Teknoloji

Google yapay zekâ için Google Fotoğraflar kullanıcılarından yardım alıyor

google fotoğraflar web pixel 8

Google Fotoğraflar Android uygulaması için hazırlanan en son güncelleme, yeni bir özelliği beraberinde getiriyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, fotoğraflarının içeriği konusunda internet devine bilgi verebiliyor.

Fotoğrafların etiketlenmesi, Google’a nesne tanıma algoritmalarını geliştirmesinde yardımcı oluyor. Bu da Google Fotoğraflar’ın daha kullanışlı bir platforma dönüşmesine katkıda bulunuyor. Yapay zekânın geliştirilmesinde Google gibi büyük şirketlerin elindeki geniş veri setleri önemli rol oynuyor.

Google’ın sunduğu özelliğin sıra dışı bir şey olmadığını belirtmek gerekiyor. Makine öğrenme sistemleri bir şeyleri kendi kendilerine öğrenmiyor. Bu uygulamaların büyük kısmının insanlar tarafından etiketlenen verilerle eğitilmesi gerekiyor. CAPTCHA’ların kullanıcılardan resimlerdeki araba ve bisikletleri işaretlemesinin temelinde de bu bulunuyor. Bu sayede yapay zekâya da araba ve bisikletin ne olduğu öğretiliyor.

Bu özellik Google Fotoğraflar’ın en güncel versiyonunda yerini aldı. Kullanıcılar uygulamanın menüsünde arama tuşuna basıp aşağıya indiklerinde “Google Fotoğraflar’ı geliştirmeye yardımcı olun” şeklinde bir yazı göze çarpıyor.

Bu yazıya dokunulduğunda kullanıcılardan dört şey isteniyor: Fotoğraflar için baskı tercihlerinin belirtilmesi, kolaj ve animasyon tercihlerinin belirtilmesi, fotoğrafın çekildiği etkinliğin (bayram, yılbaşı) belirtilmesi ve fotoğrafta görülenlerin tanımlanması.

Google Fotoğraflar kullanıcılarına sunulan bu özelliğin temelinde şirketin 2016’da duyurduğu “Crowdsource by Google” isimli kitle kaynak platformu bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER