Manşetler

Google’dan Pixel 4 özellikleri ile ilgili önemli paylaşım

google pixel 4
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google son zamanlarda artan Pixel 4 sızıntılarına bir kez daha açıkladığı yeni bilgilerle cevap verdi. Şirket, resmi blogunda yayınladığı bir yazıyla yakında tanışacağımız yeni Android telefonunda bulunacak iki önemli özelliği paylaştı. Bunlar Motion Sense ve Face Unlock adlarını taşıyor.

Google, blog yazısında ve tweet’inde, bu iki özellikle ilgili detayları veriyor. Aynı zamanda bu özellikleri mümkün kılan yeni teknolojilerle ilgili de epey doyurucu bilgileri aktarıyor.

Motion Sense, Soli adı verilen bir teknoloji sayesinde mümkün olacak. Google, bu teknoloji üzerinde neredeyse 5 yıldır çalıştığını, bunun hareket algılayan bir radar gibi işlediğini belirtiyor. Soli, bildiğimiz radar teknolojinin daha küçük ölçeğe indirgenmiş hâli gibi görünüyor. Uçaklarda veya gemilerde yakınlarda bulunan cisimleri saptamaya yarayan bu teknik, Pixel 4’te ise telefonun yakınındaki el hareketlerini algılamak için kullanılacak.

Müzik dinlerken çalan parçayı değiştirme veya uygulamalar arasında geçiş gibi basit kontroller için Motion Sense kullanılacak. Bu özellik akıllara daha önce LG G8‘de gördüğümüz Hand ID hareket kontrolünü getiriyor. Google, Motion Sense özelliğinin sadece Pixel’in satıldığı belli ülkelerde kullanılabileceğini belirtiyor.

Pixel 4’te ekran kilidi yüz ile açılacak

Face Unlock özelliği de Apple’ın Face ID kimlik doğrulama sistemi gibi çalışacak. Ne var ki, siz telefonu kaldırır kaldırmaz kimlik doğrulama işlemini başlatacak ve telefonu nasıl tutarsanız tutun, çalışacak. Telefonu baş aşağı tutsanız bile işleyebilecek. Bu, oldukça esnek görünmekle birlikte, umarız yeteri kadar da güvenlidir.

Google’ın blog yazısında, yüz tanıma işleminin bizzat Pixel 4 bünyesinde yapıldığını ve yüz verilerinin yerelde saklandığı belirtiliyor. Benzer bir açıklama Soli sensör verileri için de yapılıyor. Bunların asla kaydedilmediği veya diğer Google servisleriyle paylaşılmadığı belirtiliyor.

Her iki özellik de telefonun ekranının üst kısmındaki çerçeveye yerleştirilmiş bir dizi sensör sayesinde hayata geçiriliyor. Aslında bu sayede, Google’ın Pixel 3’ün ekranının üst kısmını da neden epey geniş tuttuğu anlaşılıyor. Paylaşılan görsele baktığımızda; kızılötesi kamera, nokta projektör, kızılötesi ışık kaynağı gibi bileşenlerin Face Unlock için yerleştirildiğini görüyoruz. Aynı zamanda Soli radar yongası da dikkat çekiyor.

google pixel 4 ekran üstü sensörler

Google, bu özellikleri zamanla daha da iyileştirmeyi hedefliyor. Şirketin epey eski Pixel cihazlarında bile hâlâ en güncel Android sürümünü sunmaya hazırlandığını düşündüğümüzde, bunu şaşırtıcı bulmayız. Ne var ki, ancak Pixel 4 ve sonrasındaki cihazlar Motion Sense ve Face Unlock özelliklerini destekleyecek.

YENİ SORU: PIXEL 4’te parmak izi sensörü olacak mı?

Eğer Face Unlock Pixel 4’ün temel kimlik doğrulama yöntemi olacaksa, o hâlde tıpkı iPhone X’da olduğu gibi, yeni Google telefonunda parmak izi sensörü olmayacak mı? Ne taslak çizimlerde ne de Google’ın daha önce yayınladığı fotoğrafta arka tarafta veya kenarlarda parmak izi sensörü görünmüyordu.

Belki Google Pixel 4’te de, bu yıl çoğu üst sınıf akıllı telefonda gördüğümüz ekran içi parmak izi sensörü bulunabilir. Eğer bu gerçekleşirse, Google için de bir ilk olacaktır. Çünkü Pixel 3 ve Pixel 3A modellerinin her birinde geleneksel arka parmak izi sensörleri bulunuyor.

Dikkat çekmek gerekir ki, Pixel 4 dedikodularında ekran içi parmak izi sensöründen bahsedilmiyor. Çizimlerden veya sızan fotoğraflardan ise bunu anlamak pek mümkün olmuyor. Google, yeni Pixel 4 telefonlarını tanıtıncaya kadar, yüz tanımanın tek kimlik doğrulama yöntemi olup olmayacağı sorusu sorulmaya devam edecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER