İncelemelerManşetler

HTC Desire 500 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Üst sınıfta One serisi akıllı telefonlarıyla rekabet eden HTC giriş ve orta segmentleri de Desire serisine emanet ediyor. Bu yılın başından itibaren çeşitli Desire telefonları görüyoruz ve bunlar 2013 modasına uygun şekilde sayılarla nitelendiriliyor. Desire 500 de geçtiğimiz yaz aylarında tanıtılan ve içinde bulunduğumuz günlerde Türkiye piyasasına giren 2013 model Desire Android telefonlarından bir tanesi. 4.3 inç ekran, dört çekirdekli işlemci, 8 megapiksel arka kamera gibi kağıt üstünde fena durmayan teknik özelliklere sahip olan bu akıllı telefonla ilgili detayları yazının devamındaki inceleme yazısında bulabilirsiniz.

HTC-Desire-500-inceleme-00026

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları
DonanımYazılımPerformans, Batarya ve KullanımKameraMultimedyaSonuç

Donanım

HTC Desire 500 tasarım bakımından diğer Desire serisi cihazların çizgisini devam ettiriyor. Bununla birlikte One serisinden de birtakım esinlenmeler olduğu dikkatlerden kaçmıyor. 131.8 x 66.9 x 9.9 mm.’lik boyutlara ve 123 gr. ağırlığa sahip olan telefon tek elle rahatlıkla kullanılabilmesini sağlayan fiziksel unsurlara sahip. Telefonun hafif yuvarlatılmış arka paneli de telefonun elde tutuşunu daha da konforlu hâle getiriyor. Öte yandan yine yuvarlatılmış köşelerin de ergonomiye olumlu etki yaptığını belirtmek gerek. Fazla geniş yüzey alanına sahip olmayan telefon aynı zamanda 1 cm.’nin altında kalan kalınlığı sayesinde her türlü cepte de rahatlıkla taşınabiliyor.

HTC-Desire-500-inceleme-00006

Desire 500’ün geleneksel Desire çizgisine uyan bir tasarıma sahip olduğunu söylemiş, One serisinden de izler taşıdığını yukarıda belirtmiştik. HTC One ve One mini’de gördüğümüz BoomSound hoparlörlerinkine benzer şekilde bir ahize hoparlörü cihazın önündeki cam panelin hemen üstüne yerleştirilmiş. Öte yandan ekranın altında kalan bölgede de iki adet kapasitif dokunmatik tuş dikkat çekiyor. Aslında geçen yılın Desire cihazlarında burada üç buton görüyorduk, Desire 500’de ise nedense HTC One’daki gibi bir tasarım tercih edilmiş. Halbuki ortada kalan boş alana ana ekran tuşu konulabilir ve üçüncü bir kapasitif tuşa daha yer verilebilirdi. Ekranın üstünde, sağ üst köşeye 1.6 megapiksellik ikinci bir kamera yerleştirilmiş.

HTC-Desire-500-inceleme-00001

Ön bölümde 4.3 inç ekran büyük bir alanı kaplıyor. 4.3 inç kapasitif dokunmatik LCD ekran 480 x 800 piksel çözünürlükle orta segment telefonlarda sıklıkla rastladığımız ekran profilini karşılıyor. Bu ekran fena sayılmayacak görüş açılarına sahip. Her ne kadar görüntüler ve yazılar HD ekranlarda gördüğümüz kadar keskin ve göz alıcı görünmese de, Desire 500’ün ekranı sahiplerini çok da rahatsız etmeyecek, onları memnun kılacak bir görüntü kalitesi sunuyor. Ekranın parlaklığı da tatmin edici seviyede. Ayrıca ekran güneş ışığı altında da cihazı rahatlıkla kontrol etmeyi sağlayacak görüşü de sağlıyor.

HTC-Desire-500-inceleme-00007

Test için gelen Desire 500 beyaz renkli bir kasaya sahip. Bu beyaz renge turkuvaz mavisi kenar şeridi eşlik ediyor. Ayrıca arkada da kameranın etrafı aynı renkte bir çerçeveyle kaplanmış. Böylelikle Desire 500’e biraz daha gençlik aşılanmış, telefon gençlerin elinde sırıtmayacak hâle getirilmiş. Tabii ki, biraz daha ağır ve oturaklı duran bir telefon isteyenler de ihmal edilmemiş. Onlar için de Desire 500’ün siyah ve gri renkli bir versiyonu da bulunuyor. Bu modelin fotoğraflarını Desire 500 ön inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

HTC-Desire-500-inceleme-00013

HTC Desire 500’ün sol kenarı da diğer birçok HTC telefonunda olduğu gibi boş bırakılmış. Geri kalan kenarlara baktığımızda tüm tuşların ve girişlerin mavi renkli şerit üstüne yerleştirildiğini ve bunların mümkün olduğu kadar kenarların renk bütünlüğünü bozmayacak şekilde tasarlandığını görüyoruz. Altta microUSB portu ve ana mikrofon yer alıyor; sağ kenarda da ses tuşlarını görüyoruz. HTC’nin diğer telefonlarında gördüğümüz tek şerit ses kademe tuşlarının yerine burada, ikili yapıda ve her ikisi de kenar çubuklarına gömülmüş ses tuşları kullanmış. Üst kenarda da güç butonu ve 3.5 mm. kulaklık jakını görüyoruz.

HTC-Desire-500-inceleme-00019

Desire 500 yekpare kasaya sahip bir telefon gibi görünüyor, ancak aslında arka kapak yerinden çıkarılabiliyor. Telefonu ilk kez kutusundan çıkarıp SIM kartı yerleştirmek istediğimizde arka kapağı açmaya yardımcı olarak bir çentik göremedik. Tıpkı daha önce incelediğimiz Nokia Lumia 820 gibi, bu telefonun da arka kapağının nasıl çıkarıldığını görmek için cihazın kutusunda yer alan kılavuza bakmak zorunda kaldık. Aslında HTC de kapağın nasıl açılacağının ilk bakışta kestirilemeyeceğini düşünmüş olmalı ki, cihazın kutu içindeki koruma kılıfının üstüne arka kapağın nasıl açılacağını adımlarıyla resmetmiş.

HTC-Desire-500-inceleme-00024

Bu kılavuza baktığımızda Desire 500’ün de atası Desire’ınkine benzer bir yapıda olduğu görülüyor. Plastik kapak cihazın ekran ve diğer donanım bileşenlerinin bulunduğu yapıyı tamamen saracak şekilde tasarlanmış. Böyle bir yapının kullanılmasıyla birlikte cihaza biraz daha sağlam, fazla oynama yapmayacak bir yapı kazandırılmış. Kapağı yerinden çıkardığınızda karşınıza Desire 500’ün 1800 mAh kapasiteli bataryası, microSIM ve microSD kart yuvaları çıkıyor. Bu iki kart yuvası da bataryadan bağımsız yerlere konumlandırılmış, böylelikle cihazın SIM kart veya bellek kartı değişimlerinin pili yerinden çıkarmadan ve dolayısıyla cihazı kapatmadan gerçekleştirilmesi sağlanıyor.

HTC-Desire-500-inceleme-00023

HTC Desire 500’ün plastikten yapılmış kapağı pürüzsüz ve parlak yüzeyiyle cihazın bayağılıktan kurtulmasını ve daha düzgün görünmesini sağlıyor. Arka panelde 8 megapiksel kamera üste doğru yerleştirilmiş ve ortalanmış. Yine de, bazı durumlarda parmağınızın kamerayı kapatması gibi bir durum söz konusu olabiliyor. Kameranın hemen altında da LED flaş dikkat çekiyor. Ortada turkuvaz renkli HTC logosu bulunurken alta doğru da hoparlör ve bunun üstünde yine turkuvaz renge boyanmış Beats Audio amblemi dikkat çekiyor.

HTC-Desire-500-inceleme-00022

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda HTC Desire 500’ün 1.2 GHz dört Cortex A5 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 200 işlemci barındırdığını görüyoruz. Bu yongaset Adreno 203 grafik işlemcisini de barındırıyor. 1 GB RAM barındıran telefonda 4 GB dahili bellek bulunuyor. Ancak bu dahili belleğin yalnızca 1 GB civarında çok küçük bir bölümü kullanıcı dosyalarına ayrılıyor. Bu da 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvasına bir bellek kartı takmayı zorunlu kılıyor. 4 GB’lık kapasiteye sahip bir kart işinizi görecektir.

Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS gibi klasik bileşenleri; HSDPA 7.2 Mbps indirme ve HSUPA 5.76 Mbps yükleme gibi mobil geniş bant destekleri barındıran HTC Desire 500 USB On-the-go özelliği sayesinde USB harici disk veya parmak diskleri bağlamaya izin veriyor. İvmeölçer, pusula, yakınlık sensörü gibi bileşenler de Desire 500’de yer alıyor.

Yazılım

HTC Desire 500’de Android 4.1.2 Jelly Bean yüklü geliyor. İlk kez HTC One sayesinde tanıştığımız Sense 5 kullanıcı arayüzü de Desire 500’de yer alıyor. Sense 5’in en önemli özelliklerinden biri olan BlinkFeed, Desire 500’ün en önemli yazılım özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. BlinkFeed sayesinde Twitter, LinkedIn, Facebook gibi sosyal ağ hesaplarındaki güncellemeleri takip edebilir; ayrıca HTC tarafından seçilen haber kaynakları tarafından sağlanan haberleri görebilirsiniz. Tüm bunlar Desire 500’ün ana ekranında, Flipboard benzeri bir yapıda sunuluyor. Tek bir sayfada aşağı doğru akan haber dizilişine sahip olan BlinkFeed sayesinde hem yakın çevrenizdeki, hem de dünyadaki gelişmeleri tek bir ekrandan rahatlıkla takip edebilirsiniz. Ayrıca BlinkFeed, ana ekrandan Twitter veya Facebook gibi sosyal ağlarda da hızlı şekilde paylaşım yapmaya izin veriyor.

htc-desire-500-ekran-goruntuleri-00006

Sense 5’in sadece siyah ve beyaz gibi iki rengin ağırlıkta olduğu, ayrıca yenilenmiş yazı tipli sade kullanıcı arayüzü Desire 500’de de olduğu gibi korunuyor. Aşağı doğru kayan yapıdaki uygulama menüsü 3 x 4 veya 4 x 5 kılavuz boyutlarında görüntülenebiliyor. Multimedya uygulamaları Ortam klasörü altında toplanırken, Google’ın sağladığı ve ön yüklü gelen uygulamalar da Google klasörü altında yer alıyor. Çeşitli uygulamalar da ön yüklü olarak sunuluyor. Örneğin Notlar uygulaması Evernote entegrasyonuyla büyük pratiklik sağlıyor. Polaris Office gibi bir ofis uygulaması da telefonda bulunurken, yine Dropbox’tan 25 GB’lık ücretsiz depolama alanı iki yıl boyunca kullanılabiliyor. Dropbox uygulamasının da Üretkenlik klasörü altında yer aldığını belirtelim.

htc-desire-500-ekran-goruntuleri-00009

HTC Desire 500’e daha fazla uygulama indirmek isteyenler için Google Play Store hazır ve nazır şekilde bekliyor. Mağaza için uygulama menüsü içinde bir bağlantı bulunurken yine uygulama menüsü içindeyken aşağı doğru sürüklediğinizde ortaya çıkan menü üstünde de mağaza kısayolu yer alıyor. Özellikle bu kısayolun fazlasıyla kullanışlı olduğunu belirtmekte fayda var.

Galeri: HTC Desire 500 Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1287]

Performans, Batarya ve Kullanım

HTC Desire 500’de Qualcomm’un giriş seviyesi Snapdragon 200 yongaseti bulunuyor. Bu yongaset dört adet Cortex A5 çekirdek içeriyor. Ayrıca Adreno 203 gibi giriş seviyesi bir grafik işlemci birim de bu yongasetin dahilinde yer alıyor. 1 GB RAM de Desire 500’ün donanım paketi içinde yer alıyor. Gerçekleştirdiğimiz benchmark testleri Desire 500’ün 2011 sonu ve 2012 başlarında çıkan üst sınıf Android cihazlarındakine eşdeğer performans gösterdiğini ortaya çıkarıyor.

Sonuç
GeekBench 3 Single Core 240
GeekBench 3 Multi Core 633
AnTuTu 11571
Quadrant 5065
SunSpider 1751.1 ms +/- %2.7

Pratikteki performansa baktığımızda Desire 500’ün pek de fena olmayan bir grafik sergilediğini görüyoruz. Tabii ki, Sense 5 arayüzü ve BlinkFeed arayüzü HTC One ve One mini gibi daha üst donanımlı cihazlarda daha seri çalışıyor. Desire 500’de geçişlerde ve kaydırmalarda çok hafif takılmalar gözlemlenebiliyor. Yine de, bu durum genel kullanıcı deneyimi seviyesine çok da olumsuz etki etmiyor.

Desire 500 ile çok üst düzey bir oyun deneyimi yaşamak mümkün değil. Ancak bu durum hiç oyun oynayamayacağınız anlamına gelmiyor. Riptide GP2 gibi grafik bakımından yoğun oyunları akıcı şekilde oynayabilirsiniz, ancak grafikler ve efektler üst sınıf akıllı telefonlardaki kadar gerçekçi görünmüyor.

HTC Desire 500’de 1800 mAh kapasiteli bir batarya yer alıyor. HTC’nin belirttiğine göre bu telefon 435 saate kadar bekleme ve 13 saate kadar konuşma imkanı sunuyor. Pratikteki duruma baktığımızda bu telefonun orta yoğunlukta bir kullanımla sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkardığını söyleyebiliriz ki, bu durum da birçok kullanıcı için yeterli olacaktır.

Konuşma kalitesi bakımından da HTC Desire 500 ihtiyaçları karşılıyor. Karşı tarafın sesini net şekilde duymayı sağlayan bu telefon çekim kalitesi bakımından da iyi durumda, kullandığımız süre boyunca herhangi bir çağrı kesilmesiyle karşılaşmadık. İki mikrofon bulunmadığı için dış ortamın gürültüsünü bastırma gibi bir özelliğin varlığından bahsedemiyoruz.

Kamera

HTC Desire 500’ün arkasında 8 megapiksel, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera yer alıyor. 1/3.2 inç sensör boyutu ve 1.4 mikron piksel büyüklüğüne sahip olan bu kamera coğrafi etiketleme, yüz ve gülümseme algılama gibi unsurları da içeriyor. Kamera uygulaması HTC One ve One mini’dekiyle aynı arayüze sahip. Fotoğraf ve video çekim tuşlarını aynı ekranda barındıran bu kamera uygulaması aynı zamanda çeşitli efektlerle çekimleri farklılaştırmaya da izin veriyor. Ayrıca sürekli çekim özelliği de bu kameranın özellikleri arasında bulunuyor.

HTC-Desire-500-inceleme-00031

Tek bir eksik var, o da Zoe. Büyük ihtimalle işlemciden dolayı, Desire 500’de bu kamera özelliğini göremiyoruz. Onun dışında Galeri uygulaması One’dan alınanlar listesinde yer alıyor. Video Highlights adı verilen, çekilen fotoğraf ve videolardan kısa klipler oluşturmaya izin veren bu özellik sayesinde Desire 500 ile çektiklerinizle, doğrudan cihaz üzerinden ilgi çekici klipler oluşturabilir ve bunları çeşitli ortamlarda paylaşabilirsiniz.

Desire 500 ile çekilen fotoğraflar parlaklık, renk doygunluğu ve gerçekliği bakımından memnun edici seviyelerde. Çektiğimiz fotoğraflara bilgisayar ekranında, ekrana sığacak şekilde baktığımızda çekimlerin biraz fazla keskin olduğunu gözlemliyoruz. Bu durum sıkıştırma yapılmasından kaynaklanıyor, ancak kamera dengeyi iyi tutturuyor, sıkıştırma yaparken detayların da kaybolmasının önüne geçiyor. Düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflarda da bu cihazın kamerası fena sonuç vermiyor. Makro çekimlerde de etkileyici sonuçlar elde etmek mümkün. Kısacası, Desire 500’ün kamerası kendi sınıfına göre oldukça iyi işler çıkarıyor.

Galeri: HTC Desire 500 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1286]

Video tarafında, Qualcomm Snapdragon 200’ün yeteneklerine bağlı olarak, 72op HD video kaydı yapılabildiğini görüyoruz. El hareketleri çekimlerin biraz titreşimli olmasına neden oluyor. Video çekimi sırasında odak kilitleme açık olacak şekilde ayarlanmış. Eğer çekim sırasında netliğin otomatik olarak ayarlanmasını istiyorsanız bu ayarı kapatmalısınız, aksi takdirde odaklamayı elle yapmanız gerekiyor. Test videosunda Desire 500’ün odak ayarı kilitlenmiş durumda, bunu not etmek gerekiyor. Öte yandan video kamera ses kaydını da kaliteli şekilde yapıyor. Video çekimi sırasında nefes alıp verişlerimizin bile anlaşılır şekilde görüntüye yansımış olması bunu gösteriyor.

Video: HTC Desire 500 Kamerasından Örnek Video

Desire 500’ün önündeki kamera 1.6 megapiksel çözünürlüğe sahip. Bu kamera fena sayılmayacak bir açıya sahip. Ayrıca HDR desteğini de barındırıyor. Video kaydı tarafından da 1280 x 720 çözünürlük desteği sunuyor. Ön kamerayla kendinizin kaliteli fotoğraf ve videolarını çekebilirsiniz. Tabii ki, bu ön kamera Skype, Tango, vb. gibi uygulamalar üzerinden yapılan görüntülü görüşmelerde de kullanılabiliyor.

Multimedya

HTC Desire 500’den multimedya konusunda çok fazla beklentide olmamak gerekiyor. Yine de, bu telefona sahip olanların ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak unsurlar bu telefonda bulunuyor. HTC Desire 500’ün uygulama menüsünde YouTube, Müzik, Google Play Müzik, TuneIn Radio, FM Radyo, SoundHound gibi uygulamalar Ortam klasörü altında yer alıyor. Anlayacağınız üzere bu telefonda RDS destekli FM radyo bulunuyor.

Video tarafında DivX, XviD, MP4, H.263, H.264 gibi formatlar destekleniyor. Cihazın hafızasına veya bellek kartına yüklediğiniz video dosyalarını Galeri uygulaması içinde, aşağı doğru kaydırma yaparak görüntüleyebilirsiniz. Desire 500’de de yer alan Sense 5’e özel video uygulaması alt yazı desteği de barındırıyor. Alt yazı dosyasını seçme ve Türkçe karakter desteği özellikler arasında. Ayrıca video dosyasından anlık görüntü de alabilirsiniz. Bu yerleşik video uygulaması genellikle yeterli oluyor, ancak AC3 gibi telifli formatlarla kodlanmış video dosyalarını da düzgün şekilde oynatmak için Google Play Store’dan farklı bir uygulama indirmek isteyebilirsiniz.

Desire 500’de MP3, eAAC+, WMA, WAV ve FLAC gibi ses formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Sense 5’in kullanışlı Müzik uygulaması cihazın belleğindeki veya karttaki şarkıları kütüphaneye otomatik olarak ekliyor. Ayrıca şarkıların bilgileri ve albüm kapakları Gracenote veri tabanından indiriliyor. Beats Audio amplifikatörü sadece Beats marka değil, diğer kulaklıklar takıldığında da etkinleştiriliyor. Ancak hoparlör için HTC One ve One mini’de gördüğümüz gibi bir destek yok. Desire 500’ün arkasında yer alan hoparlörler bir BoomSound deneyimi yaşatmıyor. Ancak bir akıllı telefondan beklenecek ölçüde ses şiddeti ve berrak bir ses kalitesi sunmayı beceriyor.

Sonuç

Bayağı durmayan, hatta ortalamanın üstünde tasarım, kendi sınıfındaki diğer cihazlarda da gördüğümüz kalitede bir ekran, dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 200 işlemci, 8 megapiksel kamera, 720p video kaydı. HTC Desire 500 yer aldığı 700-850 TL fiyat bandındaki telefonlar içerisinde dikkat çekebilecek kapasiteye sahip bir Android telefon gibi görünüyor. BlinkFeed, Video Highlights gibi HTC One’dan alıştığımız ve kullanışlılığı artıran özellikleri de barındırıyor olması bu telefonun artıları arasında yer alıyor. Yalnız cihazın 4 GB’lık dahili hafızasının epey küçük sayılabilecek bir boyutunun kullanıcı dosyalarına ayırılmış olması kötü. Bu nedenle HTC Desire 500 satın alanların mutlaka en az 4 GB kapasiteli bir bellek kartı almaları gerekiyor.

HTC-Desire-500-inceleme-00018

Eğer bir Android telefonu alma düşünceniz varsa ve bütçenizi de çok sarsmak istemiyorsanız HTC Desire 500’ü düşünebilirsiniz. Belki bu cihazla mükemmel bir oyun kalitesi yaşamayacak veya yüksek çözünürlüklü videolar izleyemeyecek, Full HD video kaydı yapamayacaksınız. Ancak verdiğiniz fiyatın ölçüsünde hatta bazı durumlarda onun ölçüsünü aşacak şekilde bir kullanıcı deneyimi elde edersiniz gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER