Teknoloji

Google araştırmalara yardımcı olacak veri kümesi arama motorunu açtı

google veri kümesi arama motoru
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google gazetecilere ve araştırmacılara projelerinde yardımcı olacak, herkesin ulaşabileceği verileri elde etmelerine yardımcı olacak bir veri kümesi arama motoru açtı. Normalde araştırmacılar Dünya Bankası, NASA ve benzeri kuruluşları ya da Kaggle gibi arama motorlarını kullanırlardı. Yeni araçla işleri çok daha kolay olacak.

Yeni web sitesi Google’ın arama motoru için kullandığına benzer bir yaklaşımı ve tasarımı içeriyor. Bunlar web genelinde yayınlanmış veri kümelerinin listelenmesinde kullanılıyor. Örneğin geçmişe yönelik hava koşullarının grafiğini elde etmek isterseniz, “günlük hava durumu” gibi basit bir terimle araştırmanıza başlayabilirsiniz.

Buna ek olarak arama motoru Google’ın normal arama motoru gibi çeşitli kısayolları destekliyor. Örneğin “istanbul site:mendeley.com” şeklindeki bir aramayla sadece Mendeley Data’daki İstanbul ile ilgili sonuçları görüntüleyebilirsiniz.

Google, yeni aracın devlet veri tabanlarından, herkese açık kaynaklardan, dijital kütüphanelerden ve kişisel web sitelerinden veri kümelerini çektiğini söylüyor. Eğer kaynak sayfadaki veriler schema.org’un işaretleme mekanizmasına ya da W3C tarafından tanımlanmış eşdeğer yöntemlere uygun şekilde hazırlanmışsa, Google bunları bulabiliyor. Arama motoru şimdiden birden fazla dil desteğine sahip ve kısa sürede yenilerinin eklenmesi planlanıyor.

Google, bu yıl gazetecilere yönelik girişimlere fazlasıyla odaklanıyor. Geçtiğimiz ağustos ayında arama sonuçları içinde tablo biçiminde veri gösterimi sunulmaya başlandı. Hindistan’da ise yanlış haber vermeye yönelik davranışları tespit etmeye yardımcı olmak amacıyla gazeteci eğitim programı başlatıldı. Bu yılın başlarında düzenlenen geliştirici konferansında ise Google Haberler‘in daha iyi kişiselleştirme ve keşfetme özelliklerine sahip yeni versiyonu duyurulmuştu.

Google veri kümesi arama motorunu bu sayfadan deneyimleyebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER