Teknoloji

Huawei Mate 30 serisi Google uygulamaları ve servisleri olmadan çıkacak

huawei developer accelerator

Huawei yeni nesil amiral gemisi Mate 30 ile ilgili önemli bir engelle karşı karşıya kalabilir. Reuters’in haberine göre, Beyaz Saray yönetimi tarafından Google gibi Amerikan şirketlerine getirilen Çinli telekomünikasyon şirketiyle iş yapma yasağı nedeniyle, bu telefon serisi Google uygulamaları ve servisleri olmadan çıkabilir.

Bu durumda Mate 30 ve muhtemelen daha sonra çıkacak olan diğer cihazlar ki, çıkışı geciktirilen katlanabilir Mate X de buna dahil, başlangıçta ciddi biçimde kısıtlanmış olarak gelecek. Bu telefonlar yine Android ile çalışabilecek ki, Android’in açık kaynak kodu ücretsiz olarak erişilebilir durumda.

Ancak Google’ın verdiği bilgiye göre, çıkışı için 18 Eylül tarihi verilen Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro Google’ın uygulamaları ve servisleri yüklü olmadan çıkacak. Google uygulamalarının ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde, bu durum onları diğer Android telefonlara karşı dezavantajlı konuma düşürecek.

Huawei’ye geçtiğimiz mayıs ayında ABD Ticaret Bakanlığı tarafından üç aylık bir süre uzatması tanınmış, bu zaman zarfında 16 Mayıs 2019 tarihinde veya ondan önce duyurulmuş mevcut Huawei cihazları için, aralarında yazılım güncellemeleri ve yamaların da bulunduğu gerekli servis ve destek işlemleri için önlem alması imkanı verilmişti. Geçen hafta içinde de 90 günlük ikinci bir uzatma tanınmıştı. Bu süre de 19 Kasım’da bitecek. Ancak bu süre de sadece daha önce çıkmış telefonları kapsayacak.

HUAWEI MATE 30’DA GOOGLE PLAY MAĞAZASI OLMAYACAK

Yeni duyurulacak Mate 30 serisi ve devamında Huawei’nin çıkarmayı planladığı diğer cihazlar tanınan ek süre kapsamına girmiyor. Bu nedenle o istisnalardan yararlanamayacak.

Aralarında Google Play Store’un da yer aldığı Google uygulamaları ve servisleri, bir işletim sistemi olarak Android’in en önemli parçası olarak nitelendiriliyor. O kadar önemli ki, Avrupa Birliği Google’a geçen yıl 5 milyar dolarlık bir ceza kesmişti. Bunun nedeni ise Google Play Store erişimini kullanarak Android telefon üreticilerini cihazlarında Google arama motorunu varsayılan arama motoru olarak kullanmaya zorlamasıydı.

Huawei Mate 30 Google Play ve uygulamalar olmadan rekabet edecek

Google servislerinin olmadığı Android için tek başarı hikayesi olarak ortada Amazon’un Fire tabletleri var. Bu tabletler de Galaxy Note 10+, Pixel 4 ve OnePlus 7 Pro gibi cihazlarla rekabet edecek bir amiral gemisi olması beklenen Mate 30 serisi ile de aynı siklette bulunmuyor.

Aslında Çinli telefon şirketleri kendi ülkelerinde Play Store olmaksızın çalışmak zorunda. Çünkü bu ülkede Google kendi servislerini sunmuyor. Ancak Çin mobil pazarında oldukça kaotik bir ortam hakim, yüzlerce uygulama mağazası birbiriyle rekabet hâlinde ve mağazasına göre farklı uygulamalar sunuluyor.

Huawei 2018 yılından beri, bugün karşılaştığı durumu öngörmüş gibi, kendi uygulama mağazası alternatifi için çalışıyordu. Ancak ABD’nin koyduğu yasak şirketinin önünde bu alanda da büyük engeller çıkaracak gibi görünüyor. Twitter, Facebook, Pinterest ve diğer Amerika merkezli şirketlerin uygulamaları o mağazada, isteseler bile bulunamayacak.

Ancak Türkçe uygulamalar için bir kısıtlama yok. Huawei’nin mevcut Android telefonlarında da gördüğümüz Huawei App Gallery uygulama mağazası içinde Türkiye’den uygulamaların sayısı dikkate değer biçimde artmaya başladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER