Bilim

Google akıllı telefon bağımlılığının teşhisini koydu, reçeteyi yazdı

google akillli telefon

Teknoloji dünyasının büyük markaları, çıkardıkları ürünlerin insanların akıl sağlığı üzerinde etkisi olabileceğini artık kabul ediyor. Bu itirafın ardından Apple, Facebook ve Google gibi şirketler doğrudan bu sorunu çözmeye yönelik araçlar geliştiriyor. Google akıllı telefon bağımlılığına bilimsel açıdan da yaklaşıyor.

Şirket tarafından Android blogunda yayınlanan “JOMO Arayışı” başlıklı yazı, aşırı telefon kullanımı ve sağlıklı bağlantısızlık konusundaki uzun süreli araştırmanın sonuçlarını gösteriyor. Burada geçen “JOMO” teriminin Türkçede “Kaçırmanın Zevki” anlamına gelen “Joy of Missing Out” kalıbının kısaltması olduğunu belirtmekte fayda var.

Araştırmaya göre; sosyal medya, e-posta ve haber uygulamalarıyla dolu mobil cihazlar yaş, cinsiyet ve kültürden bağımsız olarak kalıcı bir yükümlülük hissi oluşturuyor. Bu his kasti olmasa da kişisel bir strese de yol açıyor.

Sonuçlar, söz konusu stresin hem bu cihazların hem de uygulamalarının bağımlılık yaratan doğasının bir parçası olduğunu gösteriyor. Google, sürekli olarak iletişim kurabilmenin ve yanıt verme beklentisinin bir tür sosyal yükümlülük oluşturduğunu dile getirdi.

Bu cihazlardan planlı olarak uzak durmanın stresi azaltmaya yardımcı olduğunu gösteren araştırma, kullanıcıların kontrolü dışındaki bağlantısızlıkların “kaçırma korkusu” (FOMO) olarak adlandırılan sendromu tetiklediğini ortaya koyuyor.

Google araştırmasında FOMO yerine JOMO’yu yaşamayı sağlayacak üç yönteme de yer veriyor. Söz konusu yöntemler bağlantısızlığı tesis etme, cevap vermenin cazibesini azaltma ve kısmi bağlantısızlığa izin verme şeklinde sıralanıyor.

İlk yaklaşımda kullanıcılara telefon kullanımında ne kadar aşırıya kaçtıklarını görmelerini sağlayacak araçlar sunuluyor. Böylelikle gerçek zamanla cihazlar için harcanan zamanın karşılaştırılması amaçlanıyor.

İkinci yaklaşımda ise kullanıcılara ilk yaklaşıma ek olarak ekstra bir adım daha atmaları öneriliyor. Burada kullanıcılardan akıllarını çelecek ve dikkatlerini dağıtacak problemli uygulamaları belirlemeleri isteniyor.

Üçüncü ve son yaklaşımda ise kısmi bağlantısızlığın önemine dikkat çekiliyor. Telefonların modern toplumun vazgeçilmez bir parçası olduğu ve onlardan tamamen kurtulmanın mümkün olmadığı belirtilirken, bağımlılık yaratan ve dikkat dağıtan uygulamalarla etkileşimin sınırlanması gerektiği vurgulanıyor.

Google akıllı telefon bağımlılığıyla mücadele için önerdiği reçetelerin hepsine uygun çözümler sunuyor. Android 9 Pie ile Dijital Sağlık panelini kullanıma sunan şirket, YouTube‘a da video izleme süresini gösteren araçlar eklemişti.

İLGİLİ HABERLER