Teknoloji

Google servisleri Alphabet’in kasasını doldurdu

Google Türkiye google fransa

Geçtiğimiz yıl küresel koronavirüs salgını patlak verdiğinde Google, yüzde 2 seviyesinde olsa da, gelir kaybı yaşayan yegane teknoloji devi olmuştu. İnternet devi, bu etkiyi fazlasıyla kırmış gibi görünüyor. Çatı şirketi Alphabet’in 2021’in ilk çeyreğine ait finans raporu, Google servisleri ile şirketin kasasını ciddi anlamda doldurduğunu gösteriyor.

Alphabet’in finans raporuna göre, şirket 2021’in ilk çeyreğini 55.3 milyar dolar gelirle tamamladı. 2020’nin son çeyreğinde ise 56.9 milyar dolar gelir ilan edilmişti. 15.2 milyar dolar olan kâr ise 17.9 milyar dolara çıktı. Yıllık bazda ise yüzde 34’lük bir gelir artışı sağlandı. Ancak 2020’nin mart ayında koronavirüs salgınının ilk etkilerinin görüldüğünü ve bunun sonuçlara yansıdığını belirtmek gerekiyor.

Alphabet’in büyük önem verdiği Google Cloud’un hâlâ zarar ettiği görülüyor. Şirket geçtiğimiz çeyrekte ilk defa bu birimin bilançosunu paylaşmış ve 5.6 milyar dolarlık zarar ortaya çıkmıştı. Bu çeyrekte kanamanın yavaşladığı ve zararın 974 milyon dolar seviyesine indiği görülüyor. Birimin bu dönemdeki geliri ise 4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Dolayısıyla zarara rağmen, Google Cloud cephesinde bir iyileşme olduğu söylenebilir.

YouTube’un şirkete ne kadar kazandırdığı da ilk defa geçtiğimiz çeyrekte açıklanmıştı. 2020’de YouTube’un toplam geliri 15 milyar dolar olmuştu. 2021’in ilk çeyreği ise YouTube adına bir önceki çeyreğe kıyasla daha durgun geçmişe benziyor. Bir önceki çeyrekte 6.9 milyar dolar gelir açıklayan YouTube, 2021’in üç ayını 6 milyar dolar gelirle tamamladı. Yine de, ortada 2020’nin ilk çeyreğindeki 4 milyar dolarlık gelire kıyasla ciddi bir ilerleme olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Google Servisleri oldukça geniş bir kategori

Google’ın donanım işinin şirkete ne kadar kazandırdığı konusunda bir şey söylemek ise pek kolay değil. Çünkü, Alphabet donanım gelirlerini Google Servisleri başlığı altında paylaşıyor. Bu kategoriye Arama, YouTube ve reklam gelirleri de dahil ediliyor. Chrome ve Android yazılım gelirleri de bu grupta yer alıyor. “Google diğerleri” kategorisinde ise 6.49 milyar dolarlık bir gelir görülüyor.

Google Servisleri ile kazanan Alphabet, “Diğer İşler” biriminde ise zarar etmeyi sürdürüyor. Waymo sürücüsüz otomobil ve Verily sağlık şirketlerini çatısı altında barındıran bu birim, 198 milyon dolar gelir ve 1.15 milyar dolar operasyon zararı açıkladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER