Teknoloji

Huawei aradığı morali Rusya’da buldu

huawei abd virus elektrikli otomobil

Huawei’nin başı, ABD tarafından kara listeye alınması nedeniyle bir süredir ağrıyor. Ancak şirketin ağrılarını nispeten dindirecek destek, Çin’in komşusundan geldi. Huawei 5G konusundaki uzmanlığını Rusya’nın en büyük mobil operatörü MTS için kullanacak. Huawei’den yapılan açıklamada, 5G gelişimi için MTS için anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Huawei’nin yeni işbirliğinin duyurulma zamanlaması ise ayrıca dikkat çekiyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, hâlihazırda resmi temaslar için Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunuyor. Bu anlaşma, iki süper gücün daha yakın çalışma arzusunu iki büyük şirket üstünden göstermesi anlamına geliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha önce emsali görülmemiş derecede yüksek bir seviyeye ulaştığını belirtti. Şi Cinping de Rus mevkidaşının sözlerini doğruladı. Çin ve Rusya, ABD’nin dış politikada sertleşen tutumuna karşı çareyi birbirlerine yakınlaşmakta bulmuşa benziyor.

Huawei içinse MTS ile yaptığı 5G anlaşması, ABD’nin baskısı nedeniyle yaşadığı zor günlerde ferah bir nefes işlevi görmüşe benziyor. Çinli üretici, geçtiğimiz pazartesi günü deniz altı kablo üretimi pazarından çekileceğini açıklamıştı. Analistler bu kararda şirketin markasının üzerine düşen gölgenin etkili olduğunu belirtmişti. Aynı dönemde Huawei’nin akıllı telefon üretiminde de kapasiteyi azalttığı iddia edilse de, şirket bu iddiayı kısa sürede yalanlamıştı.

Huawei 5G altyapısındaki uzmanlığıyla bu alanın en güçlü oyuncuları arasında bulunuyor. Ancak ABD’nin müttefiklerine de Huawei’yle çalışmamaları için baskı yapması, şirketin 5G dönüşümünde önemli pazarlarda söz sahibi olmasını zorlaştırıyor. Huawei’nin 4G döneminde birlikte çalıştığı Japon mobil operatörü SoftBank’in 5G için Ericsson ve Nokia’yı seçmesi bu durumun en dikkat çekici örnekleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla Rusya’dan gelen bu destek, Huawei için büyük bir anlam taşıyor.

İLGİLİ HABERLER