Manşetler

Google “Little Signals” deneyleri ile çevresel bilişimin örneklerini veriyor

google little signals

Teknolojinin her zaman arka planda yardımcı olması gerektiği fikri üzerine kurulmuş olan Çevresel Bilişim, Google’ın çeşitli donanımlarıyla uzun vadede önüne koyduğu bir hedef. “Little Signals”, yani “Küçük İşaretler” olarak adlandırılan yeni Google deneyi ise, Çevresel Bilişimin gelecekte neleri mümkün kılabileceğini gösteriyor.

Experiments with Google sitesinde, Dijital Denge Koleksiyonu altında listelenen Little Signals, Google Seed Studio ve Map Project Office tarafından oluşturulmuş bir dizi etkileşim deneyinden oluşuyor.

Bu deneylerin gerçek bir Google ürünü olmayabileceğini göz önünde bulundurarak, şirketin bildirimleri kullanıcılara nasıl daha az dikkat dağıtıcı ve doğal yollarla aktarabileceği yolunda kafa yorduğunu görüyoruz. Günümüzde cihaz ekranlarında görülen uyarılarla veya sesli bildirimlerle karşılaştırıldığında, Google’ın bu küçük deneyleri duyularımızı fazla rahatsız etmeden çeşitli haberler veya gelişmelerden haberdar olmamızı sağlıyor.

Her bir nesnenin, hava üflemeleri veya ortam sesleri gibi kendi iletişim yöntemi var. Ek olarak, küçük hareketler veya basit kontroller nesnelere hayat verir ve onları değişen çevre ve ihtiyaçlara duyarlı hâle getirir.

google little signals
Tap

Google’ın listelediği altı farklı cihaz veya bildirim türü aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Air, yakın çevresiyle etkileşime girer. Hava üflemeleri, dikkat çekmek için bir bitkinin yaprakları gibi yakındaki nesneleri hareket ettirir.
  • Button, iletişim kurmak ve kontrol sağlamak için ölçeği ve sesi birleştirir. En üstteki kıvrımlar, daha fazla ayrıntıda sağa, daha az ayrıntıda sola doğru, bilgi aldıkça büyür. Dolduğunda ise bir ton çalar.
  • Movement, yükseklikleri ve hareketleri aracılığıyla bilgileri (takvim veya zamanlayıcı gibi) grafik olarak temsil eden yedi mandal içerir. Mandallar tek tek veya grup olarak çalışır ve basit giriş için dokunulur.
  • Rhythm, ortam sesleri oluşturur. Melodinin nitelikleri, önemi, aciliyeti veya tonu gibi bilgilerin niteliklerini iletir. Nesnenin üzerinde bir dalga veya basitçe onu ters çevirmek onu susturur.
  • Shadow, yarattığı gölgenin hareketleri aracılığıyla iletişim kurar. Aktifken hafifçe nefes almak veya varlığa tepki olarak esnemek gibi nesnenin durumunu gösterirler.
  • Tap, bildirim işlevi gören sesler oluşturmak için yüzeylerden yararlanır. Daha güçlü bir dokunuş, daha acil haberler anlamına gelir.

Google, ilgilenen kişilerin bu cihazları Arduino ile nasıl oluşturabileceğinize ilişkin eksiksiz bir kılavuz da yayınladı.

İLGİLİ HABERLER