Teknoloji

Google Chrome 91 JavaScript iyileştirmesiyle hızlanacak

google chrome

Flash’ın fişinin çekilmesiyle birlikte Web’i eskiye kıyasla daha zengin ve interaktif bir hâle getirmiş durumda. Burada kötü yönleri de olan ancak geniş bir ölçekte kullanılan JavaScript programlama dili de önemli bir rol oynuyor. Hem Web’de hem de masaüstünde çok sayıda uygulamada kullanılan JavaScript’in bu gücünün bir bedeli de var. JavaScript’in internet tarayıcısının gücünü ciddi anlamda tüketmesi de önemli bir sorun olarak görülüyor. Google Chrome 91 sürümüyle bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor. İnternet devi, en yeni Chrome sürümünün belirgin biçimde daha hızlı çalıştığını ve daha az güç tükettiğini belirtiyor.

JavaScript pek çok işlevi mümkün kılsa da, programların hâlâ makinelerin anlayabileceği ve çalıştırabileceği bir dile çevrilmesi gerekiyor. Burada da bir süreç söz konusu. Yorumlama ve derleme olarak tanımlanan bu süreç, JavaScript’in internet tarayıcılarındaki operasyonunda tıkanıklıkların yaşanmasına neden oluyor.

Google’dan verilen bilgiye göre, Chrome 91’de bir JavaScript programının hızlı şekilde başlatılması ve çalışmasının arasında orta bir yol sağlanıyor. V8 JavaScript motoru için geliştirilen Sparkplug derleyicisiyle birlikte Chrome M1’de yüzde 23’lük bir performans artışının sağlandığı belirtiliyor.

Ancak Google Chrome 91 ile yapılan iyileştirmeler bununla da sınırlı kalmıyor. Kodların daha yakın toplandığı bir yazılım numarasının kullanıldığı yeni Chrome sürümü, böylelikle basit operasyonlarda CPU kaynaklarının tüketimini azaltıyor. Google, bu performans artışının en iyi Apple’ın M1 işlemcili cihazlarında görüleceğinin de altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER