Teknoloji

Huawei Kirin PC işlemcisi, M2 performansı hedefliyor

huawei kirin

Huawei, son zamanlarda Mate 60 Pro ile birlikte çıkardığı 5G destekli yeni nesil Kirin PC işlemcisi ile dikkat çekiyor. Son iddialara göre, Taishan v130 mimarisi ve 2,5 GHz saat hızında 8 çekirdekli bir CPU kurulumuna sahip olacak bu işlemci, “Ma Liang 920” olarak adlandırılan 10 çekirdekli bir GPU ile desteklenecek. Bu kombinasyonun, Apple M2 veya Intel Core i7-13700H seviyesinde bir performans sunması bekleniyor.

Huawei’nin yeni işlemcisi, mayıs ya da haziran ayında resmi olarak lanse edilip Qingyun serisi bir Huawei dizüstü bilgisayarda kullanıcılarla buluşabilir. Daha önce, Huawei Kirin 9010 işlemci modelinin 7nm N+2 temelli olduğunun ortaya çıkması da teknoloji dünyasında ses getirmişti.

Huawei Kirin 9010 işlemcisi ve Pura 70 Serisi

Huawei, geçtiğimiz hafta Pura 70 serisini tanıttı. Bu seri, Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ ve Pura 70 Ultra modellerinden oluşuyor. Üst seviyede P Serisinin yerine artık Pura’yı kullanacak olan Huawei, yeni telefonlarla birlikte Kirin 9010 işlemcisini de görücüye çıkardı.

Kirin 9010, 2.30GHz hızında çalışan iki büyük çekirdek, 2.18GHz hızında çalışan altı orta seviye çekirdek ve 1.55GHz hızında çalışan dört küçük çekirdekten oluşuyor. Maleoon 910 GPU ile donatılan işlemcinin, iki jenerasyon eski Snapdragon 8 Gen 1 ile benzer bir performans ortaya koyduğu iddia ediliyor.

Kirin 9010’u öne çıkaran özellik ise SMIC’in geliştirilmiş 7 nm N+2 üretim sürecini kullanması. Karşılaştırma yapmak gerekirse, birçok firma şu an mobil cihazlarda 3 nm üretim sürecinden çıkan güçlü ve verimli yeni nesil işlemcileri tercih ediyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Huawei’nin yeni 5G destekli işlemcisinin, Amerika Birleşik Devletleri’nde sahip olunan teknolojinin gerisinde kaldığını vurgulamıştı. Huawei, ABD’nin ambargosu nedeniyle Qualcomm’un yeni nesil 5G destekli mobil işlemcilerini uzun yıllardır telefonlarında kullanamıyor.

Huawei’nin yeni Kirin PC işlemcisi, ambargolara rağmen şirketin inovasyon ve rekabet gücünü koruma çabalarının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. Önümüzdeki aylarda tanıtılması beklenen bu işlemcinin performansı ve Huawei’nin dizüstü bilgisayar pazarındaki konumuna etkisi merakla takip edilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER