Eğlenceİncelemeler

ASUS O!Play Mini Plus İncelemesi

asus-oplay-mini-plus-inceleme-00010

Akıllı TV’ler giderek yaygınlaşıyor. İnternete bağlanabilen, sahip olduğu USB portuna bağlanan disklerdeki multimedya dosyalarını oynatan, sahip olduğu çeşitli uygulamalar yardımıyla çevrimiçi servislere izin veren TV’ler giriş seviyesi olaran nitelendirdiğimiz düşük fiyatlı segmentte bile karşımıza çıkmaya başladı. Bununla birlikte TV’ler mobil cihazlar gibi sıklıkla yenilediğimiz ürünler arasında yer almıyor. Evimize veya iş yerimize aldığımız bir TV’yi en az üç yıl kullandığımız oluyor. Akıllı TV dalgasının büyümeye başladığı son iki yıldan önce bir TV satın almış olanların bu yeniliklerle tanışması için yeni bir TV satın alması gerekebiliyor. Tabii ki, onların daha az masraf yapmasını sağlayacak çözümler de yok değil. Set üstü cihazlar bu noktada akla gelen çözümler arasında ilk sırada yer alıyor.

ASUS’un O!Play Mini Plus adlı ürünü de her türlü televizyonu akıllı TV uygulamaları ve işlevleriyle buluşturan çeşitli işlevlerle birlikte geliyor. Sahip olduğu zengin bağlantı seçenekleri, güncellenebilir ve değiştirilebilir yazılımı, hem Wi-Fi hem de kablo üzerinden internete bağlanma yeteneği ve barındırdığı uygulamalarla O!Play Mini Plus ilk etapta kulağa oldukça hoş gelen bir ürün gibi görünüyor. Pekiyi, ürün sahip olduğu özellikler karşılığında kullanıcılara nasıl bir performans sunuyor? Yazının devamında yer alan ASUS O!Play Mini Plus incelemesinde bu sorunun cevabını arayacağız.

Galeri: ASUS O!Play Mini Plus İncelemesi
[nggallery id=999]

[one-third]

[/one-third]

Donanım

Siyah rengi ve parlak desenli üst kaplamasıyla TV’nin yanına veya altına yakışacağını düşündüğümüz O!Play Mini Plus 151.85 x 106.7 x 29.03 mm’lik boyutlara ve 175 gr. ağırlığa sahip. Tabandan üste doğru hafifçe genişleyen bir yapıya sahip olan cihazın hem önü hem de arkası port ve girişlerle doldurulmuş. Cihazın içinde bulunan 500 MHz’lik Realtek 1185 entegre devre multimedya işlerinin düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor.

asus-oplay-mini-plus-inceleme-00004

ASUS O!Play Mini Plus’ın önünde USB 2.0 portu ve SD/MMC/MS/xD formatlarını destekleyen bellek kartı okuyucusu yer alıyor. Bunun dışında cihazın açık veya kapalı olduğunu gösteren LED lambası ve kumandanın kızıl ötesi alıcısı da öne konumlanmış. Arkaya baktığımızda güç girişi, Gigabit Ethernet ve eSATA/USB 2.0 kombo portları, HDMI 1.3a çıkışı, A/V çıkışı ve optik çıkış gibi kapıları, bunun yanı sıra sıfırlama tuşunu görüyoruz.

ASUS O!Play Mini Plus 802.11b/g/n Wi-Fi desteği sayesinde kullanıcıları kablo derdinden kurtarıyor. Tabii ki, imkanı olanlar ve bağlantı hızını mümkün olduğu kadar yüksek tutmak isteyenler Gigabit Ethernet portu üzerinden internet bağlantısı sağlayabilir.

asus-oplay-mini-plus-inceleme-00006

O!Play Mini Plus’ın kutusundan ürün dışında güç kablosu, A/V kablosu, kullanım kılavuzu, kurulum CD’si ve kullanışlı bir uzaktan kumanda çıkıyor. Uzaktan kumanda sahip olduğu çalma kontrolleri, yön tuşları, bulunulan arayüze göre işlevi değiştirilen renkli tuşlarla oldukça kullanışlı, bir o kadar da ergonomik. Tüm bunlara ek olarak cihazın kutusundan bir adet de 1.3a destekli HDMI kablosu çıkıyor. Böylelikle ASUS bu ürünü satın alıp zaten belli bir masrafı yapmış olan kullanıcıları ek bir kablo masrafından da kurtarıyor.

asus-oplay-mini-plus-inceleme-00009

ASUS O!Play Mini hem normal (4:3) hem de geniş ekran (16:9) formatlarında görüntü çıkışı verebiliyor; 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i ve 1080p çözünürlüklerini destekliyor. MPEG, Dolby Digital, DTS 2.0 + Digital Out ve Dolby TrueHD 7.1 de desteklenen ses teknolojileri arasında bulunuyor.

Yazılım

ASUS O!Play Mini Plus ile sade görünüme sahip ve siyah renkli arka planın ağırlıkta olduğu bir kullanıcıa arayüzü geliyor. Bu kullanıcı arayüzünde video, müzik, fotoğraflar, dosya yöneticisi, internet ve ayarlar olmak üzere altı farklı ana başlık bulunuyor. Sadelik, O!Play Mini Plus’ın ayarlarının kolay bir şekilde yönetilmesine, multimedya ve internet işlevlerine kolay bir şekilde ulaşılmasına olanak sağlıyor.

Ayar bölümüne baktığımızda cihazla ilgili tüm ayarların sistem, ses, video, ağ ve sürüm güncelleme gibi sekmeler altında gruplandırıldığını görüyoruz. Ses sekmesi altında cihazın HDMI veya SPDIF ses çıkışlarıyla ilgili ayarları yapmak mümkün. Video bölümü altından görüntü çıkışı, TV sistemi ayarı gibi çeşitli unsurlar bulunuyor. Çeşitli bölümü altında yer alan sürüm yükseltme seçenekleri cihazın bellenimini ister bağlanacak USB bellek üzerinden ister internet bağlantısı üzerinden yapmayı mümkün kılıyor.

Dosya Yöneticisi adı verilen uygulama ise O!Play Mini Plus’a USB, eSATA/USB kombo, bellek kartı gibi girişlerden bağlanan disk ve sürücülerdeki dosya ve klasörlerde gezinme imkanı sunuyor. Bununla birlikte aynı uygulama ağ sunucuları, UPnP kaynakları gibi harici disk kaynakları üzerindeki dosyaları da görüntülemeye imkan tanıyor. Yani ev ağınız içinde bir depolama cihazı varsa, ağa bağlı olan bu cihaz üzerindeki içeriklerde O!Play Mini Plus yardımıyla gezinebilir, bunların oynatma işlemini yapabilirsiniz.

Galeri: ASUS O!Play Mini Plus Kullanıcı Arayüzü
[nggallery id=1000]

Multimedya

ASUS O!Play Mini Plus’ın multimedya işlevlerini ayrı bir başlık altında incelemeyi daha uygun gördük. Cihaz video tarafında MPEG1, MPEG 2, MPEG 4 (ASP), MPEG4 (AVC HD / H264), WMV9, VC-1, MKV, AVI (MPEG 4 / AVC), DivX, VOB, ISO, IFO, DVR-MS, ASF, MOV (MPEG 4 / H.264), DAT (VCD/SVCD), FLV’nin aralarında bulunduğu geniş bir format desteğine sahip. 1080p Full HD video oynatma yeteneğine sahip olan bu ürün Dolby TrueHD 7.1 kanal ses desteği sayesinde ev sinema sistemi barındıranların da ellerindeki donanımdan en iyi şekilde yararlanmalarına olanak sağlıyor.

1080p’ye kadar çözünürlük desteği sunan O!Play Mini Plus’ın görüntü kalitesinin oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Full HD çözünürlükteki videoları izlemek ayrı bir zevke dönüşüyor. Alt yazı desteğine sahip olan üründe alt yazı eklemekle kalmıyor, aynı zamanda onun karakter kodlamasını, rengini, büyüklüğünü, görüntü ile senkronizasyonunu ve ekran üzerindeki konumunu ayarlamak mümkün. Herhangi bir videoyu oynatırken kumandanın Option tuşuna bastığınızda karşınıza çıkan menüde zengin bir seçenekler listesinin yer aldığını göreceksiniz. Buradan belirli bir süreye gitme, en-boy oranını ayarlama, görüntü ve ses ayarlarını değiştirme gibi seçeneklere ulaşmak mümkün. Bu arada O!Play Mini Plus üzerinde oynattığınız videoyu büyük boyut kaplamaması hâlinde YouTube ve Facebook’a yüklemek ve başkalarıyla paylaşmak da mümkün oluyor. Full HD videolar ise büyük boyutta olduğu için bu kapsamın dışında kalıyor.

Müzik tarafına baktığımızda ASUS O!Play Mini Plus MP3, MP2, WAV, AAC, AC3, FLAC, WMA, WMA Pro ve OGG gibi formatları destekliyor. Cihaza bağladığınız disk veya ağ sürücülerinde bulunan müzik dosyaları Müzik bölümü altında yer alan kütüphanede listeleniyor ve buradan kolaylıkla çalınıyor.

ASUS O!Play Mini Plus fotoğraf tarafında ise GIF, BMP, JPEG, TIF/TIFF ve PNG formatlarını destekliyor. Bellek kartı yuvasının varlığı, fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğraf veya videoların cihaz aracılığıyla anında görüntülenmesine olanak sağlıyor. Herhangi bir disk veya bellek kartındaki fotoğraflarda küçük resim görünümleri eşliğinde gezinmek, seçilen fotoğrafları Facebook üzerinden, açıklama da ekleyerek paylaşmak mümkün. Tabii ki, fotoğraflarla bir slayt gösterisi oluşturmak ve bunu anında yayına almak da mümkün.

İnternet Servisleri

ASUS O!Play Mini Plus, IMS bölümü altında 14 farklı internete bağlanabilir uygulama barındırıyor. Bu uygulamaların her biri düzenli bir şekilde arayüz içinde konumlandırılmış, IMS ana sayfasında aşağı doğru kaydırma yaparak tüm uygulamalarda gezinmek mümkün. Listenin başında Facebook uygulaması yer alıyor. Facebook uygulamasında bir multimedya cihazına yakışacak şekilde fotoğraf ve videolara odaklanılmış. Düzenli bir görünüme sahip olan bu uygulamada hesap sahibinin fotoğrafları ve videoları küçük resimler eşliğinde görüntüleniyor. Her bir fotoğrafta Facebook web sitesinde olduğu gibi sağa veya sola kaydırarak gezinmek, fotoğrafları beğenmek mümkün. Benzer şekilde videoları da oynatmak veya beğenmek mümkün kılınmış. Kullanıcılar sadece kendi hesapları altındaki fotoğraf ve videolara erişmekle kalmıyor, arkadaş listeleri üzerinden ulaştıkları arkadaşlarının profil sayfaları altında da, onların yükledikleri fotoğraf ve videoları yukarıda belirttiğimiz şekilde görüntüleyebiliyor.

ASUS O!Play Mini Plus’ta iki farklı YouTube uygulaması var: YouTube XL ve YouTube LeanBack. Aslında ikisi de YouTube üzerinden düzgün şekilde ve destekleyen videolarda HD kalitesinde video izlemeye olanak sağlıyor. YouTube XL’in kullanıcı arayüzü biraz daha geleneksel, YouTube LeanBack ise Google’ın desteklediği ve diğer akıllı TV cihazlarında da gördüğümüz, evrensel nitelik taşıyan ve YouTube’un geleneksel tasarım çizgilerini yansıtan bir uygulama. Bizim tercihimiz genellikle YouTube Leanback oldu. Üstelik bu uygulamada bulunan eşleme özelliği sayesinde YouTube Remote Android uygulamasını cihazla eşleştirebilir, Android telefon veya tablet üzerinden seçeceğiniz ve çalma listesine ekleyeceğiniz videoları ASUS O!Play Mini Plus aracılığıyla geniş ekranda oynatabilirsiniz. YouTube Remote uygulaması Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak sunuluyor. Eşleştirme işlemi için YouTube Leanback uygulamasında, My YouTube bölümü altında yer alan Pair aracını çalıştırmanız gerekiyor. Ekranda çıkan kodu YouTube Remote uygulamasında ilgili alana girmeniz yeterli.

IMS altında bulunan Muzee Internet TV ve Radio uygulamaları internet üzerinden canlı TV izleme ve radyo dinleme imkanı sunuyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkenin TV ve radyo kanallarına bu uygulama altından ulaşmak mümkün. TV tarafına baktığımızda TRT’nin birkaç kanalı, NTV ve çeşitli yerel kanallar bulunuyor. Radyo tarafında ise iki Türkçe radyoyu görüyoruz. Anlayacağınız liste çok zengin değil. Yine de, listede dolaşanlar ilginç radyo ve TV kanallarına rastlayacaktır.

IMS altında AceTrax adı verilen film satın alma ve kiralama servisinin uygulaması mevcut. DailyMotion ve MediaFly uygulamaları da YouTube’un yanında birer alternatif olarak sunuluyor. Fotoğraf tarafında Picasa ve Flickr’ın varlığı dikkat çekiyor. Özellikle Picasa uygulaması, Google hesap bilgilerini girdiğiniz takdirde hesabınız altında sakladığınız fotoğrafları görüntülemeniz için ideal. Eğer Google+ uygulamasını ve bu uygulama içinde gelen Hızlı Yükleme özelliğini kullanıyorsanız, akıllı telefon veya tabletinizle çektiğiniz fotoğrafları Picasa uygulaması altından görebilirsiniz. Flickr uygulamasında da kullanıcıların yüklediği, beğenilen fotoğrafları görmek, bunları slayt gösterisi eşliğinde görüntülemek mümkün.

Yahoo’nun finans ve hava durumu uygulamaları da ASUS O!Play Mini Plus’ta mevcut. Finans uygulaması pek kullanışlı olmayabilir, ancak hava durumu uygulaması Türkiye’deki şehirleri desteklemesiyle işe yarar gibi görünüyor. Üstelik hava durumu detaylarının gösterildiği kullanıcı arayüzü de oldukça sade ve anlaşılır. Bunun dışında Podcast uygulaması ASUS’un seçmiş olduğu, popüler ve çoğunlukla İngilizce olan podcast yayınlarına ulaşmayı sağlıyor. RSS Haberleri ise sıkça takip ettiğiniz sitelerin haberlerini TV ekranında görme fırsatı sağlıyor. Tabii ki, takip ettiğiniz sitelerin RSS bağlantılarını bir yere not edip onları TV’ye elle girmeniz gerekmekte.

ASUS O!Play Mini Plus’ın sahip olduğu ekran üstü klavye kumandanın yön ve OK tuşları yardımıyla kontrol ediliyor. Her bir harf arasında yön tuşlarıyla gezinmek gerekse de, gezinme işleminin hızlı ve gecikmesiz olması yazma işleminin zahmetini azaltıyor. Üstelik cihaz en son yazılan kelimeleri hafızasına alıp sağda yer alan sütunda gösteriyor. Kullanıcı adı gibi sıkça girilen kelimelerin bu sütunda yer alması onları her seferinde yeniden yazma zahmetini ortadan kaldırıyor.

Sonuç

ASUS O!Play Mini Plus’ı piyasada 200-250 TL arasında bir fiyattan bulmak mümkün. Sahip olduğu zengin video ve ses kodlayıcı desteği, sık kullanılan formattaki fotoğrafları hem tek tek hem de slayt gösterisi hâlinde göstermesi; Facebook, YouTube, DailyMotion, Picasa ve Flickr gibi ilgi gören internet servislerini kullanıcılara sunması ASUS O!Play Mini Plus’ın artıları arasında yer alıyor. Bununla birlikte cihazın kutusundan HDMI kablosunun çıkması, kumandanın da kullanım kolaylığı da artı hanesine yazılıyor.

asus-oplay-mini-plus-inceleme-00001

Akıllı TV almak için bütçesi elverişli olmayan veya daha yeni Akıllı TV özelliklerinden yoksun bir TV alan kullanıcılar için internete bağlı servislere en makul şekilde erişmek için ASUS O!Play Mini Plus mantıklı bir seçim gibi görünüyor. Tabii ki, ASUS’un cihaz üzerinde mevcut olan uygulama sayısını daha da artırmasını bekliyoruz.

İLGİLİ HABERLER