Teknoloji

Google Chrome’dan web sitelerinin güvenliğini artırmak için yeni önlem

google chrome

İnternetteki etkisi ve görünürlüğü en yüksek şirket olan Google, interneti daha güvenli bir yer hâline getirmek adına da çeşitli adımlar atıyor. Şirketin internet tarayıcısı Google Chrome bu çalışmaların merkezinde yer alıyor.

Google, internet tarayıcısında yaptığı değişikliklerle geliştiricileri ve sistem yöneticilerini daha iyi uygulamalara yönlendirmeye çalışıyor. Şirket, Chrome kullanıcılarının internetteki zamanlarının yüzde 90’ınını HTTPS ile korunan sayfalarda geçirdiğini belirtti. Ancak mevcut güvenlik seviyesi de şirket için yeterli olmamış gibi görünüyor. Google yakında HTTPS ile korunan sayfalardaki güvensiz içerikleri de engellemeye hazırlanıyor.

Google çok uzun süredir internet sitesi sahiplerini ve yöneticilerini HTTPS olarak bilinen güvenli internet protokolüne yönlendirmek için çalışıyor. Bu çalışmalarda internet sitelerini zorlamak için” utandırma kartı”nı da kullanan Google, belli ölçüde başarı yakalamış gibi görünüyor. Ancak HTTPS’e geçiş, bir sayfadaki içeriklerin tamamen güvenli olduğu anlamına gelmiyor.

Bazı internet sitelerinde bazı kaynaklar, kasıtlı olarak veya yanlışlıkla standart HTTP üzerinden güvenliksiz biçimde gönderiliyor. Bu kaynaklar arasında resimler ve videoların yanı sıra internet sitelerine yerleştirilen iFrame ve komutlar da bulunuyor. Bu kaynaklar karışık içerikler olarak adlandırılıyor. Kısacası en güvenli internet sitelerinde bile kullanıcıların farklı kanallar üzerinde yüklenebilen karışık içeriklerle karşılaşma ihtimali bulunuyor.

Google Chrome kademeli çözüm uygulayacak

Google Chrome, bu sorunu çözmek için karışık içerikleri engellemeye hazırlanıyor. Ancak bu geçiş kademeli olacak. Böylelikle hem geliştiricilere hem de kullanıcılara gerekli düzenli yapmaları için zaman sağlanacak. 2020’nin ocak ayında geliştirici kanalına eklenecek Chrome 80’den itibaren karışık içerik barındıran internet siteleri de “Güvenli Değil” şeklinde etiketlenecek. Google bu içerikleri otomatik olarak HTTPS’ye yükseltmeyi de deneyecek. Ancak başarılı olunamaması durumunda sayfa anında engellenecek. Engelleme döneminin 2020’nin şubat ayında yayınlanacak olan Chrome 81 ile birlikte başlayacağı belirtiliyor.

Google, bu hareketi bazı sitelerdeki deneyimi kesintiye uğratacağı için, daha şimdiden gerekli uyarıları yapıyor. Aralık ayında yayınlanacak Google Chrome 79 sürümünde ise kullanıcılara karışık içeriklerin engelini en azından site ölçeğinde açma imkânı sağlanacak. Bu imkânın kullanıcılara getireceği avantajlar ise zamanla görülecek.

İLGİLİ HABERLER