Teknoloji

Google Chrome’da sistem kaynaklarını aşırı kullanan reklamların peşine düşüyor

google chrome

Chrome bazılarına göre en iyi internet tarayıcısı olabilir, ancak sistem kaynaklarını tüketme bakımından da en önde geleni olma özelliğini taşıyor. Google da bunun farkında ve onu daha iyi hâle getirmek için sürekli geliştirmeler yapıyor. Son hamle ise reklamlarla ilgili olacak gibi görünüyor.

Google, Chrome’a ilerleyen aylarda getirmeyi planladığı güncellemeyle orantısız şekilde yüksek miktarda veri kullanan, pil ömrünü tüketen ve sistem kaynaklarını harcayan reklamları engelleme yoluna gidiyor.

Google, küçük bir orandaki reklam grubunda yukarıda sözü edilen tarzda davranışa rastladığını söylüyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için Chrome, kullanıcılar reklamla etkileşime geçmeden önce onun tarafından kullanılan kaynakları kısıtlama yoluna gidiyor. Reklam belirlenen sınıra eriştiğinde Chrome onu kaldırıyor ve yerinde “Reklam kaldırıldı” şeklinde bir mesaj gösteriyor. Bu, aşağıdaki gibi görünüyor:

Google, Chrome’da gösterilecek reklamlar için 30 saniyelik süre veya 60 saniyelik toplam CPU kullanımı içerisinde 4 MB ağ verisi veya 15 saniyelik CPU kullanımı gibi bir sınır belirledi. Şaşırtıcıdır ki, sadece yüzde 0.3’lük bir reklam bu sınıra takıldı. Ancak bu küçük oran, reklamlar tarafından kullanılan şebeke verisinin yüzde 27’sini ve tüm reklam CPU kullanımının yüzde 28’ini oluşturuyor.

Google, bu yeni reklam davranış izleme deneyini önümüzdeki birkaç devam ettireceğini ve ağustos ayında da kullanıcılara sunmayı planladığını kaydetti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER