Teknoloji

Google yalan haber yazan siteleri reklam ağından çıkarıyor

Google Türkiye google fransa
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-logo-120216Google yalan haber yayılmasına katkıda bulunan web sitelerinin reklam araçlarına olan erişimini durduracağını açıkladı. İnternet devinin bu hamlesi, Facebook gibi platformlar üzerinde yalan haberler yayan haber sitelerinin gelir kaynaklarının kurutulmasını amaçlıyor.

Google’ın bu kararının teknoloji endüstrisi açısından önemli bir zamanda geldiği rahatlıkla söylenebilir. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinin ardından sektörün ağır topları, seçimin kaderine etki ettiği inanılan yalan haberlerin yayılmasını engellememekle suçlanıyor.

Google tarafından konuya ilişkin olarak Reuters’e yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde yayıncıyı, yayınının içeriğini veya amacını gizleyen, yalan katarak ifade eden veya yanlış tanıtan sayfalarda reklam hizmetlerinin durdurulacağı belirtildi. Şirket, söz konusu açıklamanın yalan haber sitelerini kapsadığını da doğruladı. Google, hali hazırda AdSense programının şiddet içerikli görüntüler, pornografi ve nefret söylemi barındıran sitelerde kullanılmasını engelliyor.

Yalan haber konusu, geçtiğimiz yazdan bu yana teknoloji dünyasının gündem maddeleri arasında yer alıyor. Konuyu gündeme taşıyan ise Facebook’un çok konuşulan konulardan sorumlu ekibinin ABD’deki muhafazakar kaynaklardan gelen kaynakları bastırması olmuştu. Sosyal paylaşım sitesinin on milyonlarca Amerikalının temel haber kaynağı olması nedeniyle olay, doğal olarak, daha da büyümüştü. Facebook bunun üzerine editörleriyle yolunu ayırmış olsa da, bu sefer de sahte haberlerin yayılmasını önleme konusunda sıkıntı yaşamaya başlamıştı.

Google yalan haber kaynaklarını mali açıdan zora sokarak etki gösterebilir

Google yalan haber ile mücadelede reklam silahını kullanarak Facebook’tan daha fazla etki oluşturabilir. Şirketin reklam ağı, pek çok internet sitesinin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Google’ın arama algoritmasını çözseler bile trafiği paraya çevirememek, söz konusu siteleri ciddi anlamda sıkıntıya sokabilir.

İLGİLİ HABERLER