Teknoloji

Google Çeviri’ye 24 yeni dil eklendi

google çeviri

Google, bugün I/O 2022 geliştirici konferansı açılış konuşması sırasında Çeviri aracına 24 yeni dil desteği eklediğini açıkladı. Yeni kullanıma sunulan diller arasında Sanskritçe, Tsongae ve Sorani Kürtçesi bulunuyor. Yeni eklemelerden biri olan Assam dili, Kuzeydoğu Hindistan’da yaklaşık 25 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Bir diğeri olan Dhivehi, Maldivler’de yaklaşık 300 bin kişi tarafından konuşuluyor.

Google CEO’su Sundar Pichai’ye göre bu genişleme, şirketin 300 milyondan fazla kişi tarafından konuşulan dilleri kapsamasına olanak tanıyor. Ayrıca Çeviri tarafından desteklenen toplam dil sayısını da 133’e çıkarıyor. Pichai bu atılımı, Google’ın çeviri algoritmasının kullanıldığı yeni bir tek dilli yapay zekâ öğrenme yaklaşımına bağlıyor. Bu algoritma, bir örnek görmeksizin metnin bir bölümünün nasıl çevrileceğini öğreniyor. Etkinlik sırasında yayınlanan bir blog gönderisinde Google, yaklaşımın henüz mükemmel olmadığını kabul ediyor, ancak İspanyolca ve Almanca gibi dillerle aynı deneyimi sunabilmesi için teknoloji üzerinde çalışmaya devam edeceğini söylüyor.

Google en son 2022 yılında Çeviri’ye önemli sayıda dil eklemişti. O zamanlar hizmet Kinyarwanda, Odia, Tata, Türkmen ve Uygurca’yı destekleyecek şekilde güncellenmişti. Ancak Google’ın önünde daha çok iş var. Dünya genelinde 7 bin 151’den fazla konuşulan dil olduğu tahmin ediliyor. Yine de bugün yapılan dil eklemeleri, daha fazla insanın başka türlü yapamayacakları durumlarda iletişim kurmalarına yardımcı olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER