İncelemelerManşetler

HP Envy 13 İncelemesi

hp envy 13 inceleme

HP, dizüstü bilgisayar pazarının en önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Şirketin portföyünde farklı kullanıcı gruplarının ihtiyaçlarına yanıt veren çok sayıda cihaz bulunuyor. Bireysel kullanıcılara yönelik ürünler içeren Envy serisi de şirketin en çok tercih edilen ürünleri arasında yer alıyor. Envy 13 ise bu çok tercih edilen serinin en popüler ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tamamen alüminyum kasasıyla oldukça şık bir cihaz profili çizen Envy 13; hafifliği ve kolay taşınabilirliğiyle de, bir dizüstü bilgisayardan beklenenleri önemli ölçüde karşılıyor. Günlük temel görevleri rahatlıkla yerine getirebilecek bir donanıma sahip olan dizüstü bilgisayara dair izlenimlerimizi ve detayları, HP Envy 13 inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

HP Envy 13 inceleme: Tasarım

Tasarım, HP Envy 13’ün güçlü yönleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Dizüstü bilgisayarın son derece çekici, ince ve güzel bir kasaya sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Envy 13 ilk bakışta geçmiş yıllarda piyasaya çıkan selefleriyle hemen hemen aynı gibi görünse de, bazı küçük tasarım dokunuşları sayesinde aradaki farkı görmek mümkün oluyor.

Envy 13’ün pürüzsüz, mat kapağına dokunmak gerçekten oldukça keyifli. Alüminyum kasaya rağmen, ortadaki esnekliği hissetmek mümkün oluyor. Kapağın tam ortasındaki parlak HP logosu da dizüstü bilgisayara üst sınıf bir görünüm kazandırıyor. Ancak bu logonun parmak izlerini belli ettiğinden de bahsetmek gerekiyor. Arka panelin alt kısmında bulunan şerit ise Wi-Fi anteni gibi görünüyor.

Kapak ve alt bölümde, Envy 13’ün yenilenmiş versiyonunu seleflerinden ayıran başka detaylar da mevcut. Öncelikle yeni versiyonda kapak ve menteşeler arasında 90 derecelik bir açı oluşturmak mümkün oluyor. Buna ek olarak, kapağın alt kısmında da kesilmiş bir çam ağacının gövdesini hatırlatan bir kaplama tercih edilmiş. Ancak, ekran açıkken altta kaldığı için bu bölüm görülemiyor.

HP Envy 13, boyutları itibarıyla giriş sayısı bakımından çok zengin bir cihaz değil. Cihazda bulunan birkaç girişin büyük kısmı, kasanın sol tarafında yer alıyor. Burada sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, Ethernet portuna benzer kapağı olan USB 3.1 girişi, aynı zamanda video çıkışı olarak da işleyen USB-C girişi ve SD kart okuyucusu bulunuyor. Sağ tarafa geçildiğinde ise güç konvektörü, HP’nin Sleep and Charge teknolojisini de destekleyen ikinci USB 3.1 girişi ve parmak izi tarayıcısı yer alıyor.

1.20 kilogram ağırlığındaki HP Envy 13’ün kasası 14.9 mm. kalınlığında. Elde taşırken ve dizüstünde kullanırken herhangi bir problem yaratmayan cihaz, sırt çantasındayken de bir ağrıya ya da zorlanmaya sebep olmuyor.

Parmak izi tarayıcısının yerine alışmak biraz zaman alıyor. Tarayıcının varlığı cihazın kilidini açma konusunda hatırı bir kolaylık sağlasa da, alışma süresinde tarayıcının yerini bulmak biraz zor olabiliyor. Fanının büyük ölçüde gürültüsüz çalışması da HP Envy 13’ün artı hanesine yazılan unsurlar arasında bulunuyor.

HP Envy 13 inceleme: Klavye ve İzleme Dörtgeni

HP Envy 13, bu boyutlardaki bir bilgisayar için standart sayılabilecek büyüklükte bir klavyeye sahip. Özellikle daha büyük bilgisayar kullanmaya alışanlar için Envy 13’ün klavyesine geçiş, bazı tuşların eksikliğinden dolayı biraz zorlayıcı olabilir. Ancak çok kullanılan ve önemli tuşların, bahsi geçen eksikler arasında olmadığını belirtmek gerekiyor.

HP Envy 13’ün tuşlarının üstündeki harf ve sembollerin büyüklüğü ise ilginç bir tasarım tercihi olarak göze çarpıyor. Envy 13’teki tuşların üzerindeki harf ve semboller, MacBook Pro’dakilerden bile büyük olmalarıyla dikkat çekiyor. Ancak klavyede arkadan aydınlatmanın olmaması, fazla aydınlık olmayan ortamlarda büyük semboller fazlasıyla işe yarıyor.

HP Envy 13’ün klavyesindeki tuş yerleşiminin ise oldukça makul olduğu söylenebilir. Tuşlar büyük olsa da, aralarında yeterli boşluk bulunuyor. Bu da yanlış tuşa basma ihtimalini hatırı sayılır ölçüde ortadan kaldırıyor. Yumuşak tuşlara sahip olan klavye, tuşlara biraz sert basıldığında bile rahatsız edici bir esneklik hissettirmiyor. Alışma süresini atlattıktan sonra, Envy 13’ün keyifli bir yazma deneyimi sunduğu söylenebilir.

HP Envy 13’ün bilek dayama alanı pek büyük değil. Bu da görece geniş tutulan izleme dörtgeninin kısa kalmasına yol açıyor. İzleme dörtgeninin uzunlamasına alanı pek büyük olmadığı için, özellikle bir yazı yazarken, izleme dörtgenini kullanmak biraz sıkıntı yaratabiliyor. Hakim eli tamamen aşağıya çekmeden izleme dörtgeniyle işlem yapılamıyor.

İzleme dörtgeninin biraz sert olduğunu söylemek de yanlış bir önerme olmayacaktır. En azından ilk etapta bu sert zemini kullanmak biraz sıkıntı yaratabiliyor. Sol ve sağ tık komutlarını aktarabilmek için biraz kuvvetli temaslar uygulamak gerekiyor. Hassasiyet ayarlarını değiştirmek, bu zorluğu bir nebze olsun azaltıyor.

HP Envy 13’ün izleme dörtgeninde parmak hareketleriyle farklı görevleri yerine getirmek mümkün oluyor. Bu hareketlerin ne olduğu, Windows 10’un Ayarlar uygulaması içindeki “Dokunmatik yüzey” bölümünde bir videoyla gösteriliyor.

HP Envy 13 inceleme: Ekran

HP Envy 13, 13.3 inç büyüklüğünde bir IPS LED ekrana sahip. Söz konusu ekran, kullanıcılarına Full HD çözünürlük sunuyor. Bazı Envy 13 modellerinde dokunmatik ekran bulunsa da, test merkezimize gelen HP Envy 13-ah005nt modelinde bu destek mevcut değildi.

HP Envy 13’ün ekranı genel itibarıyla iyi bir performans sergiliyor ve net bir görüntü sunuyor. Test merkezimizdeki modelin Nvidia GeForce ekran kartına sahip olması da, ekranın performansında önemli bir rol oynuyor. Multimedya içeriklerinde renkleri canlı ve doğal biçimde yansıtan ekran, gecikme süresinin düşük olmasıyla da önemli bir kullanım kolaylığı sağlıyor.

Gün ışığının ekrana yoğun şekilde geldiği senaryolarda ise ekrandaki yansıma biraz artıyor. Bu gibi durumlarda ekranın görüntüleme açıları da hatırı sayılır ölçüde küçülüyor. Ekrana tam karşıdan bakılmadığı takdirde ekrandakileri görmek zorlaşıyor. Bu fazla yansıma durumu, HP Envy 13’ün ekran performansına küçük bir çizik atıyor.

Daha önce incelediğimiz HP EliteBook 1050 G1’de bulunan SureView özelliği, HP Envy 13’te de mevcut. Bankamatik ekranlarının gizlilik filtrelerine benzer bir şekilde çalışan SureView, kullanıcının yanında oturan kişinin ekranı görmesini neredeyse imkânsız hâle getiriyor. Görüntüleme açılarının genel itibarıyla da çok iyi olmadığını söylemek gerekiyor. Bu nedenle Envy 13, kolektif bir multimedya deneyimi için uygun bir cihaz niteliği taşımıyor.

SureView’i aktif hâle getirmek için klavyede F2 tuşuna basmak yeterli oluyor. Bu tuşa basıldığında görüntüleme açısı 30 dereceyle sınırlandırılıyor. Bu da ekranı sadece bilgisayarın tam karşısındaki kişinin görebileceği anlamına geliyor. Gerçekten de SureView aktifken, yan açılardan bakıldığında ekran görülemiyor. SureView’in topluluk içinde bilgisayar kullanırken gizlilik konusunda endişe yaşayanlar için kesin bir çözüm olarak değerlendirilebilir.

Yansıma ve görüntüleme açıları gibi konulardaki zayıf karnına rağmen, Envy 13’ün genel ekran performansının tatmin edici olduğu söylenebilir. SureView gibi kullanışlı bir özelliğe sahip olan 1080p çözünürlüklü ekran, ortalama seviyedeki kullanıcıların beklentilerini karşılama konusunda sıkıntı yaşamıyor.

HP Envy 13 inceleme: Donanım ve Performans

Test merkezimize gelen HP Envy 13’te 8. nesil, 1.8 GHz Intel Core i7 işlemci bulunuyor. Bu işlemci; günlük, standart işleri yerine getirmek için yeterli performansı sergilemekte sıkıntı yaşamıyor. 8 GB DDR3 RAM taşıyan dizüstü bilgisayarda kullanıcılara 256 GB dahili depolama alanı sunuluyor.

İşlemci ve ona eşlik eden bellek ile depolama alanı ikilisi, günlük temel görevler için yeterli olsa da; daha zorlu işler için biraz hafif kalıyor. Donanımdan yüksek performans bekleyen video düzenleme gibi işlerde veya çoklu görev süreçleri işlerken, bu hafiflik biraz daha fazla hissediliyor.

8. nesil Intel Core i7 işlemci güçlü olsa da, yeterince destek görmüyor. Bu desteğin eksikliği, benchmark testlerinde daha somut biçimde anlaşılıyor. Envy 13; Geekbench 4 benchmark testinde tek çekirdekte 4423, çok çekirdekte 14335 puan alıyor. Dizüstü bilgisayar, 3DMark benchmark testinden de 3026 puanla ayrılıyor. Bu puanlar, yüksek performans gerektiren işlerde kullanım için Envy 13’ün en iyi seçenek olmadığını gösteriyor. Yine de, Envy 13’ün ortalama bir kullanıcının her türlü ihtiyacını karşılamak için yeterli olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var.

Standart kullanıcının günlük temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir dizüstü bilgisayar olan HP Envy 13 için “oyun bilgisayarı” tanımlamasını kullanmak da pek mümkün değil. Ancak bu durum, Envy 13’te hiçbir şekilde oyun oynanamadığı anlamına gelmiyor. Bilgisayardan yoğun kaynak talep etmeyen oyunlar, HP Envy 13’te sıkıntı yaşamadan oynanabiliyor.

HP Envy 13 inceleme: Ses

HP ile Bang & Olufsen arasındaki işbirliği uzun süredir devam ediyor. Envy 13’ün bu işbirliği çerçevesinde geliştirilen hoparlörü, ortalama üstü bir performans sergiliyor. Baslar kulağa biraz zayıf gelse de, bu genel deneyimi olumsuz anlamda etkilemiyor. Özellikle müzik dinlerken HP Envy 13’ten oldukça yüksek, canlı ve berrak bir ses çıkıyor.

Netflix veya başka bir platformda video izlerken ise ses yüksekliği konusunda bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Özellikle diyaloglu sahnelerde konuşulanları anlamak kimi zaman zor olabiliyor. Yine de, uyarı ve sistem seslerini de yüksek şekilde çıkaran HP Envy 13, ses performansıyla iyi not almayı başarıyor.

HP Envy 13 inceleme: Pil

HP, son yıllarda piyasaya sürdüğü dizüstü bilgisayarların pil ömrü konusunda oldukça iddialı. Şirket, bu iddiasını Envy 13’te de muhafaza ediyor. HP’nin katalog değerlerine göre; Envy 13, kullanıcılarına 14 saate varan bir pil ömrü vadediyor.

Gerçekten de testlerimiz sırasında HP Envy 13’ü pek fazla şarj etmeye ihtiyaç duymadık. Yazı yazmak, fotoğraf düzenlemek, YouTube’da veya Netflix’te video izlemek, Spotify üzerinden müzik dinlemek gibi işlemlerin yapıldığı standart bir günde dizüstü bilgisayar sadece bir kez “düşük pil” uyarısı veriyor. Bunun için ekranın parlaklık seviyesini orta derecenin biraz üstünde tutmak yeterli oluyor.

HP Envy 13’ün pil tasarrufu özelliği de oldukça iyi çalışıyor. Netflix’te 2 saat uzunluğunda bir film, pil tasarrufu özelliği aktifken izlendiğinde yaklaşık yüzde 15 ila 20 arasında bir pil tüketimi gerçekleşiyor. Ekran parlaklığı maksimuma çıkarıldığında ve performans ön plana alındığında ise aynı içeriğin pil tüketimi neredeyse yüzde 40 seviyesine yaklaşıyor. Dolayısıyla uzun soluklu bir deneyim için pil tasarrufu özelliklerinden yararlanmakta fayda var.

HP Envy 13 inceleme: Sonuç

HP Envy 13, bir dizüstü bilgisayardan temel iletişim ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamasını bekleyenler için oldukça ideal bir cihaz. Buna ek olarak, ofis veya eğitim amaçlı kullanımda da Envy 13’ün performansı yeterli seviyede. Envy 13; iyi performans, iyi pil ömrü ve kullanışlı özelliklerle pek çok kişinin ihtiyacını karşılıyor.

Envy 13, bir grafik tasarımcısı veya sıkı bir oyuncu için yeterli bir cihaz olmayabilir. Ancak ortalama bir bilgisayar kullanıcısı için Envy 13’ün performansı gayet yerinde. Envy 13’ün parlak veya sıra dışı bir özelliği bulunmuyor. Ancak bilgisayar gayet istikrarlı bir şekilde “iyi” çalışıyor. İstikrarlı ve iyi performansın pek çok dizüstü bilgisayar kullanıcısının öncelikli kriterleri arasında olduğu söylenebilir.

Şık tasarımı, hafif kasası, müzik dinlerken oldukça kaliteli bir ses çıkışı sunması; istikrarlı performansının yanında HP Envy 13’ün öne çıkan diğer özellikleri oluyor. SureView’in varlığı ise Envy 13’ü gizlilik konusuna önem gösterenler için üstünde durulmaya değer cihazlar arasına ekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER