Teknoloji

Google ARCore ile Apple’a artırılmış gerçeklikte rakip oluyor

iOS 11 ile birlikte Apple’ın milyonlarca iPhone’da ARKit ile birlikte artırılmış gerçeklik tabanlı uygulamaların ve oyunların kapısını aralaması bekleniyor. iOS 11’in çıkışına çok az bir süre kalmışken Google’dan ARCore duyurusuyla önemli bir hamle geldi.

Aslında Google Tango ile birlikte artırılmış gerçeklik alanında önemli çalışmalara imza atmıştı. Ancak o çalışmalar yazılımın yanında donanıma da bağlıydı. Şimdi Google, elde ettiği tecrübeden yola çıkarak, daha geniş yelpazeye yayılmış Android cihazlarına, ek donanım gereksinimi olmaksızın AR deneyimi getiriyor.

Google, ARCore’un Samsung, Huawei, LG, Asus ve bunun gibi üreticilerin cihazlarında çalışacağını söylüyor. Ancak şu an için ARCore deneyimini öncelikle bir Google Pixel ya da Samsung Galaxy S8 ile deneyimlemek mümkün oluyor.

ARCore ile Tango’nun benzerlikleri ve farklılıkları neler?

İlginçtir ki, bu artırılmış gerçeklik teknolojisi, Tango gibi çoklu kamera kurulumuna ihtiyaç duymuyor. Tango gibi eşsiz, ancak maliyetli bir teknolojiyi şimdiye kadar sadece Lenovo Phab 2 Pro ve Asus ZenFone AR gibi iki telefonda karşımıza çıkmıştı ve çok fazla yayılmamıştı. Ancak Google şimdi ARCore ile birlikte 100 milyon cihaza ulaşmayı umuyor.

Tango gibi ARCore da telefonun kamerasını kullanarak çevredeki verileri yakalayacak. Gerçek dünyadan elde edilen görüntülerin üstüne inandırıcı görünen, etkileşimli grafikler ve animasyonlar eklenecek.

İlk ARCore sunumları etkileyici görünse de, en çok etkileyici olan unsur, Google’ın tüm bunları Tango cihazlarında gördüğümüz üç farklı modül yerine sadece tek bir kamerayla elde edebiliyor olması.

ARCore yazılım geliştirme aracı daha yeni geliştiriciler için yayınlandı. Bu nedenle teknolojin henüz ilk aşamalarındayız. Ancak Unity ve Unreal motor desteklerinin eklenmesiyle birlikte, yüksek seviyeli artırılmış gerçeklik uygulama ve oyunlarının Apple’ın ARKit’ini kullanan uygulamalarla aynı zamanda çıktığını görebiliriz.

En başta da belirttiğimiz gibi, ARKit önümüzdeki birkaç hafta içinde yayınlanacak iOS 11 ile birlikte hayatımıza girmeye başlayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER