Teknoloji

Google Pixel 4’ün tartışmalı özelliğini güçlendirecek

google pixel 4

Google, Pixel 4 ile birlikte kullanıcılara biyometrik güvenlik çözümü olarak parmak izi tarayıcısının yerine yüzle kilit açma özelliğini sunmaya başlamıştı. İnternet devinin sisteminin kullanıcıların gözü kapalıyken bile telefonun kilidini açması ise bu sistemin güvenilirliğinin sorgulanmasına neden olmuştu.

Google’dan The Verge sitesine gönderilen açıklamada, bu sorunun bir yazılım güncellemesiyle çözüleceği belirtildi. Ancak şirketin bu güncellemenin dağıtımı konusunda işaret ettiği zaman aralığı ise hayal kırıklığı yaratacak türden. Google’dan yapılan açıklamada, şirketin bu özelliğe göz tespiti eklemek için çalışmalarını sürdürdüğü ve bunun için gerekli yazılım güncellemesinin birkaç ay içinde yayınlanacağı belirtildi.

Pixel 4’ün yüzle kilit açma sistemi, Apple’ın Face ID teknolojisine bir hayli benziyor. Kızılötesi projektörlerin ve kameraların kullanıldığı sistem, yüzün bir derinlik haritasını oluşturuyor ve bu haritayı okuyabiliyor. Böylelikle sistem diğer RGB kamera tabanlı çözümlere kıyasla daha güvenli hâle geliyor. Bu sistemi fotoğraf veya videoyla kandırmak mümkün olmuyor.

Ancak Apple’ın Face ID teknolojisinde kullanıcının dikkatine de ihtiyaç duyuluyor. Kullanıcıların gözlerinin açık olması ve ekrana bakması gerekiyor. Kullanıcılar bunu diledikleri takdirde devre dışı bırakabiliyor.

Google’dan konuyla ilgili olarak daha önce yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: “Gelecek özelliklerimiz veya takvimimiz konusunda şimdiden söyleyecek bir şeyimiz yok. Ancak çoğu ürünümüz gibi, bu ürünümüzü de, zaman içinde güvenlik güncellemeleriyle iyileştirmeyi hedefliyoruz.” İnternet devi, sonunda bu sözünü tutmak için harekete geçmişe benziyor.

Google’ın Pixel 4‘ün ayarlar sekmesinde “Gözlerin açık olması gerekmektedir” seçeneğine yer vereceğine dair sızıntılar daha önce görülmüştü. Ancak Pixel 4’ün tanıtımında veya şimdiye kadar satılan telefonlarda bu özelliğe rastlanmış değil.

Google Pixel 4 ile sunduğu sistemin sağlamlığına inanıyor

Google tarafından The Verge’e gönderilen açıklamada; Pixel 4’ün yüzle kilit açma özelliğinin, kapalı gözlerle çalışmasına rağmen, son derece güvenli olduğu belirtildi. İnternet devinin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Pixel 4’ün yüzle kilit açma sistemi, güçlü bir biyometrik çözüm olarak, gerekli güvenlik gereksinimlerini karşılıyor. Bu sistem ödemelerde ve uygulamalarda doğrulama yapmak için kullanılabilir. Bankacılık uygulamaları da bu grupta yer alıyor. Sistem, maskelerle yapılacak girişimlere karşı dayanıklı.”

Google, Pixel 4 sahiplerine de güvenlik endişelerini aşmaları için şöyle bir tavsiyede bulundu: “Gözleri kapalıyken birilerinin Pixel 4 telefonlarını alarak cihazın kilidini açmasından korkanlar; ekstra güvenlik için PIN, şifre veya desenle kilit açma seçeneklerini aktif hâle getirebilir.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER