Teknoloji

Google Hesabım ile gizlilik ve güvenlik ayarları için tek bir merkez

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-hesabim-010615

Google kullanıcıların emanet ettikleri verilerin kontrolünün kendi ellerinde olduğunu hissetmelerini istiyor ve bunun için yeni bir merkez oluşturuyor. Bu merkez üzerinden bütün servislere ait gizlilik ve güvenlik ayarlarını görüntülemek mümkün oluyor.

Hesabım adını taşıyan bu sayfa Google hesabına sahip olan veya olmayan bütün internet kullanıcılarının Google Haritalar, YouTube, Gmail ve Google’ın kendisinde hangi bilgileri paylaştığını görmelerine izin veriyor. Ayrıca güvenlik ve gizlilik ayarları için adım adım kontrol imkanı sağlayan, kullanıcılara mevcut seçimlerine dair genel bakış fırsatı sunan bir yardımcı da bulunuyor. Hangi cihazların hesabınıza giriş yaptığını görebilir veya Google’ın konum geçmişi gibi bilgileri kaydetmesini durdurabilirsiniz.

Her bir özel ayar için Google, bilgilerinizi paylaşmanın neden yararınıza olduğunu hatırlatıyor, daha hızlı arama yapma veya daha ilgili reklamlar görme gibi nedenleri öne sürüyor. Aslında merkez olması gerektiği kadar merkez işlevi görmüyor, örneğin Google’ın YouTube geçmişinizi kaydetmenizi durdurabilirsiniz, ancak bunun için harici bağlantıya tıklayıp oradan işlem yapmanız gerekiyor. Yine de, bu merkez sayesinde bütün ayarlarınıza genel bir bakış atma fırsatı yakalıyorsunuz. Bununla birlikte verilerinizi indirme, siz öldüğünüzde hesabınıza erişebilecek ve hesabınızı silebilecek güvenilir kişi belirleme gibi işleri de bu merkez üzerinden gerçekleştirmeniz mümkün oluyor.

Google, bu yeni özelliği duyurduğu yazısında Pew Internet tarafından yayınlanmış bir araştırmaya dikkat çekti. Araştırmada Amerikanların yüzde 90’ının kendileri hakkında depolanan veriyi yönetmeye önem verdiğini, ancak sadece yüzde 9’unun gerçekten de çok fazla kontrol imkanına sahip olduğunu düşündüğünü kaydetti. Hesabım ve Android M ile birlikte gelecek uygulama izinleri gibi araçlarla kullanıcılar gizlilik ve güvenlik konusunda kendilerini biraz daha rahat hissedebilir, ancak Google’ın para kazanmak için reklamlara ve müşteri verilerine ihtiyaç duyduğu gerçeğini de aklınızdan çıkarmamalısınız.

İLGİLİ HABERLER