Teknoloji

Huawei: ABD’nin yasak kararı kendisine de zarar verir

huawei developer accelerator

Huawei ve ZTE gibi Çinli şirketlerin altyapı ürünlerinin Amerikan şirketlerinin ağ altyapılarında kullanılması, ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan kararnameyle “ulusal güvenlik” gerekçesiyle yasaklanmıştı. Kararnamede doğrudan Huawei’nin adı geçmese de, Trump yönetiminin hedefinde Huawei’nin olduğunu anlamak çok zor olmamıştı.

Huawei’nin yasak kararına yanıt vermesi fazla uzun sürmedi. Şirket tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, yasak kararının ABD’ye de bir fayda sağlamayacağına dikkat çekildi. Huawei’nin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Huawei, 5G teknolojilerinin lideri konumundadır. Huawei olarak ABD ile çalışmaya hazır ve istekliyiz. Ürün güvenliğini sağlamak için de etkili tedbirler almaktayız. Huawei’nin ABD’de iş yapmasını yasaklamak ABD’yi daha güvenli veya daha güçlü hale getirmeyecek; aksine, ABD’yi daha düşük standartlarda; ancak pahalı alternatiflerle sınırlandıracaktır.

Bahsi geçen kararlar, ABD’yi 5G’nin kuruluş aşamasındaki süreçte geride bırakacak ve sonunda ABD’li şirketlerin ve tüketicilerin çıkarlarına zarar vermeye başlayacaktır. Ek olarak, makul olmayan kısıtlamalar Huawei’nin haklarını ihlal edecek ve diğer ciddi yasal sorunları ortaya çıkaracaktır.”

Huawei Donald Trump yönetiminin yasak kararına yanıt verirken de, temkinli ve ılımlı bir dil kullanmayı sürdürüyor. Şirketin kurucusu Ren Zhengfei’nin daha önceki açıklamalarında da Donald Trump’tan övgüyle bahsedilmişti. Açıklamalarda ılımlı bir dil kullanan Çinli teknoloji devi, hukuk zemininde ise mücadelesini oldukça sert şekilde sürdürüyor. Bu kavganın nereye varacağı zamanla görülecek.

İLGİLİ HABERLER