Teknoloji

Google 80 dönümlük yeni yerleşkesinin inşaatını durdurdu

Google Türkiye google fransa

Google uzun süredir ABD’nin San Jose şehrinde 80 dönümlük araziye yeni bir yerleşke inşa etmeyi planlıyordu. Ancak CNBC’nin haberine göre, şirket bu planını şimdilik askıya aldı. İnternet devinin çatı şirketinin “Downtown West” adıyla anılan yerleşkenin inşa edileceği arazideki yapıları yıktıktan sonra süreci durdurduğu belirtiliyor.

Şirketin “yerleşke geliştirme ekibi”nin önemli bir kısmının işten çıkarmalar sonucunda ayrıldığı ve bunun da durdurma kararında etkili olduğu söyleniyor. İnşaatın ne zaman yeniden başlayacağı konusunda taşeronlara bilgi verilmediği de paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor.

Konuyla ilgili olarak şirket tarafından Engadget sitesine gönderilen açıklamada, yeni inşa edilecek yerleşkenin “şirketin, hibrit mesai yapan personelin ve topluluğun” gelecek ihtiyaçlarının yansıtmasının hedeflendiği belirtildi. San Jose yerleşkesinin inşaatından vazgeçilmediğinin altı çizilirken, en iyi yöntemin belirlenmesi için çalışıldığı ifade edildi.

Google, Downtown West için uzun süren bir müzakere ve tasarım süreci yürütmüştü. Proje 2021’de onaylanırken; projenin onaylanması için şirket Silikon Vadisi’ne 15 bin konut yapmak, bölge halkının kullanımı için 200 milyon dolar bağış yapmak ve yerleşke arazinin yarısından fazlasını kamusal kullanıma açmak gibi tavizler vermişti. İnşaatın bu yıl başlaması ve 10 ila 30 yıl sürmesi planlanıyordu. Proje kapsamında bazı binaların yıkılacak ve iş yerlerinin taşınacak olması tepki çekse de, Kaliforniya eyaletinin valisi Gavin Newsom bu anlaşmanın COVID-19 sonrası toparlanma sürecinde önemli bir rol oynayacağını söyleyerek projeyi savunmuştu.

Google’ın mevcut sıkıntılarının temel nedeninin pandemi olduğunu da belirtmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda çalışan sayısını “agresif” şekilde artıran şirket, reklam ve bulut müşterilerinin harcamalarını kısmasının ardından bu yıl içinde 12 bin çalışanıyla yollarını ayırmak zorunda kalmıştı. Buna ek olarak, pandemi sonrasında hibrit bir çalışma düzenine geçen şirketin ofis ihtiyacı da eskisine kıyasla azalmış durumda.

Google Downtown West projesinden vazgeçmedi

Yine de, Google’ın Downtown West projesinden tamamen vazgeçmediğini belirtmekte fayda var. Takvimin uzun yıllara yayılması, şirkete esnek hareket etme imkanını veriyor. Ancak bu durum San Jose şehrini olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. İnternet devi inşaat için ciddi bir alanı temizlerken, bölgeye istihdam ve ekonomik canlılık getirmesi planlanan yerleşkenin inşaatına başlamıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER