Teknoloji

Google LaMDA ile her türlü varlıkla insan gibi konuşma imkanı tanıyacak

google lamda

Google bugün başlayan Google I/O 2021 etkinliğinde Google Çeviri uygulamasının geçen yıl dört kat kadar daha fazla kullanıldığını açıkladı. Google,  Google Fotoğraflar’daki resimlerin otomatik olarak anlaşılmasındaki en son ilerlemelerinin 2 milyardan fazla “Anı”nın görüntülenmesine ve beğenilmesine izin verdiğini de kaydetti. Google Lens ise ayda 3 milyarlık bir kullanım miktarına ulaştı. Temel olarak Google, teknolojilerinin bilgiyi çevirmek ve yorumlamak için nasıl kullanıldığı konusunda konuşmaktan her zaman heyecan duyuyor.

Google’ın WaveNet’i kullanması, şirketin çıkışından bu yana Google Asistan’a 51 yeni dil eklemesine izin verdi. Google’ın doğal dili ve konuşmayı anlamaya yönelik en son güncellemeleri, kullanıcıların Google Arama ile yaptıkları diyaloglarda “mantıklı yanıtlar” verilmesine olanak tanıyor.

I/O 2021 açılış etkinliğinde Google, Doğal Dil Anlama sistemini LaMDA ile güncellendi. Bu, diyalog tabanlı uygulamalar ve senaryolar için geliştirilmiş bir dil modeli olarak tanımlanıyor. Şu anda hâlâ araştırma ve geliştirme aşamasında olsa da, yakında üçüncü taraflarca test edilmeye hazır duruma geleceği kaydedildi.

Bu, yaklaşık on yıl önce tanıtılan orijinal sohbet botlarına benziyor. Ancak Google’ın sistemleri, bir bilgisayarın sınırlı sayıdaki soru kalıbına önceden yapılandırılmış yanıtlar listesinden seçim yapmasına izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda öğrenebiliyor ve değişebiliyor.

LaMDA, Google I/O’da Plüton’u konuşturan bir dil modeli olarak gösterildi. Kullanıcı Plüton ile konuşurken, cüce gezegen de ona anlamlı cevaplar verdi. Ayrıca Google bir kağıt uçakla konuşan bir kullanıcıyı gösterdi. Aynı şekilde bu kağıt uçağın konuşması LaMDA’nın bir ürünü oldu.

Google’ın LaMDA teknolojisini en sonunda Arama, Asistan ve Workspace gibi hizmetlerine eklemesi bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER