Dosya

En iyi internet tarayıcıları 2024: Hız, güvenlik ve özellikler açısından en iyiler

en iyi internet tarayıcısı 2020
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

En iyi internet tarayıcısı ile internette gezinmek isteyenler için yararlı olabilecek bir rehber sunuyoruz. Firefox, Edge veya Chrome gibi bir internet tarayıcısı seçiminden önce en iyi internet tarayıcıları 2024 makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

En iyi internet tarayıcısı için arayışta olanların internet tarayıcıları içinde dikkat ettiği en önemli iki unsur hız ve gizlilik. Bazı internet tarayıcıları sistem kaynaklarınızdan daha fazlasını talep ederken, diğerleri nispeten hafiftir. Bazı anonim tarayıcılar, çevrimiçi kimliğinizi korumak ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlamak için eksiksiz güvenlik araçları paketleri sunarken, diğerleri çerezlerin ve reklamların engellenmeden yayınlanmasına izin verir.

En iyi internet tarayıcıları 2024 sıralaması içinde büyük bir rekabet var. Ancak Firefox’un bugünlerde indirebileceğiniz en iyi tarayıcı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Kusurları yok değil, ancak geliştirici Mozilla, kullanıcılarının gizliliğini desteklemeyi ve üçüncü tarafların sizi web’de izlemesini engellemek için araçlar geliştirmeyi taahhüt ediyor. Bununla birlikte en son güncelleme ile birlikte tasarımda da önemli yenilikler yapıldı.

Microsoft Edge ise hemen arkadan ikinci sırada geliyor. Aynı Chromium motorunu temel aldığından, Google Chrome ile aynı tarayıcı uzantılarının tümünü destekliyor. Bununla birlikte, belirgin şekilde daha az RAM gerektiriyor ve daha hızlı performans sağlıyor. Üstelik yerleşik bir parola yöneticisi ile birlikte geliyor.

İnternette nasıl gezinirseniz gezinin, ihtiyaçlarınıza ve aktivitelerinize göre en iyi internet tarayıcısı aşağıda yer verdiğimiz listede yer alıyor olmalı. İşte 2024’ün en iyi internet tarayıcısı listesi:

1. Mozilla Firefox

Deneyimli kullanıcılar için en iyisi, aynı zamanda gizlilik koruma araçlarıyla öne çıkıyor

mozilla firefox

Mozilla Firefox

İşletim sistemi: Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Artıları: Esneklik, platformlar arası eşzamanlama yeteneği ve yüksek gizlilik korumaları
Eksileri: Sayfa işleme motoru rakiplerine göre biraz yavaş

Firefox, uzun zamandır internetin çok yönlü bir aracı ve en beğendiğimiz tarayıcılardan biri oldu. E-posta adresinizin bilinen bir veri ihlalinde yer alıp almadığını size bildirebilir, rahatsız edici bildirim isteklerini engelleyebilir, tarayıcı izlemesine karşı “parmak izi” takibini bloke edebilir ve resim içinde resim video modunu Mac versiyonuna getirebilir.

Her zamanki gibi, görünümü açısından ve kullanabileceğiniz eklenti ve plugin yelpazesi açısından son derece özelleştirilebilir. Geçen yılki genel iyileştirme, performansını büyük ölçüde artırdı. Bu güncelleme, tam da internet tarayıcısının Chrome gibi rakiplerinin gerisinde kalmaya başladığı bir dönemde geldi. Şimdi Firefox, oldukça mütevazı donanımlarda bile akıcı ve sağlam çalışıyor.

Uzun süredir en iyi tarayıcılardan biri olan Firefox, kesinlikle herhangi bir internet kullanıcısı için harika bir tercih olarak nitelendirilebilir. Çeşitli özelliklerle dolu, gizlilik konusunda Chrome’u geride bırakıyor, kullanımı kolay ve aynı zamanda yıldırım hızında.

Üstelik depolama alanında çok fazla yer istemiyor, bu yüzden yüklemek konusunda iki kez düşünmenize gerek kalmıyor. Dahası, Firefox, varsayılan temaya bağlı kalmak isteyip istemediğinize veya binlerce farklı tema ile deney yapmak isteyip istemediğinize bağlı olarak çok sayıda özelleştirme seçeneği sunar.

2. Microsoft Edge

Gizlilik araçlarını daha çok isteyenler için en iyi internet tarayıcısı

microsoft edge

Microsoft Edge

İşletim sistemi: Windows, macOS, Android, iOS, Linux (çok yakında)
Artıları: Hız, anlaşılır gizlilik araçları, web sitelerini uygulama gibi kullanma imkanı
Eksileri: Windows’ta varsayılan tarayıcı olmak için zorlaması, 1 GHz’den daha düşük hızlı işlemcilerde düzgün çalışmaması

Daha eski okuyucular, Microsoft’u Netscape’in çöküşüne ve ardından Firefox’un ve daha sonra Chrome’un yükselişine yol açan Tarayıcı Savaşları’nın kötü adamları olarak hatırlayacaklardır. Ancak Microsoft şimdi en gelişmişlerin safında ve Edge internet tarayıcısı, kalbinde Chromium ile yeniden inşa edildi. Windows’un varsayılan tarayıcısı ve iOS, Android ve Mac için de sürümleri bulunuyor.

En son Edge, önceki sürümünden daha hızlı. Okuma Modu, Chromecast cihazlarına dahili videolar gibi medya yayınlayabilme yeteneği, Bing Chat ve Image Creator gibi entegre AI araçları ve şifre yöneticileri, reklam engelleyiciler gibi kullanışlı eklentilerin iyi bir seçkisi gibi bazı faydalı özellikler içeriyor. Ayrıca, web sayfalarını uygulama olarak indirebilir ve tüm tarayıcıyı başlatmak zorunda kalmadan bağımsız uygulamalar olarak çalıştırabilirsiniz. Bu, Google Docs veya Twitter gibi uygulamalar için kullanışlıdır.

Birçok özelleştirme seçeneği bulunmakta ve özellikle Gizlilik ve Hizmetler sayfasını beğendik, bu sayfa potansiyel olarak kafa karıştırıcı ayarları kristal netliğinde yapar. Diğer yandan, Site İzinleri sayfası, pop-up’lardan ve reklam engellemeden MIDI cihaz erişimine ve medya otomatik oynatmaya kadar belirli sitelerin ne yapabileceği üzerinde ince ayar kontrolü sağlar.

Edge, Chrome gibi görünüyor ve Chrome gibi çalışıyor, ancak Chrome’dan daha çok hoşumuza gidiyor: Mac’imizde belirgin şekilde daha hızlı ve özelleştirme seçenekleri mükemmel.

3. Opera

İçerik saklamaya önem verenler için yararlı araçlar

opera

Opera

İşletim sistemi: Windows, macOS, Android, iOS, Linux (çok yakında)
Artıları: Hız, anlaşılır gizlilik araçları, web sitelerini uygulama gibi kullanma imkanı
Eksileri: Windows’ta varsayılan tarayıcı olmak için zorlaması, 1 GHz’den daha düşük hızlı işlemcilerde düzgün çalışmaması

Opera, ilk kez çalıştırdığınız anda neler sunduğunu açıkça ortaya koyuyor. Açılış ekranı, yerleşik reklam engelleyicisini aktifleştirmenize, yerleşik VPN’ini kullanmanıza, kripto para birimi için Kripto Cüzdanı’nı etkinleştirmenize, kenar çubuğundan tarayıcı içi mesajlaşmayı kullanmanıza ve açık veya koyu modlar arasında geçiş yapmanıza olanak tanıyor.

Bu, gerçekten iyi bir tarayıcı için harika bir giriş niteliğindedir. Ancak eğer sıkı bir oyuncuysanız, Opera GX’i de kontrol etmelisiniz. Bu, özellikle oyuncular için tasarlanmıştır ve Twitch entegrasyonu ve Razer Chroma desteği gibi özellikler sunuyor.

Opera da Chromium tabanlı bir tarayıcıdır, bu yüzden performans açısından hızlıdır ve Chrome kütüphanesinden eklentileri kullanabilirsiniz. Kendine özgü ilginç fikirleri de var. Örneğin My Flow; sürekli olarak kendinize ilginç linkler e-postayla gönderiyor veya mesajlaşıyorsanız, Flow bu işlemi daha zarif bir hale getirerek telefonunuzdaki Opera’dan bilgisayarınızdaki Opera’ya içerik paylaşmayı kolaylaştırıyor.

Ancak bunlar sadece başlangıç. Opera’nın daha ileri düzey özellikleri arasında, karmaşık içerikleri açıklamayı veya özetlemeyi, fikirler ve öneriler üretmeyi, metin çevirmeyi veya kendi içeriğinizi oluşturmayı kolaylaştıran güçlü bir OpenAI destekli asistan olan Aria da bulunuyor. E-posta iletileri, blog yazıları, mektuplar, hatta şiirler veya şarkılar oluşturabilirsiniz.

Bazı insanlar hâlâ Opera’yı internet tarayıcı dünyasında bir yedek oyuncu olarak görebilir, ancak bu ürün son yıllarda büyük gelişmeler kaydetti. Son yenilikler, hem şimdi hem de gelecekte izlenmesi gereken bir tarayıcı olduğunu garanti ediyor.Opera indir

4. Google Chrome

Dünyanın en popüler tarayıcısı aynı zamanda bir bellek canavarı

google chrome

Google Chrome

İşletim sistemi: Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Artıları: Yüksek performans, uzantılarla işlevselliği zenginleştirme, kapsamlı platform desteği
Eksileri: RAM ve CPU tüketimi açısından tam bir canavar, ancak son zamanlarda çeşitli adımlar atıyor.

Google’ın Chrome tarayıcısı, internet dünyasında haklı bir üne sahip. Microsoft’un Chromium motorunu kendi Edge tarayıcısında kullanmaya başlaması, bu ünün bir kanıtı olarak görülebilir. Ancak, bazı alanlarda Microsoft’un bu hamlesi, Google’ın büyük rakibi Chrome’dan daha iyi performans gösteriyor. Özellikle kaynak kullanımı açısından Chrome, bilgisayar kaynaklarını yoğun şekilde tüketmesiyle tanınıyor. Düşük donanımlı bilgisayarlarda ve RAM’de yavaş çalışması, özellikle Windows işletim sistemlerinde daha belirgin bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, bazı komplo teorilerine bile yol açabiliyor.

Chrome’un “Bellek Tasarrufu” modu, kullanılmayan sekmelerden kaynakları serbest bırakarak bu sorunu çözmeyi amaçlasa da, Chrome hala oldukça donanım açgözlüsü. Ancak Chrome’un kötü bir tarayıcı olduğunu söylemek yanlış olur. Tam tersine, harika bir tarayıcıdır. Geniş bir eklenti kütüphanesi, platformlar arası destek ve senkronizasyon, mükemmel otomatik doldurma özellikleri ve web geliştiriciler için bazı harika araçlar sunar.

Chrome ayrıca, e-postanızın tehlikeye girdiği durumlarda sizi uyarabilir, uyumlu sağlayıcılar için güvenli DNS araması yapabilir ve güvenli bağlantılarda tehlikeli karışık içerikleri (scriptler ve resimler gibi) engelleyebilir.

Belki de en iyisi, Chrome artık ‘her bir bisiklet içeren kutucuğa tıklayın’ diyen şüpheli web sitelerinden bıktıysanız, sitelere sizin bir bot olmadığınızı söylemenin yeni yollarını içeriyor ve bu da can sıkıcı captcha’ların sayısını azaltabilir umudu taşıyor.

Ancak tüm bu olumlu özellikler, Chrome’un Google tarafından işletilen ve kullanıcı verilerini toplama aracı olarak kullanıldığı gerçeğiyle gölgeleniyor. Şirketin gizlilik konusundaki iddialarına rağmen, Chrome güvenli olabilir ama özel değildir. Bu durum, kullanıcılar arasında gizlilik endişelerine neden oluyor ve bazılarının alternatif tarayıcıları tercih etmesine yol açıyor. Bu durum, internet dünyasında sürekli bir gizlilik ve performans dengesi arayışını da beraberinde getiriyor.

5. Brave

Gizliliğe önem verenlerin ilk tercihlerinden biri

Brave

İşletim sistemi: Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Artıları: Yüksek hız, kullanışlı gizlilik ve reklam engelleme araçları, Chrome eklentileri için destek sunulması.

Chromium tabanlı internet tarayıcılarından biri olan Brave, çapraz platform desteği sunmasıyla da dikkat çekiyor. Yani Windows, Mac, Linux, iOS ve Android gibi farklı platformlarda mevcut. Üstelik bir cihazda yarım bıraktığınız internette gezinme deneyimini diğer cihazda devam ettirmeniz de mümkün.

Reklam ve izleyici engelleme konusunda da Brave iyi durumda. Dahili reklam ve izleme engelleyicisi bulunuyor. Bunun iyi tarafı her web sitesinde reklam engelleyicisi uyarı mesajlarının görüntülenmesinin engellenmesi. Gizlilik korumasının doğrudan internet tarayıcısına entegre edilmiş olması da iyi özelliklerinden bir tanesi. “Kalkanları indir” olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir seçenek ise çeşitli siteler için güvenlik ayarlarını özel olarak değiştirme fırsatı sunuyor.

Brave’in tema seçenekleri ise çok geniş sayılmaz. Koyu ve açık mod mevcut, ancak Chrome mağazasından temalar indirebilirsiniz, çünkü Brave Chrome temalarını da destekliyor. Ancak görünümden daha çok hıza önem verdiği için, Brave’de tema ile özelleştirme biraz daha ikinci planda kalıyor. Brave, Chrome’a nazaran sadece gizlilik anlamında değil, hız anlamında da ilerleme sağlıyor.

6. Vivaldi

Özelliklerde Opera ile yarışıyor

vivaldi

Vivaldi

İşletim Sistemi: Windows, macOS, Linux, Android
Artıları: Yüksek özelleştirilebilirlik, yaratıcı kullanıcı arayüzü özellikleri, Chrome eklentileri için destek sunulması.

Vivaldi, Opera’nın eski geliştiricilerinin zihinsel bir ürünüdür ve Opera gibi, büyük adlı tarayıcılardan farklı bir şekilde çalışır. Bu durumda, oldukça farklı bir yaklaşıma sahiptir. Vivaldi, özelleştirmeye odaklanmış bir tarayıcıdır ve kullanıcı arayüzünün görünümünden navigasyonun işleyişine kadar hemen her şeyi kişiselleştirebilirsiniz.

Yüzeyin altında bir kez daha Chromium bulunuyor (bu, çoğu Chrome eklentisini kullanabileceğiniz anlamına gelir), ancak yüzeyde olanlar diğer Chromium tabanlı tarayıcılardan oldukça farklıdır. Siteleri yan çubuğa sabitleyebilir, araç çubuklarını istediğiniz yere yerleştirebilir ve sayfaların yazı tiplerini ve renk düzenlerini ayarlayabilirsiniz; notlar paneli gibi kullanışlı özelliklerin yanı sıra tarihçe ve yer imleri gibi standart özelliklere de sahiptir; arama işlevselliğini özelleştirebilir ve arama motorlarına lakaplar verebilir; sekmelerin çalışma şeklini ve gruplanmasını değiştirebilir ve daha pek çok şey yapabilirsiniz.

Web sitelerinde ne kadar zaman harcadığınızı görmek için tarihçenizi grafik formunda bile inceleyebilirsiniz. Özellikle, onlarca açık sekmeyle başa çıkmaya çalışanlar için bir nimet olan sekme yığınlarını çok beğeniyoruz.

Eğer arayüzlerle uğraşmayı seven ve işlerle ilgilenmekten ziyade bunlarla vakit geçiren biriyseniz, Vivaldi sizin için bir verimlilik kabusu olabilir. Ancak, tam olarak ne istediklerini ve nasıl çalıştıklarını bilen güç kullanıcılar için harika bir seçenektir. Vivaldi, kullanıcıların deneyimlerini kendi tercihlerine göre şekillendirmelerine olanak tanıyarak, diğer tarayıcılardan ayrılıyor ve bu özellikleriyle kullanıcıların kişisel ihtiyaçlarına uyum sağlayan esnek bir tarayıcı deneyimi sunuyor.

İLGİLİ HABERLER