İncelemelerManşetler

HTC One max İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

HTC One serisinde çeşitlendirmeler sürüyor. Önce HTC One’ın kırmızı ve mavi renkli versiyonlarını, daha sonra da bu telefonun daha küçük ekranlı ve plastik kenarlarla çevrelenmiş versiyonu olan One mini’yi gördük. HTC’nin bir de büyük ekranlı telefon çıkarması ve bu telefonla birlikte Samsung Galaxy Note 3’e rakip olması da bekleniyordu. Bu beklenti geçtiğimiz ayın ortalarında gerçekleşti ve HTC One max tanıtıldı. 5.9 inç Full HD ekran barındıran ve böylelikle küçük yazıları okumakta zorlanan kullanıcılar için büyük bir kolaylık sunan HTC One max’i elimize almak fazla uzun sürmedi. Çok yakında Türkiye piyasına giriş yapacak bu akıllı telefonla ilgili detayları yazının devamında yer alan detaylı inceleme yazısında bulabilirsiniz.

htc-one-max-inceleme-00035

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları:
TasarımDonanımYazılım: Sense 5.5Performans ve BataryaKameraMultimedyaSonuç

Tasarım

HTC One max tahmin edildiği üzere HTC One’ın tasarımını temel alıyor. Ancak bu telefonu HTC One mini’nin büyük versiyonu olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır. Metal gövdeli HTC One max’in kenarları da tıpkı One mini’de olduğu gibi plastik çerçeveyle sarılmış. Önde yer alan 5.9 inç ekran yüzeyin büyük bir bölümünü kaplıyor. Ekrandan arta kalan bölgenin alanı da dar tutulmuş, böylelikle zaten büyük bir ekrana sahip olan HTC One max’in daha da büyük görünmesinin önüne geçilmiş.

htc-one-max-inceleme-00015

164.5 x 82.5 x 10.3 mm’lik boyutlara sahip olan HTC One max gerçekten elde kocaman ve hantal duruyor. Büyük ellere sahip olan kişiler bile HTC One max’i kavrarken veya bu büyüklüğe alışırken zorluk yaşayabilir. Neyse ki, telefonun nispeten ince profili sayesinde bu telefonu kavramak ve cepte taşımak biraz olsun kolaylaşıyor. Bu kadar büyük ekranlı bir telefonu tek elle kullanmak kolay değil, ancak HTC bazı detaylarla bunu kolaylaştırmaya çalışıyor. Yine de, büyük ekranlı bir telefon satın alırken öteki elinizi de gerektiğinde harekete geçirmeniz gerektiğini biliyor olmalısınız.

htc-one-max-inceleme-00036

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, 5.9 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip olan ekran HTC One max’in ön yüzünün büyük bir bölümünü kaplıyor. Ekranıyla zaten büyük bir alan kaplayan HTC, ekranın etrafını saran çerçeveyle birlikte yüzey alanının daha da büyümesinin önüne geçmek için çerçeveyi HTC One ve One mini’dekine göre daha dar tutmuş. Bu nedenle ekranın üstünde ve altında yer alan BoomSound hoparlör ızgaraları daha kısa, ancak geniş görünüyor. HTC logosu ve onun iki yanına yerleştirilmiş geri ve ana ekran tuşları ekranın altında yer alırken üst tarafta da yakınlık sensörü ve ön kamera yer alıyor. Ayrıca üstteki hoparlörün içine gizlenmiş bir LED lamba da bulunuyor.

htc-one-max-inceleme-00003

HTC One max’in plastik kenarları HTC One’daki metal kenarların yarattığı bazı olumsuzlukların önüne geçiyor. Ancak bu plastik materyal kiri biraz fazla tutuyor. Özellikle gümüş-beyaz renkli model bu açıdan biraz daha şanssız görünüyor, ne de olsa beyaz renk kiri fazla gösteriyor. Ancak bir ıslak mendille plastik kenar üstünde oluşabilecek lekelerin çoğundan kurtulmanız mümkün oluyor.

htc-one-max-inceleme-00011

HTC One max’in kenarları çeşitli tuş ve girişlerle doldurulmuş. Üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı ve kızılötesi port yer alıyor. HTC’nin telefonlarında güç butonunu genellikle üst kenarda görürüz, ancak One max gibi büyük bir telefonda güç butonuna erişimin kolaylaştırılması amacıyla bunun sağ kenara yerleştirildiğini fark ediyoruz. Bunun üstünde ses tuşları bulunuyor. Altta  microUSB portu ve mikrofon yer alırken sol kenarda da arka kapağın açılmasını sağlayan bir anahtar bulunuyor.

htc-one-max-inceleme-00017

One max de görünüş itibarıyla diğer HTC One cihazları gibi yekpare duruyor, yani herhangi bir parçasının çıkarılamadığını düşünüyorsunuz. Ancak durum böyle değil. Yukarıda bahsettiğimiz anahtarı aşağı doğru iterek kapağın yerinden çıkmasını sağlayabilirsiniz. Kapağın arkasında microSD ve microSIM kart yuvaları gizli. One max’in 3300 mAh kapasiteli piliyse arka kapak açılabilir olsa da yerinden çıkarılamıyor. Arka kapak görünüşü bozmuyor, hatta söylediğimiz gibi telefonun yekpare olmadığını ilk bakışta anlamanız zor. Ancak kapağın sağ üst ve sol alt köşelerine bastırdığınızda oynama yaptığını göreceksiniz.

htc-one-max-inceleme-00027

HTC One max’in arkasında 4 megapiksel UltraPixel sensörlü kamera, onun yanında da LED flaş konumlandırılmış. Kameranın biraz yukarısında, sağ tarafa doğru küçük bir delik göreceksiniz. Bu, mikrofon için. Ayrıca HTC One max ile birlikte HTC’nin ilk kez parmak izi okuyucusunu bir cihazında kullandığını görüyoruz. Bildiğiniz gibi, Apple iPhone 5s’in ana ekran tuşuna Touch ID adı verilen güvenlik amaçlı parmak izi okuyucusu eklemişti. HTC ise parmak izi okuyucusunu arkaya eklemiş ve bu parmak izi okuyucusu parmak yerleşimi itibarıyla sağ veya sol işaret parmakları tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor.

Arka bölümde aşağı doğru ilerlediğimizde çeşitli aksesuarlarla bağlantıyı sağlayan üç noktalı konnektörü görüyoruz. HTC’nin Beats Audio ile biten ortaklığı neticesinde HTC One max Beats Audio amplifikatörü barındırmıyor. Sonuç olarak bu cihazın arkasında Beats Audio logosu görmüyoruz.

Donanım

HTC, One max’in ekranını büyütürken içerideki bileşenlerde pek fazla değişiklik yapmamayı tercih etmiş. Belki de şirket daha üstün donanıma sahip bir cihaz çıkarıp HTC One’ı baltalamak istemedi. Ne de olsa, HTC One hâlâ piyasada ve tercih edilmeye devam ediliyor. İçerideki donanım bileşenlerini aynı tutarak HTC, One max’i sadece daha büyük ekran arayan tüketicilere bir seçenek olarak sunmuş oluyor.

htc-one-max-inceleme-00028

Bu nedenle HTC One max’te de 1.7 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064 yongaset, Adreno 320 GPU, 2 GB RAM, 16 GB ve 32 GB dahili hafıza gibi başlıca teknik özellikler yer alıyor. Bu arada HTC One’dan farklı olarak HTC One max’te 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası bulunuyor.

HTC One max kablosuz bağlantı tarafında da 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, NFC gibi unsurları görüyoruz. HTC One gibi kızılötesi portu da içeren HTC One max ayrıca HSPA+ desteği sayesinde hareket hâlindeyken yüksek hızda mobil veri iletişimi sağlıyor.

htc-one-max-inceleme-00037

HTC One max’in 5.9 inç ekranı 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip, bu da 373 ppi piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. HTC One’ın ekranında Full HD çözünürlük 4.7 inç gibi daha küçük boyutlu bir ekranda sağlanıyordu, bu nedenle One max yazı ve grafiklerin keskinliği bakımından doğal olarak bu telefonun gerisinde kalıyor. HTC One gibi One max’te de Super LCD3 teknolojisi mevcut, her iki telefonu yan yana koyup ekran parlaklıklarını en yüksek seviyeye getirdiğimizde, HTC One’ın Super LCD3 ekranının biraz daha parlak ve beyazlar bakımından daha canlı olduğunu görüyoruz.

htc-one-max-inceleme-00034

Yine de, HTC One max’in büyük Full HD ekranı da sahiplerine fazlasıyla tatmin olacakları bir görsel deneyim sunuyor. Yüksek görüş açılarına sahip olan bu ekran güneş ışığı altında da kullanıma olanak sağlayacak derecede yüksek parlaklık içeriyor. 5.9 inç ekran yazı ve grafikleri yeteri kadar keskin ve büyük gösteriyor. Bu ekranda film izlemek fazlasıyla keyifli oluyor. Ayrıca masaüstü web sitelerinde gezinmek de bir o kadar zevkli görünüyor.

Parmak izi okuyucusu

Şimdiye kadar akıllı telefonlarda güvenlik önlemleri genellikle yazılım tabanlıydı. Ekran kilidini açmak için ya parola ya da bir şekil girmek gerekiyordu. Oppo N1, iPhone 5s gibi cihazlarla işin içine parmak izi okuyucusu gibi donanım tabanlı çözümler eklenmeye başladı. HTC One max ile birlikte HTC de bu yola giriş yaptı.

htc-one-max-inceleme-00025

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, HTC One max’in arka tarafında kameranın hemen altında bir kare yer alıyor. Yüzeyi dizüstü bilgisayarlardaki touchpad’lerin yüzeylerini andıran bu bölüm parmak izi okuyucusu olarak işlev görüyor. Ergonomik koşulları dikkate alan HTC, tahmin ediyoruz ki G2’nin arkasına güç butonu ekleyen LG gibi düşündü ve arkada boşta duran işaret parmağı veya diğer parmakların güvenlik doğrulaması için pratik şekilde kullanılabileceğini farketti.

htc-one-max-inceleme-00032

HTC One max’teki parmak izi okuyucusu iPhone 5s’teki Touch ID sensöründen biraz daha farklı çalışıyor. Touch ID’ye parmağınızı dokundurmanız okunması için yeterli oluyor. One max’teki parmak izi okuyucusunda ise daha önce telefona eklediğiniz parmağınızı parmak izi okuyucusunun üstünde sürüklemeniz gerekiyor. Bu sırada parmağınızı parmak izi okuyucusunun yanı sıra kameraya da sürmeniz ve sonuç olarak kamerayı lekelemeniz söz konusu olabilir, buna dikkat çekelim. Bu arada parmak izi okuyucusunun parmağınızı tam olarak algılaması ve kilidi kaldırması için, parmağınızı mümkün olabildiğince dik şekilde tarayıcı üzerinden çekmelisiniz. Parmağınızı eğik tutup sürükleme yaptığınızda okunamama olasılığı yüksek.

htc-one-max-ekran-goruntuleri-00002

Parmak izi kurulumunu gerçekleştirmek için Ayarlar uygulaması içinde yer alan Parmak izi tarama bölümünü ziyaret etmeniz gerekiyor. Burada yer alan sihirbaz sayesinde parmak izi ekleme işi kolaylıkla gerçekleştiriliyor. Bundan sonra HTC One max’in ekran kilidini parola girmek yerine parmak izinizi taratarak kaldırabilirsiniz. Bu arada parmağınızı okuyucu üstünde çekerek ekran kilidini kaldırmaya ek olarak kamera veya bunun gibi başka bir uygulamanın hemen açılmasını da sağlayacak şekilde ayarlama yapabilirsiniz. Sihirbaz ile parmak izi tarama işlemleri tamamlanmadan hemen önce bu noktadaki seçiminiz de soruluyor.

htc-one-max-inceleme-00041

HTC One max’teki parmak izi okuyucusu kullanışlı, temelde sağ ve sol el işaret parmak izlerini eklemeniz kullanım için yeterli oluyor, çünkü telefonu tek elde tutarken sadece işaret parmağıyla parmak izi okuyucusuna rahat temas sağlanıyor. Parmak izi okuyucusunu kullanmadan önce güç tuşuna basıp ekranı uyandırmanız gerekiyor. HTC bu parmak izi okuyucusuna küçük bir yazılımla ekran uyandırma işlevi eklese güzel olabilirdi. Belki, gelecek sürümlerde böyle bir özelliğin geldiğini görebiliriz.

Video: HTC One max’te parmak izi tarama nasıl çalışıyor?

Yazılım: Sense 5.5

HTC One max Android’in artık bir önceki nesli konumuna düşmüş sürümü Android 4.3 Jelly Bean ile yüklü geliyor. Bunun üstünde Sense 5.5 kullanıcı arayüzü çalışıyor. HTC’nin geçtiğimiz ay One max ile birlikte duyurusunu yaptığı Sense 5.5 çok büyük kapsamlı olmasa da, dikkate değer yenilikler barındırıyor. Bunlar sayesinde HTC One max’ı biraz daha iyi şekilde kullanma şansı elde ediyorsunuz.

htc-one-max-inceleme-00033

Sense 5’in en büyük yeniliklerinden bir tanesi olan HTC BlinkFeed, kapatılamıyor oluşu nedeniyle bazılarının tepkisini çekiyordu. HTC bunlara kulak tıkamadı ve Sense 5.5’e BlinkFeed’i tamamen kapatma seçeneği ekledi. Giriş paneli ayarları ve widget ekleme sayfasında BlinkFeed’i kapatıp açma seçeneği bulunuyor.

htc-one-max-ekran-goruntuleri-00001

BlinkFeed’e Sense 5.5 ile birlikte yepyeni içerik kaynakları da geliyor. Mevcut Facebook, Twitter, LinkedIn gibi sosyal ağ kaynaklarına Google+ ve RSS beslemeleri de ekleniyor. Ayrıca sonra okuma özelliği de BlinkFeed’e eklendi, böylelikle vakit bulup okuyamadığınız içerikleri kaydederek daha sonra bunlara BlinkFeed üzerinden erişebilirsiniz. BlinkFeed’in içerik kaynağı seçim ekranında da bazı değişiklikler yapıldı, bunlar arasında geçiş sol kenardan çıkan sütun üzerinden gerçekleştiriliyor.

Galeri uygulamasında da bazı düzenlemeler yapıldı. Fotoğraf galerileri içinde gezinti daha sade ve basit hâle getirilirken daha önceki sürümde varolan açılır menülerin yerini ekranda sağa sola sürükleyerek gezilen sekmeler aldı. Fotoğraf koleksiyonları yeniden düzenlenmiş; fotoğrafları etkinliklerin yanı sıra konum tabanlı olarak da gezebilirsiniz. Öte yandan kullanıcı arayüzünün herhangi bir noktasındayken Video Highlights klipleri oluşturmaya başlayabilirsiniz.

htc-one-max-ekran-goruntuleri-00003

Sense 5’in dikkat çekici bir başka özelliği olan Video Highlights da Sense 5.5 ile birlikte çeşitli değişiklikler gördü. Sense 5.5 ile birlikte içerik kontrolü daha kolay hâle geliyor, seçilen ilk içeriğe göre benzer içerikler otomatik olarak seçilebiliyor. Öte yandan yeni video temaları ve kendi müziğinizi ekleme özelliği de Video Highlights yenilikleri arasında bulunuyor. Oluşturduğunuz video klipleri HTC Share aracılığıyla paylaşabilirsiniz, ancak HTC Share bir sınırlamayla birlikte geliyor. 250 MB’lık bir dosya limiti bulunan HTC Share aynı zamanda 160 günlük bir paylaşım süresi sunuyor. Bu nedenle HTC Share arşivlemeden daha çok paylaşım için kullanılıyor. Tabii ki, oluşturduğunuz Video Highlights kliplerini MP4’e olarak dışa aktarabilir, Facebook veya YouTube’da paylaşabilir, One max’te saklayabilirsiniz. Öte yandan Zoe ile çekilen üç saniyelik görüntüleri GIF animasyona çevirme imkanı da Sense 5.5 ile birlikte sunuluyor.

htc-one-max-ekran-goruntuleri-00026

Sense 5.5 ile birlikte gelen yeni uygulamalardan bir tanesi de Çiziktir. Samsung Galaxy Note telefonlarında yer alan S Not benzeri bir uygulama olan Çiziktir klavye, el yazısı gibi yollarla not alma veya çizim yapma imkanı sunarken, hazırlanan notlara fotoğraf veya ses kaydı da eklenebiliyor. Çiziktir uygulamasının güzel bir özelliği var; ekrana elle yazı yazdığınızda Çiziktir bu yazıyı otomatik olarak satır boyutuna getiriyor ve sonuç olarak elde ettiğiniz not sanki bir fiziksel not defterine yazılmış gibi muntazam duruyor.

htc-one-max-ekran-goruntuleri-00032

Öte yandan Rahatsız Etme adında yeni bir özelliği de görüyoruz. Bunu etkinleştirdiğinizde gelen aramalar engelleniyor; ses, titreşim ve LED bildirimleri kapatılıyor.

Galeri: HTC One max Ekran Görüntüleri

Yukarıda belirttiğimiz yenilikler dışında HTC One max’te çeşitli Google servislerine ait ve yine HTC tarafından önceden yüklenmiş çeşitli uygulamaların bulunduğunu görüyoruz. Google Play Store üzerinden de dilediğiniz uygulamaları telefona indirebilirsiniz.

Performans ve Batarya

Donanım bölümünde belirttiğimiz gibi, HTC One max’te HTC One’da bulunan işlemci paketi yer alıyor. Her iki telefonda da 1.7 GHz dört çekirdekli Snapdragon 600 işlemci ve Adreno 320 GPU yer alıyor. Öte yandan her iki telefonda da 2 GB RAM’in bulunduğunu görüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz benchmark testlerine baktığımızda HTC One max’in HTC One ile aynı seviyede, ancak ondan biraz daha yüksek performans gösterdiğini görüyoruz.

HTC One max HTC One mini HTC One
Quadrant 11872 6150 12314
AnTuTu 26371 15892 22289
GeekBench 2 Veri Yok 1368 2688
GeekBench 3 Single-Core: 645 Multi-core: 1979 Veri Yok Veri Yok
3DMark Ice Storm Sınır aşımı 4905 10152
3DMark Ice Storm Extreme 7079 2625 Veri Yok
3DMark Ice Storm Unlimited 10893 Veri Yok Veri Yok
SunSpider 872.9 ms +/- %4.2 1283.3 ms +/- %4.6 1109.0 ms +/- %4.7

HTC One max’in büyük ekranında oyun oynamak fazlasıyla keyifli. Buna bir de BoomSound hoparlörlerin sunduğu yüksek ve stereo ses eklenince keyif daha da artıyor. Oyun performansı açısından da Snapdragon 600 düzgün bir deneyim elde etmek için yeterli. Test sırasında oynadığımız Asphalt 8 ve Riptide GP2 oyunlarının ikisi de akıcı oyun deneyimi sunuyor, grafik performansları da ortalamanın üzerinde, ancak her iki oyunda da çok çok küçük takılmaların olduğunu oyun oynarken sürekli hissettik. Tabii ki, böyle bir durum söz konusu olmayabilir, bizimki sadece psikolojik bir etkiden öte geçmeyebilir.

Büyük ekran barındırması HTC One max’te pil için daha fazla alanın açılmasını sağlıyor. Telefonun çıkarılabilir bir kapağı olmasına rağmen değiştirilemeyen, 3300 mAh kapasiteli bir pili bulunuyor. Katalog değerlerine göre yaklaşık 600 saate kadar bekleme ve 25 saate kadar konuşma imkanı sunan bu pil bir günü rahatlıkla çıkarıyor, hatta tek bir şarjla ikinci günü bile rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Yani, HTC One max’i gün içinde kullanırken yanınızda bir şarj aleti taşıma ihtiyacı pek duymayacaksınız.

htc-one-max-ekran-goruntuleri-00011

Görüşme kalitesi açısından HTC One max memnun edici. Telefonu kulağa götürüp konuşmak görüntü itibarıyla biraz garip bir durum oluşturuyor, eğer bu durum sizi rahatsız edecek olursa HTC One max’in güçlü hoparlörlerini konuşma sırasında kullanabilirsiniz. HD Ses desteği sayesinde şebekenin desteklediği yerlerde yüksek kalitede görüşme imkanı tanınıyor. Ayrıca sizin sesiniz de karşıya arka plan gürültüsü bastırılmış şekilde iletiliyor.

Kamera

HTC One ve One mini’de gördüğümüz 4 megapiksel UltraPixel sensör One max’te de karşımıza çıkıyor, ancak bu telefonda HTC One’da olduğu gibi optik görüntü sabitleyicisi bulunmuyor. Titreme engelleme işlemi yazılım tabanlı olarak gerçekleştiriliyor, bu da optik çözümdeki kadar iyi sonuç vermiyor.

htc-one-max-kamera-fotograflari-00014

One max’teki Kamera arayüzü HTC One ve One mini’de gördüklerimiz gibi sade ve kullanışlı, tüm kontroller elinizin altında bulunıyor. Tabii ki, birtakım değişiklikler de yok değil. Zoe tuşunu kamera arayüzünün yanında menü içinde de görüyoruz. Öte yandan Samsung ve LG’nin telefonlarında gördüğümüz İkili Çekim özelliği One max’te de bulunuyor. Bu sayede hem ön hem de arka kamerayı kullanarak bunların görüntülerini tek bir karede buluşturabilirsiniz. Öte yandan HDR, dokunarak odaklama, sıralı çekim gibi daha önce One telefonlarında gördüğümüz özellikler HTC One max’in kamera arayüzünde de bulunuyor.

htc-one-max-kamera-fotograflari-00022

Galeri: HTC One max Kamerasından Fotoğraflar

HTC One max ile optimum ışık koşulları altında düzgün, tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak ışık şiddeti azalmaya başladıkça performans da azalıyor. Kameranın pozlama telafisi varsayılanda yüksek olarak ayarlanmış, yani sensörün ışığı mümkün olan en yüksek derecede geçirmesi için ayarlamalar yapılmış. Özellikle gece vakti gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde ışık kaynaklarının bulunduğu karelerde ışık patlamaları ve saçılmaları oluşabiliyor. Öte yandan odaklama ve gürültü gibi unsurlar açısından da sorunlar oluşabiliyor. Yine de, gece vakti bile her türlü şartı ideal hâle getirmeyi başardığınızda etkileyici gece kareleri yakalayabilirsiniz. Makro çekim performansı iyi olan HTC One max’in flaşı da karanlık ortamlarda yeterli aydınlığı sunacak yeteneğe sahip. Bu arada 4 megapiksel sensör boyutu nedeniyle HTC One max’in dijital zum seviyesi diğer telefonlara göre daha düşük.

Önde yer alan 2 megapiksel kamera da geniş görüş açısı ve 1080p HDR video kaydı yapabilmesiyle dikkat çekiyor. Bu ön kamera kendi fotoğraflarınızı ve videolarınızı çekmeniz için fazlasıyla yeterli görünüyor.

Video noktasında da HTC One max’in iyi sonuçlar verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabii ki, optik görüntü dengeleme sisteminin bulunmaması nedeniyle videolarda titreşimler görülebiliyor, ancak görüntü kalitesi ve ses kaydı bakımından HTC One max’in çektiği videoları başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz. Öte yandan HDR video modu da özellikle kapalı havalarda veya iç ortamlarda yapılan video çekimlerinde iş görüyor. Ne var ki, HDR video modu sırasında kamerayı fazlaca hareket ettirmeniz kameranın sürekli ışık ayarı yapmasına neden oluyor. Bu nedenle HDR video kaydı sırasında One max ile çektiğiniz hedefi fazla değiştirmemeniz yerinde olacaktır.

Zoe, HTC One max’in kamerasının da en önemli özellikleri arasında bulunuyor. 3 saniye boyunca sesli ve hareketli çekimler yapılan bu mod ile yapılan kayıtlar telefon hafızasında bir adet fotoğraf ve üç saniyelik video görüntüsü olarak saklanıyor. Çektiğiniz Zoe, sabit fotoğraf ve videolarla Video Highlights özelliğini kullanarak etkileyici klipler oluşturabilirsiniz. Ayrıca Zoe çekimlerini GIF animasyonlara dönüştürmeniz de imkanlar arasında bulunuyor.

Multimedya

5.9 inç Full HD ekrana sahip olan HTC One max’i tutmakta ve taşımakta belki biraz zorlanabilirsiniz, ancak bu telefonun sağlam bir multimedya makinesi, bunun altını çizmek gerekiyor. Büyük Full HD ekran ve bir akıllı telefonda şimdiye kadar deneyimlemediğimiz kalite ve şiddette ses çıkışı sunan BoomSound hoparlörler HTC One max’i video izlemek için mükemmel bir ortam hâline getiriyor. Adreno 320 gibi yetenekli bir grafik işlemci birimi barındıran Snapdragon 600 yongaset de düzgün bir multimedya deneyiminin elde edilmesine yardımcı oluyor.

htc-one-max-inceleme-00040

HTC One’daki multimedya deneyiminin aşağı yukarı aynı şekilde One max’e taşındığını görüyoruz. Cihazın dahili hafızasına veya bellek kartına aktardığınız videoları Galeri uygulaması içinde bulabilirsiniz. Galeri uygulamasının sadeleştirilmesi sayesinde videolara daha rahat erişiliyor. Dahili video oynatıcı oynatılan videodan anlık görüntü alma, alt yazı desteği gibi özellikler sunuyor, aynı zamanda fena sayılmayacak bir format desteği sunuyor. Ancak daha iyi bir video deneyimi elde etmek için Google Play Store’dan alternatif bir video uygulaması indirmenizi tavsiye ederiz.

Müzik uygulamasında da Sense 5.5 ile birlikte ufak tefek değişiklikler yapıldı. Sekmeli yapının bu uygulama içinde de fazlasıyla kullanıldığını görüyoruz. Çalan şarkı ekranında sağa sola sürükleyerek sıradaki şarkı listesini ve görselleştiriciyi görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca telefona aktardığınız şarkıların bilgilerini Gracenote veri tabanı üzerinden güncelleyebilir, düzgün şarkı bilgilerine sahip bir kütüphane elde edebilirsiniz. Sense 5’teki Müzik uygulamasında görselleştirici düğmesinin bulunduğu yeri şimdi oynatıcı seçim tuşu işgal ediyor. Buradan çalan şarkıları bağlı bir Bluetooth hoparlörüne veya ağ destekli başka bir cihaza aktarmanız mümkün oluyor.

htc-one-max-inceleme-00039

HTC One mini’nin hoparlörleri HTC One’ınkine göre biraz daha düşük seviyede ses çıkışı sağlıyordu. HTC One max bu açıdan daha iyi sonuç veriyor, ses çıkış şiddeti One’ın BoomSound hoparlörlerinin altında kalmıyor. HTC’nin Beats ile biten ortaklığı neticesinde One max’te Beats Audio amplifikatörü yer almıyor. Ancak bu eksiklik ne kulaklık ne de hoparlörle kullanım sırasında olumsuz bir etki hissettirmiyor.

One max’in kutusundan da HTC One ve One mini’nin kulaklıklarının benzeri bir kulaklık geliyor. Topuzlu kulaklık kulak kanalını tamamen kapattığı için dış ortamın etkileri en alt seviyeye iniyor. Kulaklığın ses çıkışı da bas ve tiz bakımından epey dengeli ve yüksek şiddetli. Ayrıca kulaklığın yassı kabloları karışmayı önlüyor ve kulaklığı hemen kullanmaya başlamanızı sağlıyor.

HTC One max’teki içerikleri DLNA yardımıyla aynı ağ içindeki başka cihazlarda oynatabilirsiniz. Ayrıca bu telefonda FM radyo da bulunuyor.

Sonuç

HTC büyük ekran arenasına girerken başarısını ispatlamış bir formülden yararlanmayı tercih etti ve HTC One ile sunduğu deneyimi çok fazla değiştirmeden One max’i karşımıza çıkardı. Her ne kadar kapasitif kalem barındırmıyor olsa da, birçok kişi One max’i Samsung Galaxy Note 3’ün en güçlü rakiplerinden biri olarak gösteriyor.

htc-one-max-inceleme-00005

Galaxy Note 3’ün barındırdığı kapasitif kalem ve onunla birlikte çalışan uygulamalar, onu gerçekten üretkenlik yetenekleri yüksek bir telefon hâline getiriyor. HTC One max ise üretmekten daha çok tüketmeye odaklı bir telefon olarak dikkat çekiyor. Tabii ki, Video Highlights, Çiziktir gibi uygulamalarla bu telefon üretme tarafında da bir şeyler sunuyor.

iPhone 5s gibi küçük ekranlı telefonlarda ekranı görme problemi yaşayan ya da küçük ekranla çalışmayı sevmeyen, mümkün olan en büyük seçeneği tercih eden kullanıcılar için One max gerçekten uygun bir seçim gibi görünüyor.

HTC’nin bu telefonu Snapdragon 800 işlemci yerine Snapdragon 600 işlemciyle sunuyor olması; HTC One’ı baltalamama, sadece yüksek ekran seçeneğini tercih edeceklere kolaylıkla bu istekleri doğrultusunda seçim yaptırıp HTC One satın alacakların aklını daha fazla çelmeme düşüncelerinin bir sonucu olabilir. Neyse ki, HTC One max performans açısından çok da geride kalmıyor, kullanıcılarını memnun edecek gibi görünüyor.

htc-one-max-inceleme-00023

HTC One max’in 5.9 inç Full HD ekranı özellikle web sitelerinde gezinme ve film izleme noktalarında kullanıcılarının ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır. Ayrıca hoparlörü de bu telefonu diğerlerinden öne çıkaran başlıca unsurlar arasında geliyor. BlinkFeed’de, her ne kadar bazıları tarafından beğenilmese de, özellikle son güncellemeleriyle birlikte biraz daha kullanışlı hâle gelmiş. Gerçekten BlinkFeed sayesinde etrafta neler olup bittiğinden daha hızlı haberdar olmanız mümkün. UltraPixel kamera da hem kullanışlı arayüzü, hem de Zoe gibi eğlenceli özelliğiyle One max’in artıları arasında bulunuyor.

HTC One max gerçekten büyük ve kullanmaya alışması biraz zor geliyor. Ancak HTC’nin kullanımı kolaylaştırıcı tasarım detaylarını da gözardı etmemek gerekiyor. Eğer HTC’nin Sense 5 ile sunmaya başladığı yeni nesil deneyimi beğeniyorsanız ve bunu daha büyük ekranlı bir cihazla yaşamak istiyorsanız, o hâlde HTC One max’i tercih edebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER