Manşetler

Google Trump yönetimini Huawei konusunda ikna etmeye çalışıyor

huawei android q alacak cihazlar

ABD’de Trump yönetiminin Huawei’yi kara listeye almasının etkisi, Google’ın Çinli üreticinin Android lisansını askıya almasının ardından hissedilmişti. ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei’ye ağustos ayının ortalarına kadar geçerli geçici bir vize verse de, sürecin nasıl şekilleneceği hâlâ belirsizliğini koruyor. Google bu süreçte Huawei ile olan işbirliğini korumaya çalışıyor. The Financial Times‘ta yer alan habere göre; internet devi Trump yönetimini Huawei’yi Android’den dışlamanın hem Android hem de ABD için güvenlik tehdidi oluşturabileceği konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Gazetenin kaynaklarından biri, Google’ın bu konudaki temel argümanının Huawei’nin Android’in hibrit bir versiyonunu geliştirmek zorunda kalması olduğunu belirtiyor. Google’a göre; bu hibrit versiyon, Android’in standart versiyonuna kıyasla dış müdahalelere daha açık olabilir ve müdahalede bulunanlar sadece Çin’le sınırlı kalmayabilir.

Huawei’nin telefonları ABD’de uzun süredir satılmıyor. Bu nedenle Google’ın Android’in hibrit versiyonunun oluşturabileceği riskler üzerinden Trump yönetimini ikna etmeye çalışması biraz zorlama gibi görünüyor. The Financial Times’ın kaynakları Google’ın planını tam olarak açıklamasa da, bu konuda çeşitli öngörülerde bulunmak pek zor değil.

Huawei’nin kendi geliştirdiği Android versiyonunda Google hizmetleri bulunmuyor. Bu hizmetlerin en önemlilerinden birisi de Google Play Protect. Söz konusu yazılım ile zararlı yazılım, virüs ve güvenlik tehditleri için otomatik olarak tarama yapılıyor. Buna ek olarak, Google hizmetlerinin sunulduğu telefonları alanlar genellikle Google Play Store’daki uygulamaları tercih ediyor. Buradaki uygulamalar için diğer mağazalara kıyasla daha sıkı bir güvenlik kontrolü yapılıyor.

Buna ek olarak, Huawei’nin kendi geliştirdiği Android versiyonunu taşıyan telefonlar dünya genelinde satılacak. Bu telefonlardaki güvenlik seviyesinin daha düşük olabileceği ve dış etkilere açık olabileceği Google’ın dikkat çektiği noktalar arasında yer alıyor. ABD’de yaşayan birinin Huawei telefon sahibi birine farkında olmadan hassas bilgiler gönderebileceği ve bu bilgilerin de kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda ABD’nin ulusal güvenliği için bir tehdit oluşturabileceği belirtiliyor.

Google’ın Trump yönetimini ikna konusunda başarılı olması, sürecin daha karmaşık hâle gelmemesi açısından önem taşıyor. Huawei hâlihazırda dünya akıllı telefon pazarının ikinci sırasında yer alıyor. Şirketin kendi işletim sistemi platformunu geliştirmek için acele etmesi, işleri kısa süre içinde daha karmaşık hâle getirebilir.

Google Huawei ve ABD yönetimi arasında bir tür köprü işlevi de görüyor. Huawei’den Bloomberg’e yapılan açıklamada, ABD yönetimiyle doğrudan temasa geçilmediği ve Google’ın görüşmelerinin nasıl bir sonuç vereceğinin beklendiği belirtilmişti. Google’ın Huawei telefonlarını desteklemesi için verilen geçici lisansın süresi 19 Ağustos’ta dolacak. Bu tarih gelmeden önce Google’ın neler yapabileceği merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER