Teknoloji

Huawei’nin Android’e alternatif hazırlığı tam gaz devam ediyor

huawei developer accelerator

Huawei’nin Android için alternatif geliştirme planı son bir aydır oldukça yoğun şekilde konuşuluyor. ABD Ticaret Bakanlığı’nın Çinli şirketi yaptırım listesine eklemesinin ardından hız kazanan çalışmalar da önemli bir eşik daha aşılmış gibi görünüyor. Huawei HongMeng isminin ticari haklarını satın aldı.

Huawei’nin kendi bünyesinde geliştirdiği işletim sistemi için HongMeng dışında isim alternatifleri de gündeme gelmişti. Bu indirimler arasında Ark ve Oak isimleri de yüksek sesle konuşulmuştu. Huawei’nin Çin’de HongMeng’i, diğer ülkelerde de bu iki isimden birini tercih edebileceği belirtilmişti. Ancak şu an için ticari marka başvurusu sadece HongMeng ile sınırlı tutulmuş durumda.

Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu (WIPO) veri tabanında yapılan aramalarda, HongMeng ismi için son haftalarda çeşitli ticari marka başvurularının yapıldığı görülüyor. Bu başvurular farklı coğrafi bölgeleri kapsıyor. Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi’nin veri tabanında ise hem HongMeng hem de Huawei HongMeng isimlerinin ticari haklarının alındığı görülüyor.

Huawei’nin Android’e alternatif geliştirme planından şirketin yöneticileri de zaman zaman bahsediyor. Şirketin Birleşik Krallık ofisinin başkan yardımcısı Jeremy Thompson, Huawei’nin Android lisansının iptal edilmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada alternatif geliştirmek için paralel bir program yürüttüklerini dile getirmişti. Huawei’nin kamu işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Andrew Williamson da Mexico City’de verdiği bir röportajda Android alternatifini çıkarma sürecine devam ettiklerini dile getirdi.

Daha önce çıkan haberlerde HongMeng’in Android uygulamalarını destekleyeceği belirtilmişti. Huawei’nin bir yandan da geliştiricileri kendi uygulama mağazası AppGallery’ye katılmaları için ikna etmeye çalıştığı biliniyor. Buna karşılık bir taraftan da Huawei’nin Android ekosistemindeki operasyonunun devam etmesine yönelik çabalar sürüyor. Bu çalışmalarda Google’ın da aktif bir rol oynadığı söyleniyor. İnternet devinin Trump yönetimini ikna etmek için “Huawei’nin alternatif bir platform geliştirmesi Android için daha büyük bir güvenlik riski oluşturabilir” tezinin üstünde durduğu belirtiliyor.

Huawei HongMeng ile uluslararası siyasetin ve ülkeler arası güç dengelerinin kendisi üstündeki etkisini minimize etmeye çalışıyor gibi görünüyor. Ancak yine de mevcut sorunların çözümünde ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında gerilimin biraz azalması gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER