Teknoloji

Google Knowledge Graph arama işlevini dünya çapında kullanıma açıyor

Google’ın San Francisco ofisinde düzenlenen bir etkinlikte şirketin çeşitli servisleriyle ilgili yenilikler duyuruldu. Bunlardan bir tanesi de duyurusu geçtiğimiz mayıs ayında yapılan Knowledge Graph adı verilen servis ile ilgili oldu. Şu an için sadece İngilizce diliyle sınırlı olacak bu servis yine de dünya çapında kullanıma sunulacak. Google, Knowledge Graph ile birlikte sonuçlarda konumun etkisini daha da artırmayı planlıyor. Şirketin verdiği örneğe göre ABD’de “Chiefs” anahtar kelimesini arayan bir kişi futbol takımıyla ilgili sonuç görecekken, Avustralya’da aynı aramayı yapan kişi rugby takımının sonucuyla karşılaşacak.

Google, Knowledge Graph kullanıcı arayüzünde yapmış olduğu bazı değişiklikleri de sergiledi. Knowledge Graph özelliklerinin sergilendiği sonuç sayfasında tepeye de arama sonuçlarıyla ilgili küçük resimlerin yer aldığı bir çubuk yerleştirilmiş. Bu arayüz hem masaüstü hem de tablette düzgün bir şekilde görüntülenebiliyor. Knowledge Graph’tan sorumlu ürün yönetim direktörü Jack Menzel sonuçların kullanıcının aradığı kriterlere göre kurgulanabildiğini dile getirdi. Temelde, Knowledge Graph birbiriyle ilgili şeyleri anlama ve bunları yatay bir listede gösterme yeteneğine sahip.

Google şu anda web genelinde 30 trilyon adresin bulunduğunu ve günde 20 milyardan fazla adresi taradığını kaydetti. Bu taramalara göre oluşturulan sonuçlar ayda her ay 100 milyar arama işlemine sunuluyor. Google’ın mühendislikten sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Amit Singh duyurusu geçen mayıs ayında yapılan Knowledge Graph ürününü arama yeteneğini anahtar kelimelerin ötesine geçip anlamı anlamayı işin içine katarak geliştiren büyük bir atılım olarak nitelendirdi. Knowledge Graph şu anda nesne veri tabanında yarım milyar nesne tutuyor ve bu veri tabanı her gün büyümeye devam ediyor.

İlgili >> Google

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER