Teknoloji

Huawei 5G destekli 8K TV üzerinde çalışıyor

huawei abd virus elektrikli otomobil

Huawei bu yılın sonlarına doğru bir 8K 5G TV çıkarmayı planlıyor. Nikkei‘nin şirketin planlarından haberdar olan kaynaklardan aldığı bilgiye göre, bu televizyon setinde yer alacak 5G modem sayesinde herhangi bir kablo cihazı, uydu alıcısı veya sabit internet bağlantısına gerek olmaksızın TV yayınları alınabilecek. Hatta bu cihaz bir ağ yönlendiricisi gibi çalışarak evdeki diğer internete bağlı cihazlara da hizmet verecek.

Hızlı 5G bağlantısını 8K ekranla birleştirmek, veri bakımından yoğun 8K içeriğini evde yüksek hızlı bir sabit internet bağlantısı olmadan yayınlama sorununun üstesinden gelecektir. 8K’nın yanı sıra Nikkei, TV’nin 5G bağlantısının 360 derece videoların izlenmesine de imkan vereceğini öne sürüyor. Tabii ki, bunun nasıl bir kullanıcı deneyimi sunacağı büyük bir soru olarak ortada duruyor.

Nikkei’nin haberinde Huawei’nin 5G TV’leri kendi tüketici elektroniği ekosistemini kurmak için kullanabileceği belirtiliyor. Samsung benzer bir ekosistemi TV’leri, akıllı telefonları, giyilebilir ürünleri, akıllı ev ürünleri ve beyaz eşyalarıyla çoktan kurmuş durumda. Huawei şu anda Samsung’un arkasında, dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon satıcısı unvanını elinde bulunduruyor.

8K TV ile 5G bağlantıyı buluşturma fikri yeni değil. Daha önce Foxconn’un üstünde çalıştığı “AI 8K+5G” ürünü bunun ilk örneği olarak değerlendirilebilir. LG gibi üreticiler de geçmişte TV’lerine yapay zekâ gücü kattıklarını söylemişti. Ancak Huawei’nin sözü edilen ürünü; 8K, 5G ve yapay zekânın aynı çatı altında buluştuğu ve kullanıcılara ulaşan ilk ürün olabilir.

Aslında Huawei’nin gelecek nesil ekran ve üst sınıf modem entegre ettiği ürünüyle başarılı olmadan önce, TV pazarında iddiasını ortaya koyması gerekiyor. Televizyonlar genellikle kâr marjı düşük ürünlerdir ve ortalama bir TV’nin yenilenmesi süresi de akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlara göre çok uzundur. Üstelik 2019 yılının hem 8K hem de 5G için daha çok erken olduğunu söylemek yanlış olmaz. 5G şebekeleri henüz belli başlı ülkelerde faaliyete geçecek. 8K içerik ise henüz yok denecek kadar az.

2019’da 5G 8K TV pazarın sadece çok küçük bir kısmına hitap edebilecek ürün olsa da, Çinli akıllı telefon üreticilerinin geleceğe dönük teknolojileri ilk uygulamaya çalışanlar olarak görmek dikkate değer bir gelişme.

İLGİLİ HABERLER