Ulaşım

Google kendi geliştirdiği sürücüsüz otomobil tasarımını gösterdi

Google kendi geliştirdiği sürücüsüz otomobil tasarımını gösterdi. Otomobil herhangi bir direksiyon veya pedal bulundurmadan insanları bir yerden başka bir yere taşıyacak. Sürücüsüz otomobil Google’ın fütüristik projelerini geliştiren ve kurucu Sergey Brin tarafından yönetilen Google X tarafından geliştiriliyor.

google-surucusuz-otomobil-280514

Şirket sürücüsüz otomobil teknolojisini daha önce çeşitli aralıklarla göstermişti, ancak bunlar Toyota ve Lexus markalı araçların özelleştirilmiş biçimiydi. Ancak bu yeni versiyon sadece iki kişinin binebildiği yeni bir tasarım ve araçta bulunan bilgisayarlar ve sensörler aracılığıyla tamamen bilgisayar tarafından yönetiliyor. Brin bu yeni tasarımı ABD’de düzenlenen Code Konferansında katıldığı oturumda duyurdu.

Google programın henüz prototip aşamasında olduğunu ve bu yaz test amacıyla 100 adet ilk versiyonun üretilmesinin planlandığını kaydetti. Fiat 500 ve Playmobil oyuncaklarının birleşimi gibi görünen bu otomobiller bir şeylerin ters gitmesine karşı tedbir amacıyla manuel kontroller de barındıracak, tıpkı şirketin mevcut sürücüsüz otomobil programında olduğu gibi. Kaliforniya’daki pilot programın ardından Google, iş ortaklarının yardımıyla daha geniş çaplı bir programı başlatacak, böylelikle yavaş yavaş ticari kullanımın önü açılmış olacak.

Google sürücüsüz otomobil programıyla insanların kullandıklarından daha güvenli araçların yollarda olmasını amaçlıyor. İstatistiklere göre ABD’de her yıl 33 bin kişi trafik kazasında hayatını kaybediyor, Dünya çapında bu rakam 1.2 milyon civarına ulaşmış durumda. Türkiye de trafik kazalarından kaynaklanan ölümler noktasında yüksek bir istatistiğe sahip. Google insanlardan daha hızlı algılama ve tepki gösterme yeteneğine sahip olan sürücüsüz otomobillerle ölümlerin yüzde 90 oranında azaltılacağına inanıyor.

İlgili >> The Verge, Resmi Google Blogu, Google+

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER