İncelemelerManşetler

General Mobile GM 22 Plus İncelemesi

GM 22 Plus inceleme yazısı ve videosunda General Mobile'ın 2022 model Android telefonu ile ilgili detaylar ve yorumlar var.
gm 22 plus inceleme

GM 22 PLUS SATIN AL: GittiGidiyor

General Mobile geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, 2022 model ürün serisi içinde üç akıllı telefona yer veriyor. GM 22 Plus, bu üçlü içinde ortanca model niteliğini taşıyor. Her ne kadar GM 22 Pro ile karşılaştırıldığında ana kamera ve diğer bazı unsurlar açısından aşağıda olsa da, sahip olduğu büyük ve Full HD+ çözünürlüklü ekran, 6000 mAh kapasiteli pili ve bunun yanı sıra çekici görünen tasarımı ile 3000-3500 TL bandındaki fiyatının hakkını veriyor. GM 22 Plus inceleme yazısında bu giriş-orta segment Android telefonu ile ilgili yorumlar ve izlenimler yer alıyor.

GM 22 Plus inceleme: Tasarım

GM 22 Plus, Pro modeliyle aynı büyüklükteki ekranı sayesinde boyut konusunda ona doğru yelken açıyor. Tasarımı ve malzeme kalitesiyle biraz daha serinin giriş seviyesindeki seçeneği olan GM 22’nin yanında duruyor. 9 milimetrelik kalınlığa sahip gövdesi, arkada kenarlara doğru hafif kavis yapan tasarımı sayesinde elde tutarken ve kullanırken fazla sıkıntı yaratmıyor. 205 gram ağırlığının ise 6.78 inçlik ekrana sahip olan bir telefon için makul olduğunu söyleyebiliriz. Yüzey alanı ve ağırlığı GM 22 Pro ile karşılaştırılabilir seviyede, ancak her ikisini dikkatlice incelediğimizde, daha pahalı olan Pro modeli, bunun hakkını veriyor, biraz daha sağlam görünüyor. GM 22 Plus’ta, arkada bulunan parmak izi okuyucusunun ana gövdeyle arasındaki hafif boşluk, bu birimi kullanırken hissediliyor. Sert bir yüzeye temas etmek yerine sanki bir düğmeye basıyormuşsunuz gibi bir his oluşuyor.

gm 22 plus inceleme

Yukarıda bahsettiğimiz küçük hususun dışında, GM 22 Plus’ın plastikten yapılmış parlak arka yüzeyi bu telefonu daha çekici gösteriyor. Arka yüz tasarımı çoğu Çinli üreticinin giriş segmentindeki telefonlarından farklı görünmüyor. Serinin diğer üyeleriyle de uyum gösteriyor. General Mobile logosu yatay eksende, yatay biçimde tutulduğunda sol üst köşede olacak biçimde yerleştirilmiş. Ona karşı gelecek köşede üçlü kamera modülü var. Bu birim dışa doğru hafif çıkıntı yapıyor, ancak bu, telefon masada dururken kullanıldığında oynamasına yol açmıyor. Parmak izi okuyucusu ise, sağ veya sol elle tutuşta işaret parmağının rahatlıkla konumlandırılacağı bir noktaya yerleştirilmiş.

Yine plastikten yapılmış kenar çerçevesine ise parlak ve metalik bir görünüm verilmiş. Ses ve güç tuşları sağ kenarda yer alıyor. Bunlara sağ veya sol elde tutuşta erişmek kolay. Tuşlar yumuşak, basma derinliği fazla değil, rahatlıkla kullanılıyor. Diğer kenarda nano SIM ve microSD kart tepsisi var. Alt kenarda USB-C portu, mikrofon, hoparlör ve 3.5mm kulaklık jakı var. Üst kenarda ise ikinci mikrofon bulunuyor.

gm 22 plus inceleme

6.78 inç ekran, ön yüzün büyük bir bölümünü kaplıyor. Sadece alt kenarda, diğer kenarlara göre daha kalın olan bir çene bölümü var. Selfie kamera deliği, ekranın üst kısmında ortalanmış biçimde duruyor. Bu delik kameraya göre biraz daha büyük, ayrıca bizim elimizdeki modelde deliğe tam olarak hizalanmamış biçimde duruyor. Bu, çok da göz tırmalamıyor, ancak detaylara dikkat eden bir kişiyseniz, mutlaka gözünüzden kaçmayacaktır.

GM 22 Plus inceleme: Donanım

GM 22 Plus’ta da 22 Pro modelinde olduğu gibi 6.78 inç, 1080 x 2460 piksel çözünürlüklü Full HD+ IPS LCD ekran yer alıyor. Bu ekran 396 ppi ile boyutuna göre yeterli keskinlikte ve netlikte görüntüler, yazılar, grafikler sunuyor. General Mobile, ekranın 420 nitlik parlaklık değerine sahip olduğunu belirtiyor. Ekran gerek içeride gerek dışarıda rahat bir görüş sağlıyor. IPS LCD teknolojisinin de katkılarıyla, görüş açıları yeteri kadar geniş. Büyük alanı, internette gezinme, sosyal ağlarda gezinme ve bunun gibi işler için GM 22 Plus’ı epey kullanışlı hâle getiriyor. Ekranın renk canlılığı yüksek, öyle ki, duvar kağıdı gayet canlı, gerçek gibi görünüyordu. Gerçek bir mermeri andırdığını söylesek yanlış olmayacaktır. Bu ekran YouTube’da veya Netflix’te bir şeyler izlemek için de elverişli görünüyor.

gm 22 plus inceleme

Telefonun alt kenarında tek bir hoparlör var. Bu, yüksek bir ses çıkış şiddetine sahip. Hafif bir dolgunluk ve çevresel ses etkisi de var. Orta frekanslar yoğun, bununla birlikte yüksek ses şiddetinde tizlerin neden olduğu hafif parazit ve patlamalar hissediliyor. YouTube’da bir şeyler izlerken iş görür, ancak telefonda uzun bir film veya dizi izlemek isterseniz, kulaklığı tercih etmeniz yerinde olacaktır. 3.5mm kulaklık jakını barındırması, üstüne üstlük kutudan da bir kulaklık çıkması, kulaklık konusunu dert etmeyeceğinizi gösteriyor. Öte yandan, telefonu yatayda tutup oyun oynarken hoparlörün çıkışı genellikle kapatılmıyor. Bu da oyun oynarken sesin fiziksel olarak kısılması gibi bir sorunu yaşamayacağınızı gösteriyor.

gm 22 plusGM 22 Plus’ta MediaTek’in sekiz çekirdekli ve 2.0 GHz saat frekansında çalışabilen Helio G80 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza eşlik ediyor. microSD kart yuvası ise 256 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekliyor. GM 22 Pro’da Helio G90 gibi daha üst sınıf bir işlemci olsa da, General Mobile GM 22 Plus modelinde optimizasyonları daha iyi yapmış gibi görünüyor. Bu telefonun sunduğu akıcılık ve performansı diğer telefona göre daha iyi bulduğumuzu söylememiz gerekiyor. İnternette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, kamera ile fotoğraf veya video çekme gibi işler için GM 22 Plus fazlasıyla yeterli görünüyor. Telefon oyun konusunda da ihtiyaçlara cevap veriyor. PUBG Mobile’ı yüksek çözünürlük ve grafik ayarlarında bile rahatlıkla hamle yapacak biçimde oynayabildik. Eğer çözünürlük ve grafik kalitesini bir kademe düşürürseniz, biraz daha iyi bir deneyim elde edebilirsiniz.

gm 22 plus inceleme

Pil tarafında ise bu telefon 6000 mAh ile çok yüksek kapasitede bir pille geliyor. Bu pil, normal yoğunlukta bir kullanımda iki günü rahatlıkla çıkaracaktır. Biraz daha nadir biçimde, daha geniş aralıklarla kullanarak telefonu tek bir şarjla yaklaşık dört gün boyunca açık tutabildiğimizi belirtelim. Telefonun kutusundan çıkan güç adaptörü ile iki saat civarında bir sürede pili tamamen şarj etmeniz mümkün olacaktır.

gm 22 plus inceleme

General Mobile’ın telefonlarını bağlantı tarafında güçlü tutmaya çalıştığını biliyoruz. Bu telefon için de benzer bir yorum yapılabilir. Her ne kadar 4.5G desteği Kategori 4 LTE ile sınırlı olsa da, VoLTE, ViLTE ve VoWi-Fi gibi telefon görüşme teknolojilerini görüyoruz. 802.11ac’ye kadar Wi-Fi dsteği de mevcut. Listede NFC’yi göremiyoruz. Günümüzde İstanbul Kart yükleme ve bunun gibi işler için kullanıldığını düşündüğümüzde, NFC’nin de bulunması memnun edici olurdu. Telefon görüşmelerini de iyi şekilde gerçekleştirmeye olanak sağladığını belirtmeden geçmeyelim.

GM 22 Plus inceleme: Yazılım

GM 22 Plus Android 11 ile yüklü olarak geliyor. Saf Android’e yakın, fazla özelleştirmenin olmadığı bir kullanıcı arayüzü var. General Mobile’ın özel duvar kağıtları, çeşitli uygulamaları ve Ayarlar içindeki seçenekleri ve araçları deneyimi biraz daha farklılaştırıyor. Sade bir kullanıcı arayüzü sevenler GM 22 Plus’ın sunduğu deneyimden memnun kalacaklardır.

gm 22 plus inceleme

Tabii ki, Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. Asistan’a kadar birçok Google uygulamasının ön yüklü olarak sunulduğunu görüyoruz. Ses Kaydedici, Hesap Makinesi ve FM Radyo gibi çeşitli araçlar var. Daha fazlasını da Google Play Store’dan yüklemek mümkün oluyor. Bu arada, GM 22 Pro’ya Play Store’dan indiremediğimiz Netflix’in GM 22 Plus’ta sorunsuz yüklendiğini belirtelim.

Güvenlik tarafında ise arka tarafa yerleştirilmiş parmak izi okuyucusu başrolde yer alıyor. Bu birime hem sağ hem de sol elle tutuşta, işaret parmağıyla rahatlıkla erişebilirsiniz. Parmak izi hızlı biçimde okunuyor ve ekran kilidi geçiliyor. Arzu ederseniz Yüz tanıma özelliğini de kullanabilirsiniz, ancak biz buna pek ihtiyaç duymadık.

GM 22 Plus inceleme: Kamera

GM 22 Plus’ın arkasında üç tane kamera bulunuyor. Ana kamera 48 megapiksel, f/1.79 diyafram açıklığa sahip. 5 megapiksel ultra geniş açılı kameranın yanı sıra 2 megapiksel çözünürlüklü üçüncü bir kamera bulunuyor. 8 megapiksel selfie kamera ise önde, selfie kamera deliğinde yer alıyor.

Her giriş ve orta segment Android telefonda altı çizildiği gibi, GM 22 Plus’ta da yapay zekâ destekli çekim modları bulunuyor. Telefonun kamerasını doğrulttuğunuz sahneye göre görüntü ayarları otomatik olarak yapılıyor. Bu, GM 22 Plus’ta iyi şekilde çalışıyor. Etrafı binalarla çevrili sokakta fotoğraf çekmek istediğimizde, Bina modu otomatik olarak etkinleştirildi. Yeşilin yoğun olduğu bir sahnede çiçek çekmek istediğimizde, Yeşil Bitkiler modu otomatik olarak etkinleştiriliyor. Veya düşük ışıkta, Gece modu otomatik olarak açılıyor.

Bu yapay zekâ destekli modların fotoğraf kalitesine etkileri tartışılır. Genel olarak renklerde zenginleştirme yapılıyor, ancak fazla bir fark yarattığı söylenemez. Üstelik düşük ışıkta veya gece manzara çekimlerinde Gece modu kullanmak yerine normal modu kullanmak daha net fotoğrafların çekilmesine olanak sağlıyor.

Işık koşulları yeterli olduğunda tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak bu fotoğraflara yakınlaştırma yapıldığında detayların büyük oranda kaybedildiğini göreceksiniz. Düşük ışıkta çekimlerde de parlaklık çok yüksek seviyede değil. Epey loş ortamlarda çekilen fotoğraflarda ise parlaklık çok düşük, üstelik kumlanma da fazla. Belki bu ortamlarda flaş kullanmayı tercih edebilirsiniz. Böylelikle biraz daha net ve anlaşılır fotoğraflar çekeceksiniz, ancak renkler açısından pek doğallık kalmayacaktır. HDR performansı iyi sayılmaz. Gölgeli ve parlak sahnelerin bir arada bulunduğu sahnelerde detayları seçmek pek mümkün olmuyor. Makro çekimlerde iyi sonuçlar elde etmek mümkün oluyor. Ultra geniş açılı fotoğraf da toplu fotoğrafların çekiminde işinize yarayabilir, ancak beklentinizi çok tutmamalısınız.

Önde bulunan 8 megapiksel selfie kamera da tatmin edici fotoğraflar çekebiliyor. Bu kamera ile yeterli ışıkta tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak düşük ışıkta net selfie fotoğraflar çekmek için telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmalısınız. Ön kamera ile portre çekimlerinde sınırların belirlenmesi ve arka plan bulanıklaştırılması iyi seviyede bulunmuyor. Ön kamera ile selfie çekimlerinde ekranı da bir selfie flaşı gibi kullanabilirsiniz.

Kamera uygulaması, yoğun bir kullanıcı arayüzüne sahip, ancak anlaması ve kullanması zor sayılmaz. Profesyonel mod da var, bu sayede görüntü ayarlarını dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ağır çekim video kaydı, hızlı çekim video kaydı ve bunun gibi modlar da var. Video demişken, bu telefonla 1080p video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Video çekimlerinde ortamın kaydı iyi şekilde yapılıyor. Görüntü kalitesi ortalamanın üstüne çıkmazken, telefonun elde hareketinin görüntüye titreşim olarak yansıması gözle görülür seviyede bulunuyor.

GM 22 Plus inceleme: Sonuç

General Mobile GM 22 Plus, 3000 TL seviyesindeki fiyatlarda gördüğümüz çoğu telefondakine benzer bir tasarımla geliyor. Parlak yüzeyi, kavisli hatları bu büyük ekranlı telefonu tutmayı ve kullanmayı kolaylaştırıyor. Ekranı, bu telefonun en fazla öne çıkan ve beğendiğimiz noktası oluyor. Full HD+ çözünürlükle gelmesi önemli bir artı, 6.78 inç ile de büyük ekran deneyimini iyi şekilde yansıtıyor. Alttaki tek hoparlör ise ekranın sunduğu multimedya deneyimini daha yüksek seviyeye çıkarmıyor. Helio G80 işlemcinin bir giriş-orta segment telefondan beklenen performansı sağladığını görüyoruz. Ekrandan sonra, 6000 mAh kapasiteli pili de bu telefonun en güçlü noktalarından bir günü. Bu pil sayesinde iki günü rahatlıkla çıkarabilir, hatta üçüncü gün de aynı şarjla telefonu kullanmaya devam edebilirsiniz. Android 11 ve saf Android’e yakın kullanıcı arayüzü de bu telefonun verimliliğini artırıyor. 48 megapiksel ana kameranın başrolde olduğu kamera sistemi ise GM 22 Plus’ın diğer noktalarına göre geride kalan bir alan oluyor. Her ne kadar kolay kullanımlı bir arayüze sahip olsa da, çekilen fotoğrafların ve videoların kalitesi ve detayları, GM 22 Plus’ın özel günler için akla gelebilecek ilk cihaz olmasının önüne geçiyor.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER