Teknoloji

Garmin Forerunner sayesinde bir cinayet aydınlandı, suçlu cezalandırıldı

garmin forerunner
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı cihazların adli soruşturmaların düğümünü çözmesi görülmemiş bir durum değil. Bunun en yeni örneği İngiltere’de yaşandı. Yeraltı dünyasında “Iceman” (Buz Adam) lakabıyla tanınan Mark Fellows isimli kiralık katil, Manchester’da iki gangsteri öldürdüğü gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Fellows’un cezasının kesilmesini sağlayan kanıtlara ise kolundaki Garmin Forerunner bileklik sayesinde ulaşıldı.

Organize suç örgütü lideri Paul Massey, 2015’te öldürülmüştü. Massey’in ortağı John Kinsella da geçtiğimiz yıl Massey’e benzer bir şekilde infaz edilmişti. Bu cinayetleri soruştururken Fellows’un izlerine ulaşan Manchester polisi, Fellows’un 2014’teki Great Manchester 10 KM koşusunda çekilmiş fotoğraflarında bileğindeki Garmin Forerunner’ı fark etti ve söz konusu cihazı bulmak için Fellows’un evinde bir arama gerçekleştirildi.

Arama sonucunda bulunan Forerunner, Fellows’un Massey’in ölümünden birkaç ay önce düzenli olarak cinayet mahallinin etrafında dolaştığını ortaya çıkardı. Kiralık katilin cinayetten önce düzenli olarak iki ay boyunca kendi evi ve Massey’in evi arasında hareket etmesi, keşif çalışması yaptığına dair bir işaret olarak değerlendirildi.

Forerunner’ın topladığı veriler, Fellows’un keşif sırasında bisikletini de kullandığını ve Massey’in evine yaklaştığında yavaşlayıp bisikletinden indiğini de gözler önüne seriyor. Kiralık katilin hemen ardından sekiz dakika boyunca durduğu belirtilirken, yetkililer bilekliktekin verilerin Fellows’un kaçış rotasına ilişkin kanıtlar içerdiğini ifade etti.

Garmin Forerunner bir cinayetin aydınlatılmasını sağlayan ilk giyilebilir cihaz değil. Geçtiğimiz ekim ayında bir Fitbit bileklikten elde edilen kalp atış hızı verileri sayesinde bir adamın üvey kızını öldürdüğü ortaya çıkmıştı.

İLGİLİ HABERLER