EğlenceTeknoloji

Google Stadia iOS’e web uygulaması ile gelecek

google stadia
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, bulut tabanlı oyun servisi Stadia için iOS desteğini duyurdu. Şirket, Microsoft’u takip ederek Apple’ın App Store üzerine bulut tabanlı oyun servislerine koyduğu kısıtlamaları mobil web aracılığıyla aşacak.

Google, Stadia’nın progressive web uygulaması versiyonunu geliştirmekte olduğunu söylüyor. Bu uygulama Apple’ın Safari internet tarayıcısının mobil versiyonunda çalışacak. Microsoft da benzer şekilde gelecek yıl içinde xCloud servisini iOS’e getirmeyi hedefliyor.

Ancak Google önümüzdeki haftalarda Stadia’nın web uygulamasının herkese açık testini başlatmayı ve Microsoft’un önüne geçmeyi hedefliyor. Bu arada Nvidia da bulut tabanlı oyun servisi GeForce Now’ın web uygulamasının beta versiyonunu duyurdu.

Apple, geçtiğimiz ağustos ayının sonlarında bulut tabanlı oyun servisleriyle ilgili kurallarını netleştirdi. Google ve Microsoft gibi sağlayıcılara, Apple’ın iPhone ve iPad’e oyun akışı sağlayan yazılımlara uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle App Store’da uygulamalarına izin verilmediğini söyledi. Nihayetinde Apple, Microsoft ve diğerlerinin kamuoyu önünde eleştirmesinin ardından kısıtlamalarını gevşetti, yine de şirketlerin App Store’da dağıtım amacıyla incelenmesi için her bir oyunun  gönderilmesini gerekli kılıyor. Microsoft ise bunun yerine iOS için xCloud’un web uygulaması sürümünü geliştireceğine karar verdi. Şimdi, Google da aynısını yapıyor.

iOS test duyurusu, tam da Stadia’nın geçen sonbaharda yapılan herkese açık lansmanının birinci yıl dönümüne denk geliyor. Google ayrıca bugün, Bungie’nin Destiny 2 oyununun temel sürümünün bundan böyle aylık 10 dolarlık Stadia Pro aboneliği gerektirmeyeceğini ve artık Stadia’ya kaydolan bir Google hesabına sahip herkes tarafından oynanabileceğini açıkladı. Bunun yanı sıra Stadia’ya gelecek ve oynaması ücretsiz olacak oyunların ilk listesini duyurdu. Oyuncuların bir oyundaki puanlarını sosyal medyadaki izleyicilerle veya takipçilerle paylaşmalarına olanak tanıyan yayıncı dostu Stadia özelliği State Share, IO Interactive’in Hitman 3 sürümüyle önümüzdeki ocak ayında kullanıma sunulacak.

Ayrıca Google, birinci yıl dönümünü yeni Stadia istatistiklerini duyurmak için bir fırsat olarak kullandı. Şirket henüz kaç kişinin Stadia’ya kaydolduğunu veya Pro hizmetine abone olduğunu açıklamadı. Ancak platforma son 12 ayda 80’den fazla oyun sunduğunu ve yıl sonuna kadar 135’ten fazla oyunu desteklemeyi planladığını söylüyor. Ayrıca, son 12 ayda platforma, bu ayın başlarında ilk kez sunulan aile paylaşımı da dahil olmak üzere 100’den fazla yeni özellik ekledi.

Bu kitaplık aynı zamanda hizmetin lansmanından bu yana ücretsiz olarak sunulan 65’ten fazla Stadia Pro oyununu da içeriyor ve bu ay itibarıyla 30’dan fazla aktif oyun mevcut. (Bazı oyunlar, Sony’nin PlayStation Plus ve Microsoft’un Xbox Live Gold aboneliklerinin bir parçası olarak sunulan sınırlı oyun eşantiyonlarına benzer şekilde, kaldırılmadan önce sınırlı bir süre için Stadia Pro’ya ekleniyor.)

Ayrıca Google, CD Projekt Red’in Cyberpunk 2077‘sinin yaklaşan lansmanını kutlamak için oldukça mükemmel bir promosyon çalışması yapıyor. 10 Aralık’tan önce oyunun ön siparişini vermek veya piyasaya sürülen sürümü 17 Aralık’tan önce satın almak müşterilere Stadia denetleyicisini içeren bir Stadia Premiere Edition paketi ve Stadia’yı bir televizyona yayınlamayı sağlayacak bir Chromecast Ultra kazandıracak. Promosyon, yurt dışında sadece stoklar bitene kadar devam ediyor ve Google, kaç birim ürün dağıtacağını söylemiyor. Dolayısıyla, Stadia’yı Cyberpunk 2077 oynamak için düşünenler için bu fırsat ideal görünüyor.

İLGİLİ HABERLER