Teknoloji

Google ve News Corp içerik iş birliği anlaşmasına imza attı

google news showcase corp

Google, News Corp ile üç yıllık bir içerik anlaşmasına imza attı. Söz konusu anlaşmayla News Corp’un bünyesindeki The Wall Street Journal ve MarketWatch gibi yayın organlarının içeriklerini Google News Showcase‘te görmek mümkün olacak. Anlaşma ABD, Avustralya ve İngiltere’yi kapsayacak.

Anlaşmanın maddi koşulları konusunda bilgi verilmiş değil. Ancak News Corp’un açıklamasında, Google’dan “ciddi” bir meblağ alınacağı belirtildi. Google’ın reklam gelirini de paylaşacağını açıklayan News Corp, internet devinin sesli ve görüntülü içeriklere de yatırım yapacağını duyurdu. Anlaşma çerçevesinde bir abonelik platformu da oluşturulacak.

Bu anlaşmanın sürpriz olduğunu söylemek pek yanlış olmayacaktır. Murdoch ailesinin sahibi olduğu News Corp, Google’ı uzun yıllar boyunca sert şekilde eleştirmişti. News Corp’a bağlı kuruluşların yayınlarında yetkili kurumlara “Google’ı bölme” çağrıları yapılmıştı. Buna rağmen, yapılan anlaşma Google için bir tür zorunluluk gibi görünüyor.

Google ve News Corp arasındaki anlaşmanın geçerli olduğu ülkelerden birisi de Avustralya. Avustralya’da federal hükümet, Google’ın ve diğer çevrimiçi platformların yayıncılara içerik gösterimi ve bağlantıları için para ödemesini gerektiren bir yasa hazırlıyor. Google, bu yasayı “uygulanamaz” olarak tanımlamış ve arama motorunu Avustralya’dan çekme tehdidinde bulunmuştu. Avustralyalı politikacıların bu tehdide pabuç bırakmaması, Google’ı farklı bir yaklaşıma itmişe benziyor. Yayıncılarla anlaşma yoluna giden Google, siyasetçilere yasal düzenlemenin gereksiz olduğunu da göstermeyi amaçlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER