Teknoloji

Gmail iOS uygulamasına gizlilik derecesini artıracak ayar

gmail ios
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Gmail iOS versiyonuna yeni bir ayar ekledi. Bunun sayesinde istenmeyen e-posta izlemesini kolaylıkla engelleyebileceksiniz. Söz konusu ayar, yani Gmail’ın iletiye eklenmiş görsellerin otomatik olarak yüklenmesinin engellenmesi şimdiye kadar sadece Gmail web versiyonunda kullanılıyordu.

Ayarı açık hâle getirdiğinizde, Gmail gelen görselleri engelleyecek. Bu görseller bazı durumlarda görünmeyen e-posta izleyicilerinin e-posta iletilerinin gövdesine eklenmesine imkan tanıyabiliyor. Böylelikle iletiyi gönderen kişi veya kuruluş mesajı açtığınızı, ne zaman ve hatta bazı durumlarda nerede açtığınızı öğrenebiliyor.

Geçtiğimiz temmuz ayında Superhuman adlı bir e-posta abonelik servisi nedeniyle, e-posta aktivitelerinin izlenmesi gündeme gelmişti. Eski Twitter yöneticisi ve tasarımcı Mike Davidson, yayınladığı bir blog yazısında e-posta servisinin kullanıcılarına e-posta iletisi alıcısının konumunu ve mesajı açıp açmadığını öğrenme fırsatı verdiğini yazmıştı. Davidson’ın yazısı hızlı bir şekilde yayıldı ve bu durum gizlilik ihlâli yaratan duruma dikkat çekilmesini sağladı. Superhuman okundu bilgisi özelliğini kapattı ve servisin konum izleme özelliğini kaldırdı.

Gmail içinde sunulan izleme karşıtı özellikler

Google, Gmail içindeki izinsiz izlemelere karşı çeşitli koruma mekanizmaları da sunuyor. Bunların arasında e-posta iletisini gönderenin alıcıyı IP adresi üzerinden bulmasını devre dışı bırakmak da bulunuyor. Google, gelen e-posta mesajlarını öncelikle kendi vekil sunucuları üzerinden yönlendiriyor, böylelikle herhangi bir konum izleme aktivitesini işlevsiz hâle getiriyor. Ayrıca bir süredir otomatik görüntü yükleme özelliğini de devre dışı bırakma imkanı sunuyor. Böylelikle kullanıcı tarafından görülemeyecek kadar küçük veya şeffaf olan bir görselin e-posta mesajı içine yerleştirilerek izleme yapılmasını da önlüyor.

Şimdiye kadar görüntü yükleme ayarları sadece Gmail’ın web versiyonuna özgüydü. Halbuki Gmail iOS uygulamasından yararlanan birçok kullanıcı bulunuyor. Şimdi en azından iPhone veya iPad’inizden Gmail hesabınıza eriştiğinizde de söz konusu ayarı belirleme imkanına sahip olacaksınız.

Görüntüleri otomatik olarak yüklemeyi engelleme ayarı kişisel Gmail hesapları için kullanıma sunuldu. Ancak G Suite üzerinden kullanıma sunulan kurumsal hesaplara henüz gelmedi. Belki de sistem yöneticisinin bu ayarı etkinleştirmesi gerekiyordur. Ya da daha basiti, Google bu özelliği henüz G Suite kullanıcıları için sunmamıştır.

İLGİLİ HABERLER