Teknoloji

Google Asistan çok yakında konuşulan dili anlayacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google asistanGoogle Asistan, 2018’de dil yetenekleri bakımından kayda değer mesafe kaydedecek. Google’dan yapılan açıklamaya göre, yıl sonu itibarıyla dijital asistan 30 dili anlayabilecek ve konuşabilecek. Böylelikle dijital asistanın dil yetenekleri Android kullanıcılarının yüzde 95’lik kısmını kapsayabilecek.

Google’ın dijital asistanının dil konusundaki ilerlemesi bununla sınırlı kalmayacak. Asistan, çok yakında kullanıcıların konuştuğu dili algılayabilecek ve bu dilde kullanıcıya cevap verebilecek. Kısacası birden fazla dili konuşanların Asistan ile olan etkileşimlerini tek dille sınırlamasına gerek kalmayacak.

Asistan geçtiğimiz yıl bu zamanlarda geniş ölçekli olarak dağıtıma çıkmış, ancak ilk etapta sadece İngilizce iletişim kurabilmişti. Hâli hazırda Asistan sekiz dil konuşabiliyor. Bu diller arasında İngilizce dışında Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece ve Brezilya Portekizcesi bulunuyor. Google önümüzdeki 10 aylık dönem içinde bu listeye 22 dil daha eklemeyi planlıyor. Asistan’ın ürün lideri Nick Fox 30 dilde durmayacaklarını belirtse de, 30 dilin “küresel kapsama” için yeterli olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Google’dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu 22 yeni dilin arasında Danca, Endonezya dili, Flamanca, Hindu, İsveççe, Norveççe ve Tayland dili yer alıyor. Listede Türkçenin bulunup bulunmadığı ise henüz bilinmiyor.

Diller arasında değişim yapabilme yeteneğinin kayda değer bir ilerleme olduğunu söylemek gerekiyor. Daha önce Asistan’ın iletişim dilini değiştirmek için Android’in dilini tamamen değiştirmek gerekiyordu. Bu da ikinci bir dille iletişim kurulması gerektiğinde alelacele dil değişimi yapılmasını zorunlu kılıyordu. Farklı dilleri algılama özelliği ilk etapta sadece Almanca, Fransızca ve İngilizce için geçerli olacak. Ancak uzun vadede bu özelliğin de kapsamının genişlemesi bekleniyor.

Google Asistan desteklediği dil sayısının 30’a yükselmesiyle birlikte Apple’ın dijital asistanı Siri ile arasındaki önemli farklardan birisini daha kapatmış olacak. Apple’ın dijital asistanı, hâli hazırda aralarında Türkçenin de bulunduğu 20 dili destekliyor. Bu diller arasında çeşitli dillerin farklı lehçeleri de yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER