fotoğraf, video ve diğer dosyalarınız için daha fazla alan istiyorsanız, 1 TB kapasiteli seçenek daha uygun olacaktır. SSD ile yüksek depolama alanının yanı sıra performans tarafında da ihtiyaçlar karşılanacaktır. Bir Huawei klasiği, sabit disk en başta C ve D olarak iki bölümde geliyor. C kapasitesi için 128 GB ayrılmış, burası Windows 10’un ve diğer programların varsayılan olarak kurulduğu alan. Eğer yapabiliyorsanız, C ve D bölümlerinin hacmini ayarlayabilirsiniz. Ya da işletim sistemi ayarlarına girerek Microsoft Store uygulamalarının ve diğer uygulamalarının D dizinine kurulmasını sağlayabilirsiniz. Fotoğraf, video ve diğer dosyalar için de benzer adımları atmanızı tavsiye ederiz.

Yüksek fiyat seviyesindeki bir dizüstü bilgisayardan doğal olarak iyi bir performans beklersiniz. 2021 model MateBook X Pro da bunu sahiplerine sunuyor. Bilgisayarın sıfırdan başlatılması veya uykudan uyandırılması çok hızlı. Programlar ve oyunlar da hızlı biçimde açılıyor. Bilgisayar içinde bir yerden başka bir yere dosya transferi yüksek hızda gerçekleşirken çevresel depolama birimleri ile arada taşınan dosyalar için de benzer bir yorumu yapabiliriz.

Benchmark testlerine baktığımız zaman, Huawei MateBook X Pro 2021 modelinin 11. nesil Intel Core i7-1165G7 işlemci taşıyan diğer modellerle benzer seviyelerde sonuçlar verdiğini görüyoruz. Buna ek olarak geçen yılın MateBook X Pro 2020 modeliyle karşılaştırıldığı zaman da aradaki fark biraz daha belirgin hâle geliyor. Yeni model, selefine göre PC Mark 10’da hatırı sayılır bir fark ortaya koyuyor. Handbrake ile gerçekleştirdiğimiz, 10 dakika uzunluğundaki bir 4K videonun 1080p’ye dönüştürülmesi işlemi 2021 model MateBook X Pro’da 30 dakikada tamamlanırken, bu süre 2020 model üründe ise bir saat oluyor. Aşağıda, farklı benchmark test araçlarıyla elde ettiğimiz sonuçları görebilirsiniz.

1 TB kapasiteli SSD de MateBook X Pro ile aynı fiyat seviyesindeki rakip dizüstü bilgisayarlarda gördüklerimizle benzer bir performans ortaya koyuyor. 3400 MB/s’ye kadar okuma ve 3000 MB/s’ye kadar yazma hızlarını gördük. Sonuç olarak MateBook X Pro 2021, Office programlarıyla çalışma gibi temel işlerin ötesinde, Photoshop, Premiere Pro veya benzeri üretkenlik işleri için de yeterli bir performansı sağlıyor.

Oyun tarafında tabii ki, bir oyun bilgisayarının performansını beklememek gerekiyor. Ancak boş zamanlarınızda oyun oynamak isterseniz, MateBook X Pro 2021 size makul bir performans sunacaktır. Apex Legends 1080p veya 1440p gibi çözünürlüklerde 30 fps’nin üstünde bir çerçeve hızı yakalıyor. Fortnite ise 30fps’nin altında bir çerçeve hızıyla genel bir oyun performansı sunuyor. Bu değerleri 3D Mark benchmark üzerinden elde ettiğimizi belirtelim.

Isınma konusunda da Huawei MateBook X Pro 2021’in kullanım süresince makul sınırlar içinde kaldığını görüyoruz. Huawei’nin Shark Fin adını verdiği fan tasarımı ısının verimli biçimde atılmasına yardımcı oluyor. Yoğun kullanımlarda MateBook X Pro’nun özellikle tabanının ısındığını kolaylıkla hissetsek de, sıcaklık makul sınırlar içinde. Fan gürültüsü de ağır yük altında bile çok yüksek seviyelere çıkmıyor. Normal yoğunluklu kullanımda veya temel seviyedeki işlerde ise fan gürültüsünü neredeyse hiç duymadığımızı söylesek yanlış olmayacaktır.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

MateBook X Pro 2021’de geçen yılın modelinde olduğu gibi 56 Wh kapasiteli pil bulunuyor. Huawei’nin belirttiğine göre bu pil; basit işlemlerde 11 saate kadar çalışma imkanı sunuyor. 10 saat web’de gezinme ve 10 saat 1080p video izleme de verilen diğer pil değerleri arasında bulunuyor. Pratikteki deneyimlerimiz Huawei MateBook X Pro 2021’in güçlü bir performans ortaya koyduğunu gösteriyor. Ekran parlaklığı yüzde 60 seviyesindeyken, normal yoğunluklu bir kullanımda tek bir şarjla 7-8 saat arası bir çalışma süresine ulaşmak mümkün oluyor. Yani tek bir şarjla sabahtan akşama bir günü çıkarmak büyük olasılıkla mümkün olacaktır.

Bu güçlü pil performansını hızlı şarj yeteneği de destekliyor. Huawei’nin dizüstü bilgisayarlarının kutusundan çıkan 65W Huawei SuperCharge güç adaptörü ve ona eşlik eden USB-C kablosu sayesinde güçlü bir şarj performansı sunuluyor. Bu güc adaptörü sayesinde sadece bir saat içinde pilin yüzde 78’ini şarj edebilirsiniz. 100 dakika gibi bir sürede de pilin tamamı şarj edilebiliyor. Eğer bir USB-C üzerinden şarjı destekleyen bir akıllı telefon veya tabletiniz varsa, güç adaptörü ve kabloyu bu cihazlarını şarj etmek için de kullanabilirsiniz. Bununla birlikte Huawei Mate 40 Pro veya P40 Pro gibi telefonlarda sunulan yüksek hızlı şarj özelliklerinden de en iyi şekilde yararlanma fırsatını sunuyor. Özellikle seyahatlerde her bir cihaz için ayrı kablo ve güç adaptörü taşımanıza gerek kalmayacaktır. Üstelik güç adaptörü küçük boyutlarıyla çantada da fazla yer kaplamayacaktır.

Huawei MateBook X Pro 2021 inceleme: Yazılım

Huawei MateBook X Pro’da Windows 10 yüklü olarak geliyor. Huawei, diğer dizüstü bilgisayarlarında olduğu gibi ön yüklü uygulamaları sunma konusunda tutucu davranmış. PC Manager ve birkaç küçük araç dışında kullanıcılara “saf Windows” olarak nitelendirebileceğimiz bir deneyim sunuluyor. PC Manager uygulaması, ön yüklü olarak sunulan başlıca Huawei uygulaması. Bu uygulama sayesinde bilgisayarın sürücülerinin güncellenmesi, bağlı donanımların durumlarının görülmesi gibi işleri yerine getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bir Huawei akıllı telefonu veya tabletiyle bağlantı kurulması ve ortak çalışma noktasında da PC Manager önemli bir işlev görüyor.

huawei matebook x pro 2021 inceleme

Geçen yıl yayınladığımız Huawei dizüstü bilgisayar incelemelerinden, Huawei’nin mobil cihazları ve dizüstü bilgisayarları arasındaki ortak çalışma imkanlarını biliyor olmalısınız. Akıllı telefonun ekranını ve sesini dizüstü bilgisayara yansıtma, fotoğraf ve videoları PC Manager üzerinden yedekleme gibi işlemleri MateBook X Pro 2021’de de gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte Huawei Share desteği sayesinde kolay dosya paylaşımı veya kopyalama panosunun paylaşımı gibi imkanlar da mevcut.

Bu yılla birlikte Çok Ekranlı İş Birliği özelliği daha da genişletiliyor. Aynı anda üç farklı akıllı telefon uygulamasını MateBook X Pro 2021’in ekranında açabilirsiniz. Bu, farklı kullanım senaryoları sunacaktır. Örneğin bir pencerede eğitim videosunu izlerken, bir pencerede notlarınızı alabilir, diğer bir pencerede de internet tarayıcısı üzerinden araştırmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Veya alışveriş yaparken üç farklı internet sitesini ayrı pencerelerde açabilir ve fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Galeri’deki bir fotoğrafı sürükleyerek bir başka uygulama penceresine, örneğin Notlar uygulamasına taşıyabilir, diğer taraftan da başka bir pencerede açık olan internet tarayıcısından da metin kopyalaması yapabilirsiniz. Bu kullanım senaryoları daha da genişletilebilir.

Huawei mobil cihazlarıyla sunulan bu ortak çalışma özelliklerinin dışında, eğer bir başka markalı Android telefon veya iPhone sahibiyseniz, Microsoft’un Windows 10 içinde sunduğu Telefonunuz uygulamasını kullanarak akıllı telefonunuz ile MateBook X Pro 2021 arasında ortak çalışma imkanını yakalayabilirsiniz.

Ekran bölümünde belirttiğimiz gibi, ekran çoklu dokunma desteğine sahip. Bir dizüstü bilgisayarda dokunmatik ekran fazla kullanılmıyor, ancak Huawei eklediği bir özellikle sizin ekrana dokunma konusunda daha fazla istekli olmanızı sağlayacaktır. Üç parmağınızı aşağı kaydırarak hızlıca ekran görüntüsü alabilirsiniz. Bunun yanı sıra ekranda belli bir alanın ekran görüntüsünü alıp kaydetmek de oldukça kolay. Microsoft da son yıllarda Alıntı ve Taslak uygulamasıyla ekran görüntüsü alma işini kolaylaştırdı, ancak Huawei’nin sunduğu bu yerleşik ekran görüntüsü alma işlevi daha kullanışlı.

Bu ortak çalışma fırsatlarının ötesinde, MateBook X Pro 2021’e klasik Windows uygulamalarını veya Microsoft Store uygulamalarını yükleyebilirsiniz. Özellikle Spotify, Netflix veya Amazon Prime Video gibi multimedya uygulamalarını Microsoft Store’dan yüklemenizi tavsiye ederiz.

Huawei MateBook X Pro 2021 inceleme: Sonuç

Huawei MateBook X Pro 2021, geçen yılın modelinin sahip olduğu şık tasarımı ve kaliteli malzeme yapısını koruyor. Aynı şekilde yüksek bir görsel deneyim sunan ekranın da korunduğunu belirtelim. 65W güç adaptörü, MateDock, uzun USB-C kablosu gibi bileşenler de korunuyor. Kısacası Huawei, geçen yılın modelinde gördüğümüz ve beğeni kazanan noktaları korumuş. Kalan noktalarda ise dikkate değer iyileştirmeler yapmış.

En büyük ilerleme performans tarafında olmuş. 11. nesil Intel Core i7 işlemci ve yerleşik Iris Xe grafik işlemci birimi birçok işte ve oyunlarda bir dizüstü bilgisayar için iyi bir performans elde edilmesini sağlıyor. Pil performansı da dikkate değer. Günün büyük kısmını dışarıda geçirenler tek bir şarjla idare etme imkanını büyük oranda yakalayacaktır. Isınma konusunda da bu dizüstü bilgisayar makul sınırlar içinde kalıyor.

Yazılım özellikleriyle de Huawei MateBook X Pro 2021, Huawei dizüstü bilgisayarlarının alıştığımız çizgisini sürdürüyor. Eğer bir Huawei telefonu veya tabletiniz varsa, birlikte yapacağınız işlerin sayısı çok daha fazla olacaktır. Buna bir de aynı güç adaptörünü, kabloyu ve MateDock adaptörü kullanmayı ekleyin. Kısacası MateBook X Pro 2021, öncelikle bir Huawei akıllı telefonu veya tableti kullananlara önerilir. Bununla birlikte şık ve kullanışlı bir Windows 10 PC isteyenler ve bütçesi de yüksek fiyat noktalarına çıkmak için de elverişli olanlar, MateBook X Pro 2021’in farklı konfigürasyonlarını değerlendirme listelerine alabilirler.

İLGİLİ HABERLER