İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy A72 İncelemesi

samsung galaxy a72 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung galaxy a72 satın alSamsung Galaxy A72
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Akıllı telefon fiyatlarının yükselmesi tüketicilerin biraz daha orta segment telefonlara ilgi göstermesine neden oluyor. Üreticiler de bu segmentteki ürünlerine amiral gemisi telefonları kadar önem veriyor. Samsung da yakın zamanda sadeleştirdiği ve yeniden düzenlediği Galaxy A serisinde son iki yıldır iddialı modeller sunmuş ve tüketicilerden dikkate değer bir ilgi görmüştü. 2019’un Galaxy A50 ve A70 modelleri veya geçen yılın Galaxy A51 ve 71 modelleri bunlar arasında yer alıyordu. Bu ilgiye güvenen Samsung, 2021 yılının Galaxy A serisi modellerine biraz daha önem vermişe benziyor. Şirket, yeni Galaxy A52 ve A72’nin tasarımlarında ve özelliklerinde dikkate değer yenilemeler yaparken, bu seri için özel bir etkinlik de düzenledi. 4999 TL’lik fiyat etiketiyle yakın zamanda Türkiye’de satışa sunulan A72’i bir süredir deneyimliyoruz. Samsung Galaxy A71 inceleme yazısı ve videosunda bu orta segment Android telefon ile ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Galaxy A72 inceleme: Tasarım

En başta da belirttiğimiz gibi Samsung, Galaxy A serisinin 2021 model üyelerinde tasarım anlamında dikkate değer değişiklikler getiriyor. Aslında önden bakıldığında, Galaxy A72’nin selefi A71’den çok farkı yok gibi görünüyor. Ön tarafta yine 6.7 inç ekranı, üst kısmında ortalanmış biçimde yer alan selfie kamera deliğiyle birlikte görüyoruz. Samsung, Sonsuz-O olarak adlandırdığı bu ekranı sevdi ve birçok popüler telefonunda yer veriyor. Ekranın alt kenarında diğer kenarlara göre daha kalın bir “çene” bölümü de görüyoruz. Bu açıdan da A71’den farklı görünmüyor.

samsung galaxy a72 inceleme

Bu arada ekranın üst kısmında ince bir hoparlör ızgarası var. Burası hem ahize hem de ikinci hoparlör işlevi görüyor. Her Samsung telefonunda gördüğümüz gibi, A72’nin ön kısmı da koruyucu bir filmle kaplanmış. Ne var ki, bu film çiziklere karşı pek dayanıklı değil, kısa süre sonra üstünde dikkate değer çiziklerin oluştuğunu gördük.

Ön yüzün dışında, kenarların da metalik görünümlü bir plastikle kaplandığını ve bu çerçevenin de kavisli bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Alt kenarda USB-C portu, 3.5mm kulaklık jakı, mikrofon ve hoparlör yer alıyor. Üst kenarda ise microSD ve nano SIM kart tepsisi ve ikinci bir mikrofon var. Sol kenarda herhangi bir giriş, çıkış veya fiziksel düğme yok. Sağ kenarda ise yukarıdan aşağı doğru ses ve güç tuşlarının bulunduğunu görüyoruz. Bu tuşlar doğal tutuşta zahmetsiz biçimde erişilebilecek konumlarda bulunuyor. Çok kalın olmayan, dışa doğru fazla çıkıntı yapmayan ve tuş basma aralıkları da dar olan bu tuşlara basmak bazı zamanlarda zor gelebilir.

samsung galaxy a72 inceleme

Galaxy A72’nin tasarım açısından selefi A71 ile esas farkı arkada saklı. Hatırlayacak olursanız, geçen yılın telefonu parlak ve ışığa tutulduğunda farklı renk ve görüntü oyunlarını sunan bir kaplamayla geliyordu. Üstelik kenarlara doğru daha yüksek açılı biçimde kavis yapıyordu. Galaxy A72’nin arkası ise biraz daha Galaxy S20 FE veya Note 20 gibi, geçen yıl gördüğümüz ve biraz daha üst sınıf telefonları andırıyor. Arka yüz sağlam bir polikarbon yüzeyle kaplı. Sol üstte yer alan kamera modülü de arka yüzle bütünleşik bir görünüm oluşturuyor. Renk ve yüzey açısından fark yok. Geçen yılın modelindekine göre daha hoş görünen bir kamera modülünün bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu modülün üzerinde dört adet kamera ve LED flaş bulunuyor.

Renk seçenekleri bakımından da Galaxy A72 eğlenceli görünüyor. Telefonun dört farklı renk seçeneği var ve bunlar sayesinde telefon her yaş kitlesine hitap edebiliyor. Siyah ve beyaz gibi klasik renklerin yanı sıra mavi ve lavanta gibi daha eğlenceli ve gençlere hitap eden renkler de bulunuyor.

samsung galaxy a72 inceleme

Galaxy A72 genel olarak sağlam bir gövdeye sahip. Telefonu eline aldığınızda, plastikten yapılmış bir telefon olsa bile kaliteli olduğu hissini veriyor. Sağlamlığın yanı sıra IP67 sertifikasıyla A72’nin suya ve toza dayanıklılığı belgeleniyor. Bu da telefonu yağmur altında, havuz veya deniz kenarında daha rahat kullanacağınız anlamına geliyor. Ayrıca çay, kahve, su gibi sıvı dökülmelerine karşı da içiniz rahat edecektir.

Galaxy A72 inceleme: Ekran ve Ses

Samsung Galaxy A72’de selefi A71 gibi 6.7 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekran var. Super AMOLED ekran teknolojisine sahip olan bu ekran 1080 x 2400 piksel çözünürlük, 20:9 görüntü oranı ve 394 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Çözünürlük, keskinlik ve netlik bakımından geçen yılın telefonuna göre fazla değişen bir şey yok. Yine web siteleri ve diğer yazılı içerikler için fazlasıyla yeterli bir görüntüleme alanı var. Videolar için de bu ekranın fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

samsung galaxy a72 inceleme

Galaxy A72’nin ekranı 800 nit maksimum parlaklık değerine sahip. Bu sayede ekran yüksek dinamik aralıklı, diğer bir deyişle HDR içerikler için elverişli hâle geliyor. Ancak bu destek şu anda sadece YouTube uygulamasında var gibi görünüyor. Netflix ve Amazon Prime Video’daki içeriklerde bu desteği göremedik. Bu arada YouTube uygulamasında 4K HDR videolarda gözle görülür bir takılma mevcut. Ekran çözünürlüğünün 1080p olduğunu dikkate alırsak, bu standart çözünürlükte izleyiciler HDR destekli 1080p videoları rahatlıkla izleyeceklerdir.

Ekranın bir başka farklı yanı da 90 Hz yenileme hızına sahip olması. Samsung, böylelikle daha önce üst segment telefonlarında sunduğu daha yüksek yenileme hızını, her ne kadar 120Hz olmasa da, A serisi telefonlarına getiriyor. Maksimum Full HD+ çözünürlükte de 90 Hz yenileme hızını tercih edebilirsiniz. Arada gözle görülür bir fark olmasa da, kullanıcı arayüzündeki geçişlerde veya web sayfalarında yukarı aşağı kaydırmalarda normale göre biraz daha fazla akıcılığı görebilirsiniz.

samsung galaxy a72 inceleme

Super AMOLED teknolojisi sayesinde geniş görüş açıları ve parlak güneş ışığı altında da yeterli bir görüş elde ediliyor. Ekran parlaklığı da orta segment bir telefon için iyi seviyede. Renk modu olarak Canlı ve Doğal seçeneklerini görüyoruz. Bunları ekran ayarları içinden seçebilirsiniz. Bununla birlikte ekranın renk sıcaklık ayarını isteğinize göre özelleştirme imkanınız da bulunuyr. Ekranın üst kısmında bulunan kamera deliği, tam ekranda videoları görüntülerken veya oyun oynarken göz tırmalamıyor. Göz konforu modu sayesinde özellikle gece saatlerinde kullanımda mavi renkli ışığı kısabilir ve sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz. Pil ömrüne katkı sağlamak amacıyla da gece saatlerinde koyu modun otomatik olarak girmesini sağlayabilirsiniz.

Ses tarafında ise Galaxy A72’de memnun edici bir ilerleme var. Amiral gemisi telefonlarda daha sık gördüğümüz çift hoparlör, bu orta segment telefonda da bulunuyor. Alttaki ana hoparlöre ek olarak, ekranın üst kısmındaki ahize bölümüne yerleştirilmiş ikinci bir hoparlör var. Bu çift hoparlör sistemi stereo ses etkisini büyük oranda beklediğimiz şekilde sunuyor, sağ ve sol ses kanallarının çıkışı aşağı yukarı dengeli biçimde hissediliyor. Ses çıkış şiddeti de bir akıllı telefon için yeteri kadar yüksek. Baslar çok yoğun değil, yüksek seste ise tizlerde patlama yok. Çevresel ses etkisi de belirli bir dereceye kadar hissediliyor.

Yani, harici hoparlör ihtiyacı hissetmeden video izlemek veya müzik dinlemek için Galaxy A72’nin hoparlör sistemi yeterli. Bu arada ikinci hoparlörün öne bakması, özellikle oyun oynarken avantaj sağlıyor. Telefonu yatay biçimde tutarken elleriniz telefonun kenarlarını büyük ihtimalle kapatacaktır. Alttaki hoparlörün çıkışını engelleseniz bile, ahize bölümündeki hoparlörün çıkışı oyun sesleri için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Daha önce Galaxy A72 kutu açılımı videosunda da gösterdiğimiz gibi, kutudan kulaklık çıkmıyor. Neyse ki, alt kenarda 3.5mm kulaklık jakı var. Bu da istediğiniz kablolu kulaklığı kullanma konusunda imkanlarınızın geniş olduğu anlamına geliyor. Arzu ederseniz, tercihinizi kablosuz kulaklıktan yana da kullanabilirsiniz.

Galaxy A72 inceleme: Performans ve Pil

Samsung, Galaxy A72’de işlemci seçimini Snapdragon 720G’den yana kullanmış. Bu, ilginç bir tercih olmuş, çünkü geçen yılın A71 modelinde Snapdragon 730 işlemci yer alıyordu. Snapdragon 730, daha yeni işlemci bir olsa da, 720G ile karşılaştırıldığında arada çok büyük farklar bulunmuyor. Belki de Samsung, diğer alanlarda sunduğu ilerlemeleri karşılamak amacıyla işlemci tarafında hafif de olsa geriye gitmenin olumsuz bir etki yaratmayacağını düşünmüştür. Galaxy A72’nin 8 GB RAM ve 128 GB ile 256 GB depolama alanı seçenekleri var. 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza içeren modeli Samsung’un online mağazasında veya diğer satış kanallarında daha rahat bulabilirsiniz. microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırmanız mümkün.

samsung galaxy a72 inceleme

Galaxy A72 genel olarak orta segment telefondan beklenen performansı sunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezintide, web sayfalarının açılışında veya sayfa içinde kaydırmada gözle görülür bir sıkıntı yok. Her şey yeteri kadar akıcı görünüyor. Aynı yorumu uygulamaların ve oyunların açılışı için de yapabiliriz. Benchmark niteliğindeki oyunumuz olan PUBG Mobile’ı Galaxy A72’de de oynadık. Oyun optimum grafik ayarlarıyla yeteri kadar akıcı, hamleler de gecikmeden yapılıyor. Üstelik oyun oynarken de aşırı ısınma hissetmedik. Telefonun sıcaklığı, bir oyun sırasında olmasını beklediğimiz sıcaklıktaydı.

Galaxy A72’yi GeekBench 5 benchmark testinden de geçirdik. Elde ettiği sonuçlar geçen yılın A71 modeliyle hemen hemen aynı seviyede oldu. Tek ve çok çekirdek puanlarında sonuçlar birbirine çok yakın.

Pil tarafına geldiğimizde, Galaxy A72’de 5000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu açıdan geçen yılın modeline göre hatırı sayılır bir kapasite artışı var. Yoğun şekilde kullanımda bile sabahtan akşama bir iş gününü rahatlıkla çıkarabilen bu pil, normal yoğunluklu kullanımlarda iki güne varan bir çalışma ömrüne ulaşacaktır. Kutudan güç adaptörünün çıkması da sevindirici. Üstelik 25W güç adaptörü çıkıyor ki, Samsung’un üst sınıf Galaxy S ve Note serisi telefonlarında, bu yılın başına kadar bu güç adaptörünü kutuya iliştirdiğini görüyorduk. Boş pil, telefon kapalıyken yarım saatte yüzde 50 doluluğa ulaşıyor. Pilin tam doluluğa ulaşması 90-100 dakika gibi bir sürede gerçekleşiyor. Kablosuz şarj ise bu telefonda bulunmuyor.

samsung galaxy a72 inceleme

Galaxy A72 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Samsung Galaxy A72’de Android 11 yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de Samsung One UI 3.1 kullanıcı arayüzü yüklü olarak geliyor. Her Samsung telefon incelemesinde söylediğimiz gibi, One UI kullanıcı arayüzü sunduğu büyük boyutlu ikonlar ve kontroller sayesinde büyük ekranlı Samsung telefonlarını daha iyi şekilde kontrol etmeye imkan sağlıyor.

Bu yılın başında Samsung’un Galaxy S21 serisi telefonlarıyla birlikte getirdiği çeşitli yazılım özelliklerini Galaxy A72’de de görüyoruz. Ana ekranın en solundaki panelde ister Samsung Free’yi ister Google Keşfet’i kullanabilirsiniz. Kilit ekranı widget’ları da telefonun ekran kilidini açmadan birtakım kontrollere veya ihtiyaç duyulacak bilgilere hızlıca ulaşma fırsatı sunuyor. Edge Panelleri özelliğini açarak, 6.7 inçlik büyük ekranda aynı anda iki uygulamayı kolaylıkla açabilirsiniz. Tema desteği sayesinde kullanıcı arayüzünün görünümünü farklılaştırabilirsiniz.

samsung galaxy a72 inceleme

Her zaman olduğu gibi çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamaları yüklü olarak geliyor. Bunları kaldırma imkanınız var. İlk kurulum esnasında size çeşitli uygulama tavsiyeleri sunuluyor. Bunları direkt pas geçebileceğiniz gibi, dikkatinizi çeken uygulamaların olup olmadığını görmek için bir dakikanızı ayırabilirsiniz.

Kısacası, yazılım deneyimi açısından Galaxy A72’nin daha üst segment Samsung telefonlarıyla arasında çok büyük fark yok diyebiliriz.

samsung galaxy a72 inceleme

Güvenlik tarafında ise başrolde ekran içi parmak izi okuyucusu var. Bu birimin ekran içinde sahip olduğu alan, Galaxy S21 Ultra gibi daha üst segment telefonlarda olduğuna göre daha küçük. Buna rağmen parmak izi ekleme ve sonrasında parmak iziyle kimlik doğrulama işlemleri hızlıca gerçekleştiriliyor. Parmak izi okuyucu çok pratik gelmiyorsa, ön kamera yardımıyla yüz tanımadan da yararlanabilirsiniz. Tabii ki, bu durumda rahatlık amacıyla güvenlikten biraz olsun ödün vermiş oluyorsunuz.

Galaxy A72 inceleme: Kamera

Samsung, Galaxy A72’nin kamera modülünün görünüşünde önceki nesil modele göre radikal bir değişiklik yapsa da, söz konusu kamera özellikleri olduğunda bu değişikliğin nispeten sınırlı olduğunu görüyoruz. Ana kamera, geçen yılın modelinde olduğu gibi 64 megapiksel, f/1.8 diyafram açıklığı, faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. Ultra geniş açılı kamera ise 12 megapiksel, f/2.2, 123 derece görüş açısı gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. 5 megapiksel, f/2.4 makro lensin de A71’deki kamera sistemiyle ortak olduğunu söyleyebiliriz.

samsung galaxy a72 inceleme

İki telefonun arka kamera sisteminde aradaki tek fark telefoto lenste oluyor. Aslına bakarsanız, Samsung Galaxy A71’de bulunan derinlik sensörünün yerini A72’de 8 megapiksel, f/2.4, optik görüntü sabitleme özellikli ve 3 kat optik yakınlaştırma imkanı sunan telefoto kamera alıyor. Bu sayede Samsung’un Space Zoom olarak adlandırdığı yüksek yakınlaştırma yeteneklerinden daha iyi biçimde yararlanmak mümkün oluyor.

Space Zoom’dan lâf açılmışken buradan devam edelim. Telefoto kameranın eklenmesi, belirttiğimiz gibi yakınlaştırmada kalite kaybını azaltıyor. 3 kat optik yakınlaştırma sayesinde detaylardan ödün vermeden daha iyi yakınlaştırılmış fotoğraflar çekebilirsiniz. Dijital zumun da katkılarıyla 30 kata kadar yakınlaştırma yapılabiliyor. Samsung’un Galaxy S21 Ultra’da Space Zoom özelliğini epey iyileştirdiğini, en yüksek yakınlaştırma seviyesinde bile anlaşılır kareler çekilebildiğini görmüştük. Galaxy A72’deki 30 kat Space Zoom ise, biraz geçen yılın söz konusu özelliği barındıran telefonlarındaki gibi bir deneyim sunuyor. Anlaşılır bir fotoğraf var, ancak detaylar konusunda çok iyi sayılmaz.

samsung galaxy a72 inceleme

64 megapiksel çözünürlüklü ana kamera ile varsayılan olarak 16 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar üretiliyor. Böylelikle düşük ışıkta daha iyi sonuçlar elde etmek veya yakınlaştırma yapıldığında bunun kalite ve detaylardaki olumsuz etkisini azaltmak gibi sonuçlar elde edilebiliyor. Galaxy A72 ile çekilen fotoğraflar başarılı. Yeterli ışık olduğunda ve dış ortamdaki çekimlerde yeteri kadar parlak ve canlı fotoğraflar çekiliyor. HDR performansı da iyi. Yüksek pozlama ve gölgeli alanların bir arada bulunduğu karelerde dengeli sonuçlar elde etmek mümkün. Düşük ışık performansı da başarılı. Bu tür ortamlarda çekilen fotoğraflarda parlaklık yeterli, kumlanma düşük. Gece manzara çekimlerinde de pozlama iyi biçimde yapılıyor, gürültü etkisi düşük kalıyor. Arzu ederseniz, Gece modunu kullanabilirsiniz. Bu modda da kumlanmanın düşük, şehir ışıklarının keskin biçimde yansıtıldığı gece fotoğrafları çekebilirsiniz. Makro çekimlerinde de Galaxy A72 iyi işler çıkarıyor. Arka planın bulanıklaştırıldığı Portre çekimlerde de A72’yi iyi bulduk.

Önde de geçen yılın telefonunda olduğu gibi 32 megapiksel, f/2.2 diyafram açıklıklı bir selfie kamerası var. Bu kamera da hem düşük ışıkta hem de aydınlık ortamlarda iyi sonuçlar veriyor. Portre çekimlerinde de iyi iş yapıyor. Ön kamerayla 4K/30fps’ye kadar video kayıtları yapmak mümkün. Selfie kamerasının video çekimlerinde yeterli bir durağanlık sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu, arka kameranın seviyesine çıkamıyor.

Video tarafına geldiğimizde, arkadaki kamera sistemiyle saniyede 30 kare hıza kadar 4K video kaydı yapabilirsiniz. Saniyede 60 kare hızında video kaydı yapmak isterseniz, bu durumda 1080p çözünürlükle yetinmeniz gerekiyor. Video çekimlerinde optik görüntü sabitlemenin katkılarıyla durağanlaştırma iyi seviyede. Aynı durum optik görüntü sabitleme özellikli telefoto kameranın sayesinde yakınlaştırma yaptığınızda da geçerli. Arzu ederseniz, 1080p Full HD çözünürlükte, sabit video modunda çekebileceğiniz videolar var. Özellikle yürürken video çekecekseniz, bu modu kullanmanız daha iyi olacaktır. Ancak önceliğiniz yüksek çözünürlükse, bu durumda normal video modundaki çekimler de durağanlık açısından sizi tatmin edecektir. Ortamın seslerinin kaydı için de Galaxy A72’nin iyi işler çıkardığını görüyoruz. Bu arada Pro video modu sayesinde video çekimi öncesinde veya sırasında pozlama telafisi, beyaz dengesi ve bunun gibi profesyonel ayarları yapabilirsiniz.

Kamera uygulaması ise Galaxy S21 serisiyle birlikte gelen birtakım yenilikleri barındırıyor. Örneğin farklı kameraların aynı anda kullanılarak farklı modlarda çekimlerin yapıldığı Tek Çekim, yenilenmiş bir arayüzle geliyor. S21 serisinde gördüğümüz Yönetmen Görünümü ise A72’de yer almıyor. Galaxy A serisinin en önemli özelliklerinden biri olan Eğlence modunu da unutmayalım. Snapchat ile iş birliği yapan Samsung, bu servisin popüler kamera filtrelerine doğrudan Eğlence modu içinden erişme imkanı sağlıyor.

Galaxy A72 inceleme: Sonuç

Samsung, Galaxy A72’de temel olarak tasarıma odaklanmış. Bu telefonu daha eğlenceli tasarım ve renk seçenekleriyle gençlere daha fazla hitap eden bir telefon hâline getirmiş. Belki geçen yılın A71 modeli parlak arka yüzü ve sunduğu ışık oyunlarıyla daha çekiciydi. Ancak mat yüzey için seçilen uygun renkler ve ona uyum gösteren kamera modülüyle Galaxy A72 de yeteri kadar çekici duruyor. IP67 sertifikasıyla belgelenen suya ve toza dayanıklılık da önemli bir artı.

Ekran tarafında çözünürlük ve kalite açısından Galaxy A72 geçen yılın modelinin çizgisini koruyor. 90Hz yenileme hızı ve 800 nit maksimum parlaklık bir orta segment telefonun ekranı için memnun edici. Stereo ses sistemi de A72’yi satın almakta artı olarak nitelendirebileceğimiz bir unsur. 3.5mm kulaklık jakını da unutmayalım. Performans tarafında Galaxy A72’nin geçen yılın telefonuyla hemen hemen aynı çizgiyi koruması ilginç bir durum. Bununla birlikte günlük işler için fazlasıyla yeterli ve iyi bir oyun deneyimi sunan performans Galaxy A72’de mevcut. 5000 mAh kapasiteli pille iki güne kadar tek şarjla idare edebilirsiniz. 25W gibi güçlü bir güç adaptörüyle gelmesi de A72’yi satın alma nedenleri arasında yer alabilir.

Yazılım tarafında Android 11 gibi güncel bir sürümün ve One UI 3.1 kullanıcı arayüzünün gelmesi avantaj. Bu açıdan telefon Galaxy S21 serisinden geri kalmıyor. Kamera tarafında da kullanıcıları memnun edecek bir performans sunuluyor. Her koşul altında memnun edecek fotoğrafları ve videoları A72 ile çekebilirsiniz. Eğlence modu da özellikle gençler için ilgi çekici bir özellik olacaktır.

Her ne kadar geçen yılın telefonuyla aynı seviyede bir işlemciyi barındırsa ve benzer bir performans çizgisini tuttursa da, Galaxy A72 diğer yenilikleri ve özellikleriyle sahip olduğu fiyat etiketinin karşılığını veriyor. Bununla birlikte bütçenizi biraz daha zorlayarak Galaxy S20 FE gibi, biraz daha amiral gemisi telefon serisine yakın bir modeli tercih edebilirsiniz.

samsung galaxy a72 satın alSamsung Galaxy A72
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER