Manşetler

Huawei dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon satıcısı unvanını sağlamlaştırdı

huawei facebook

IDC ve Strategy Analytics en son akıllı telefon tedarik ve satış rakamlarını açıkladı. Son birkaç ayın dikkat çeken galibi ise Huawei oldu.

Huawei bir süredir dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon satıcısı unvanını alıp bırakıyordu. 2017’de Apple’ı ilk kez geçmiş olan şirket, 2018’de ise yerini Apple’a geri vermiş, ancak daha sonra yeniden almıştı. Ne var ki, 2019’un birinci çeyreğinde Çinli şirketin gösterdiği performans, ikinciliğe sağlam biçimde yerleştiğini gösteriyor.

Hem IDC hem de Strategy Analytics’e göre, 2018’in birinci çeyreğinde Huawei 39.3 milyon telefon sevkiyatı gerçekleştirdi. 2019’un birinci çeyreğinde ise sevkiyat rakamı 59.1 milyon oldu.

Apple’ın iPhone sevkiyatları ise geçen yılın ilk çeyreğindeki 52.2 milyon seviyesinden, bu yılın aynı döneminde 36 ila 43 milyon aralığına geriledi. Apple, yakın zamanda kazanç raporlarında iPhone satışları hakkında net bilgi vermeyi bıraktığı için bir aralık tahmini yapılıyor. Samsung ise 78.2 milyon sevkiyattan 71.9 milyona geriledi.

Aslında Huawei’nin büyümesi olmasa, akıllı telefon pazarının bir küçülme yaşamakta olduğunu söylemek yanlış olmayacaktı. Oppo, Xiaomi, Vivo gibi Çinli üreticilerin yatay seyir izlediği dikkat çekiyor. Samsung’da da yükselişi yeni çıkan Galaxy A serisi üyeleri ve Galaxy S10 ailesiyle açıklamak mümkün olabilir.

Zamanında akıllı telefon pazarında önemli konumlara sahip olan diğer üreticiler de zorluk yaşıyor. Örneğin Sony’nin satışları erimeye devam ediyor. Şirketin mobil faaliyetleri için çalışan kişi sayısında yarı yarıya indirim yapacağı söyleniyor. LG de geçen hafta ana vatanı Güney Kore’de telefon üretimini bıraktığını açıklamış, üretimi daha düşük maliyetli olacak Vietnam’a kaydırmıştı. HTC ise şu anda mobil pazarda sadece beklenen blockchain telefonuyla adından söz ettirebiliyor.

Huawei ise şu anda pazarda istisna niteliğini taşıyor. ABD gibi bir pazarda, devletin katı politikası nedeniyle yer bulamamasına rağmen, Çinli marka kendi ülkesinde ve Avrupa’da başarılı bir şekilde büyüyor.

Geçen son iki yıla baktığımızda, Huawei hem P hem de Mate serisi amiral gemisi cihazların her bir neslinde dikkat çekici yeniliklerle tüketicilerin karşısına çıktı. Son olarak Huawei P30 Pro ile kullanıcılara dört arka kamera ve yüksek yakınlaştırma yetenekleri sunuyor.

Huawei’nin hedefinin dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı hâline gelmek olduğu açık şekilde görülüyor. Bu, birkaç ay önce belki çok iyimser bir hedef gibi görünüyordu. Ancak şirket bunu mümkün olabilir hâle getirmişe benziyor. Huawei, bu yılın sonuna doğru Samsung’u geçebileceğini tahmin ediyor. Eğer gelişim çizgisi bu şekilde ilerlerse, şirketin hedefine ulaşması kaçınılmaz gibi duruyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER