Teknoloji

Huawei CFO’su Kanada tarafından sahtecilikle suçlanıyor

Huawei CFO'su Meng Wanzhou Kanada'da tutuklandı

ABD’nin uzun yıllardır şüpheyle baktığı ve hakkında incelemeler yürüttüğü Huawei’yi sanık sandalyesine oturtan ABD’nin kuzeydeki komşusu Kanada oldu. Şirketin finans şefi (CFO) Meng Wanzhou, 1 Aralık’ta ABD’nin çıkarttığı yakalama emri doğrultusunda Kanada’nın Vancouver şehrinde tutuklanmıştı. Vancouver’da yayın yapan The Star gazetesinin haberine göre, Huawei CFO’su finansal kurumları kandırmaya yönelik sahtecilikle suçlanıyor.

Meng’in kefalet duruşması, geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Meng Wanzhou’nun ve Huawei’nin konumları nedeniyle sıradan bir davanın ötesine geçerek bir uluslararası ilişkiler meselesi hâline gelen davanın kefalet duruşmasını kalabalık bir izleyici grubu takip etti. Huawei’nin kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei‘nin kızı olan Meng Wanzhou, şirketin yönetim kurulunda da başkanvekili unvanıyla yer alıyor.

ABD, Meng için yakalama emrini 22 Ağustos tarihinde New York’ta bulunan bir mahkeme aracılığıyla çıkartmıştı. Söz konusu mahkemenin önünde Meng’le ilgili belge ve kanıtları Kanada’daki mahkemeye sunmak için 60 günlük bir süre bulunuyor. Bu sürenin Meng’in tutuklandığı 1 Aralık itibarıyla başladığını belirtmekte fayda var.

Meng, Hong Kong’dan Meksika’ya giderken aktarma sırasında Vancouver’da tutuklanmıştı. Kanadalı savcı John Gibb-Carsley, Meng’in bir ara ABD’ye sık sık gittiğini ve hatta oğlunun ABD’nin Boston şehrinde eğitim gördüğünü, ancak 2017’nin mart ayı itibarıyla bu seyahatlerin kesildiğini belirtti. Savcı, ABD Adalet Bakanlığı’nın Huawei hakkında inceleme başlatmasının ardından Meng’in bu ülkeye yaptığı seyahatlerin durduğunu ifade etti. Huawei’nin başka yöneticileri ABD’ye girip çıkmayı sürdürse de, Meng’in konumu nedeniyle bundan kaçınmış olabileceği belirtildi.

Meng’in yönetim kurulunda görev yaptığı başka bir şirket olan Hong Kong merkezli Skycom’un 2009-2014 arasında İran’la iş yaptığı iddia ediliyor. O dönemde ABD bankaları Huawei’yle çalıştığı için İran yaptırımlarının dolaylı yollarla delinmesinin Meng’in bu bankaları kandırması anlamına geldiği öne sürülüyor. Skycom ile Huawei arasında bağlantıların olduğu da iddia edilirken, savcı John Gibb-Carsley de Skycom’un Huawei’nin resmi olmayan bir alt birimi olduğunu belirtti. Şirket logolarının benzerliği de savcının dikkat çektiği noktalardan biri oldu.

Meng’in avukatı David Martin ise bu iddiaya karşılık olarak, Meng’in 2013’te bir Hong Kong bankasına sunduğu ve Huawei’nin ABD’nin İran yaptırımlarını delmediğini belirten bir PowerPoint sunumunu gösterdi.

Savcı, Huawei CFO’sunun 1 milyon dolar kefalet karşılığında serbest bırakılabileceğini belirtse de; Kanada dışına çıkışının yasaklanmasını istiyor. Mahkeme, olası riskleri değerlendirmek adına kefaletle salıverme konusundaki kararını pazartesiye bırakırken; Meng’in avukatı David Martin, müvekkilinin Kanada’dan kaçarak babasını, şirketini ve ülkesini kötü göstermeyeceğini belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER