Teknoloji

Google URL kısaltma servisi goo.gl’yi kapatıyor

Google Türkiye google fransa

google url kisaltmaURL kısaltma servisleri bundan yaklaşık 10 yıl önce oldukça popülerdi. Bu özelliği sunan platformlar işlevselliğin yanına eğlenceyi de koyarken, bu furyadan Google da geri kalmamıştı. Google URL kısaltma çözümünü 2009’da sunmuş ve platforma bir üçüncü taraf API, QR kod oluşturma özelliği ve iOS ile Android uygulamalarına derin bağlantılar yerleştirme imkanını eklemişti.

Ancak internetteki dönüşüm, Google’ın servisini de etkiledi. İnternet devi, 13 Nisan’dan itibaren goo.gl servisinin yerini Firebase Dinamik Bağlantılar’ın (FDL) alacağını açıkladı. Yeni akıllı URL’ler sayesinde kullanıcılar iOS, Android ve web üzerinde rahatlıkla bağlantı paylaşımı gerçekleştirebilecek.

13 Nisan’dan sonra goo.gl üzerinde URL kısaltmak mümkün olmayacak. Ancak mevcut kullanıcılar önümüzdeki 1 yıl boyunca goo.gl konsolu üzerinden kısaltılmış bağlantılarını yönetebilecek.

Google URL kısaltma servisi 30 Mart 2019 itibarıyla kapılarını tamamen kapatacak. Ancak bu tarihten sonra da mevcut bağlantılar çalışmaya devam edecek. Kullanıcılarına şimdiden FDL oluşturmalarını öneren Google, Bitly veya Ow.ly gibi alternatif URL kısaltma servislerinin hâlâ aktif olduğunu hatırlattı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER