Teknoloji

Google Project Ara projesinin rafa kaldırıldığını doğruladı

google project ara
google project ara
Google Project Ara

Google, modüler akıllı telefon projesi Project Ara’nın askıya alındığına dair çıkan haberleri doğruladı. Venture Beat sitesine bilgi veren bir Google sözcüsü, Ara telefonunun pazara çıkmayacağını kaydetti. Halbuki Google geçen mayıs ayında Ara telefonunun sonbaharda geliştiricilere ulaştırılmaya başlayacağını söylemişti. Bu kararın, şu sıralar Google’ın dağınık ürün yelpazesini düzenlemekle uğraştığı görülen donanım şefi Rick Osterloh tarafından verildiği düşünülüyor.

Modüler telefon konseptine ilgi duyan kişiler için çıkan bu haberler epey hayal kırıklığı yaratmış oldu. Google’ın Gelişmiş Teknolojiler ve Projeler Grubu (ATAP) tarafından geliştirilmiş bir proje olan Ara, bundan üç yıl önce, bir konsept tasarım olarak ortaya çıkmıştı. LEGO tarzındaki küçük kalıpların birleştirilmesi sonucunda elde edilen akıllı telefonun parçaları, istenildiği takdirde sökülebiliyor ve yerine farklı parçalar takılabiliyor. PC’lerde eskimiş, iyi performans göstermeyen parçaların yenileriyle değiştirilmesi fikrinden yola çıkan Ara, bu yaklaşımı mobile taşıyordu.

Google Project Ara grubu, geçen yıl Porto Riko’yu pilot bölge olarak seçerek burada bir telefon çıkarmayı planlamıştı. Ancak bu proje de cihazın maliyetini indirmek ve teknik sorunları çözmek amacıyla askıya alınmıştı. Mayıs ayında Google, projenin orijinal vizyonundan daha farklı olan bir geliştirici versiyonunu göstermişti. Bu yeni konseptte kullanıcılara telefonun işlemcisini, pilini veya ekranını çıkarma izni verilmiyordu. Şimdiyse bu projenin tamamen rafa kaldırıldığını öğreniyoruz. Ancak Reuters, konuyla ilgili olarak geçtiği haberde bu teknolojinin başka şirketlere lisanslanabileceğini söylemişti.

Google, projeyi rafa kaldırmış olsa da, bir zamanlar Google’ın çatısı altındayken başlattığı modüler telefon rüyasını Motorola, şimdi bünyesinde bulunduğu Lenovo’da sürdürüyor. Yeni Moto Z’nin MotoMods olarak adlandırılan modüler aksesuarları, Moto Z serisi telefonların arkasına takılıyor. Ek pil, projektör, hoparlör gibi işlevleri gerçekleştiren modüller bulunuyor. Ne var ki, bu modüler aksesuarların mantığının Ara’nınkinden farklı olduğunu kabul etmek gerekiyor.
İLGİLİ HABERLER