Teknoloji

Google yeni uygulamasıyla hayat kurtaracak

google kişisel güvenlik

Apple Watch’un düşme algılama özelliğinin nasıl hayat kurtarabildiğine dair örnekler zaman zaman gündeme geliyor. Görünen o ki, Google da otomobil yolculuklarında güvenliği artırmak için benzer bir hazırlık yapıyor. XDA Developers‘ın haberine göre; Google, Kişisel Güvenlik adını taşıyan ve araba kazalarını algılayabilen bir uygulama geliştirdi.

En azından ilk etapta sadece Google’ın Pixel telefonlarında sunulacak gibi görülen uygulamanın ivmeölçer gibi sensörlerin ve mikrofonun yardımıyla kazaları tespit edebileceği belirtiliyor. Kaza tespit edildiğinde telefonun ilk olarak yüksek sesle alarm çalacağı ve bir karşılık gelmezse uygulamanın acil servis numarasını arayarak kullanıcının konumunu ilkyardım ekiplerine aktaracağı ifade edildi.

google kişisel güvenlik

XDA Developers ekibi, Google’ın aktif hâle getirdiği Play Store sayfası aracılığıyla Kişisel Güvenlik uygulamasına ait pek çok ekran görüntüsüne ulaştı. Ekran görüntülerine bakıldığında kullanıcıların kazanın ardından iyi olduklarını belirtmek ve acil servisin aranmasını engellemek için birden daha fazla şansının olacağı görülüyor. Uygulamanın demosunda da acil servis numarası aranmadan önce iki kez onay alınması dikkat çekiyor.

google kişisel güvenlik

Peki uygulama nasıl çalışıyor? Google’dan verilen bilgiye göre, Kişisel Güvenlik uygulaması Pixel’in konum ve hareket sensörlerini kullanacak ve mikrofonuyla ortam sesini duyarak kazayı tespit edecek. Bir çarpışma olmasa bile bazı sert hareketlerin de bu özelliği aktif hâle getirmesi, Google’ın dikkat çektiği noktalar arasında bulunuyor. Bu gibi durumlarda kullanıcıların telefonun ekranında beliren “İyiyim” yazısına dokunmaları gerekiyor.

google kişisel güvenlik

Google Kişisel Güvenlik uygulaması tüm Pixel telefonlara gelebilir

Kullanıcının iyi olduğunu belirtmesinin ardından uygulama aslında ne olduğunu soruyor. Gelecekteki tespitlerin daha isabetli olması adına “çarpışma yok” veya “küçük çarpışma” gibi seçeneklerle geri bildirim verilebiliyor.

Google Kişisel Güvenlik uygulamasının sayfasında kaza tespiti özelliğinin sadece ABD’de kullanımda olacağı görülüyor. Uygulamanın Pixel 4’ün ardından eski Pixel telefonlarına gelmesi bekleniyor. Google’ın 15 Ekim’de Pixel 4’ü tanıtacağı etkinlikte uygulama hakkında daha fazla bilgi verilmesi muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER