İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy A51 İncelemesi

samsung galaxy a51 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçen yıl kapsamlı şekilde yenilenen Samsung Galaxy A serisinin iyi bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. Bu serinin en alt seviyeden en üst seviyeye, tüm üyeleri ülkemizde de epey ilgi gördü. Samsung Galaxy A50 de en çok ilgi gören üyelerden bir tanesi olmuştu. Şimdi Samsung, A51 ile birlikte ilgiyi devam ettirmeyi hedefliyor. Büyük ve kaliteli bir ekranı şık görünümlü ve kullanışlı bir gövdeyle ve dört arka kamerayla buluşturan bu Android telefonu birkaç haftadır deneyimliyoruz. İzlenimlerimiz ve yorumlarımız Samsung Galaxy A51 inceleme yazısında ve videosunda bulabilirsiniz.

SAMSUNG GALAXY A51’İ SATIN ALIN

Galaxy A51 inceleme: Tasarım

2019’un ikinci yarısında çıkan Samsung telefonlarının birçoğunda tasarım açısından birçok ortak nokta bulunuyor. Galaxy A51’in de bu telefonlar arasında olduğunu görüyoruz. Telefonun arkası, daha önce incelediğimiz Galaxy A30s modelinde olduğu gibi Samsung’un “prizmatik” olarak nitelendirdiği bir tasarımla geliyor. Telefonu ışığa tuttuğunuzda, bir prizmanın ışığı kırması ve renklere ayırması gibi bir görünüm oluşuyor. Buna ek olarak arka yüzde birbirini kesen çizgilerle farklı dokuda üçgenler oluşturulmuş. Telefonun siyah, beyaz, mavi ve pembe gibi renkleri var. Elimizdeki siyah renkli model ağır ve klasik gibi görünse de, prizma efektini sunma konusunda başarılı.

Arka tarafta, sol üst köşede dört tane kamera bulunuyor. Bu kamera dikdörtgen şekilli bir modüle yerleştirilmiş. Modül içinde flaş da yer alıyor. Dışa doğru da hafif bir çıkıntı yapıyor. Telefonu bir yüzeye koyduğunuzda kamera modülü nedeniyle telefonun kararsız durması gibi bir durum da söz konusu olmuyor.

Geçen yılın ilgi gören Samsung telefonlarından olan Galaxy A50’yi tasarım ve malzeme açısından takip eden Galaxy A51 de cam ve plastik birleşimi bir telefon. Kenarları ve arkası plastikle kaplı, ön tarafında ise Corning Gorilla Glass 3 ekran camı var. Samsung, telefonun ön yüzüne ekran koruyucu filmi de en baştan yerleştirmiş. Ancak bu film pek dayanıklı değil, kısa bir süre sonra kenarlarda hava kabarcıkları oluşmaya başladı ve en sonunda da çıkarıp atmak zorunda kaldık.

Plastik ön planda olsa da, Samsung Galaxy A51 sağlam bir telefon olduğu hissini veriyor. Yuvarlatılmış köşeleri ve kenarlara doğru kavis yapan arka yüzü de telefonun tasarımını yumuşatıyor. 7.9 mm kalınlığındaki gövdesi ve ince ekran çerçevesi de telefonun ergonomisine olumlu katkı sunuyor. 6.5 inç ekran barındırsa da, telefonu tek elle tutup kullanmak nispeten kolay. Ekranın üst kısmında, ortadaki deliğe yerleştirilmiş selfie kamerası da çok küçük bir alanı işgal ediyor. Samsung, bu tür ekranları Sonsuz-O olarak adlandırıyor. Bu tasarım ilk kez Note 10 serisinde görmüştük. Sonrasında çıkan birçok Samsung telefonunda tercih edilen ön kamera tasarımı bu oldu.

A51’in alt kenarında USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Üstte de ikinci bir mikrofon bulunuyor. Sağ tarafta güç butonu ve onun üstünde de ses tuşları var. Sol kenarda ise SIM kart ve microSD kart tepsisi, biraz üst tarafa doğru olacak şekilde yerleştirilmiş. Galaxy A51 çift SIM kart desteğine sahip. Üstelik iki hat kullanmak için microSD kart yuvasından fedakârlık yapmak zorunda değilsiniz.

Galaxy A51 inceleme: Ekran, Performans ve Pil

Galaxy A51, 6.5 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekran barındırıyor. Ekran çözünürlüğü 1080 x 2400. 20:9 görüntü oranlı bu ekran 405 ppi ile fazlasıyla yeterli bir piksel yoğunluğu sunuyor. Metin ve grafikler gayet net ve keskin görünüyor. Super AMOLED ekran kullanılmış. Ekranın renk canlılığı yüksek, parlaklık da optimum seviyede. Görüş açıları da geniş. Dışarıda kullanımda da herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. YouTube’da veya Netflix’te video izlemek için de bu ekranın yeterli olduğunu söyleyebiliriz. İnce ve uzun yapısı, özellikle web sitelerinde gezinirken ekranda daha fazla yazı veya metni görmeyi sağlıyor. Benzer durum e-kitap veya PDF dokümanlarını görüntülerken de geçerli. Kısacası, Galaxy A51’in ekranı fazlasıyla yeterli bir görsel deneyim sunuyor.

A51’in sahip olduğu tek hoparlör ise ortalamayı geçmiyor. Ses çıkışı çok yüksek seviyeye çıkmıyor. Aynı zamanda bas ve çevresel ses etkisi de çok güçlü değil. Yine de en yüksek ses şiddetinde tiz rahatsız edici değil. Hoparlörün yerleşimi nedeniyle özellikle oyun oynarken bunun önünü kapatmanız kuvvetle muhtemel. 3.5mm kulaklık jakının bulunması ise iyi bir haber. Bu sayede istediğiniz kulaklıkla müzik veya film keyfini daha verimli şekilde yaşayabilirsiniz. Kutudan çıkan kulaklığın ses kalitesi ortalamalarda, genellikle işinizi görür. Ancak ses konusunda biraz daha hassassanız ve kaliteli bir ses deneyimi isterseniz, o hâlde 3.5mm kulaklık jakının varlığı sayesinde seçenekler geniş. Ses tarafında Dolby Atmos desteğinin de olduğunu belirtelim. Bu da film izlemek isterseniz daha iyi bir ses deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır. Tabii ki, bu desteğe sahip olan kablolu veya Bluetooth kulaklık gerekiyor.

Galaxy A51’de de A50s modelinde olduğu gibi Samsung yapımı Exynos 9611 işlemci bulunuyor. Bu yonga set, dört adet 2.3 GHz Cortex-A73 ve dört adet 1.7 GHz Cortex-A53 çekirdek barındırıyor. Bunun yanı sıra Mali-G72 MP3 GPU’yu da içeriyor. Elimizdeki modelde 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza mevcut. 128 GB çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Arzu edenler için microSDXC kart yuvası da bulunuyor.

Exynos 9611 yonga set, günlük işleri yerine getirecek performansı sunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti genel olarak hızlı, ancak ara sıra hafif duraklamalar görülebiliyor. İnternette gezinirken veya YouTube videolarını izlerken herhangi bir sıkıntı yok. Benzer durum sosyal ağ uygulamaları için de geçerli. Oyun tarafına baktığımızda ise, PUBG Mobile gibi popüler bir oyunda yüksek grafik ayarlarının otomatik olarak seçildiğini görüyoruz. Bu oyunu düzgün şekilde oynamak mümkün, ancak seçilen ayarlarda ara sıra hafif takılmalar, yavaşlamalar gözlemlenebiliyor. Isınma konusunda ise, oyunlarda hafif de olsa bir sıcaklık hissediliyor. Gerçekleştirdiğimiz benchmark testlerinde ise çok fazla ısınmamasıyla bizi şaşırttığını söylemeliyiz.

samsung galaxy a51 antutu

Benchmark testleri demişken, Galaxy A51’in sonuçları geçen yılın orta segment Android telefonlarının aldığı puanların bir kademe üstünde. Örneğin geçen yıl AnTuTu Benchmark testinde Galaxy A70’in 167 bin seviyesinde puan aldığını görmüştük. Bu yıl ise Galaxy A51’in 180 binin biraz üstüne çıktığını görüyoruz. GeekBench 5 testinde ise 337 tek çekirdek ve 1280 çok çekirdek puanıyla orta segment telefon seviyelerinde olduğunu görüyoruz.

Galaxy A51 de geçen yıl çıkan selefleri A50 ve A50s gibi 4000 mAh kapasiteli pil barındırıyor. İşlemci aynı tutulsa da, biraz daha büyüyen ekranı nedeniyle pil ömrü seleflerine göre biraz daha kısa. Yine de, normal yoğunluklu kullanımda A51 bir günü rahatlıkla aşan bir pil performansını sunmayı başarıyor. Eğer telefonun güç tasarruf modundan gerektiğinde yararlanır, aynı zamanda idareli bir şekilde de kullanırsanız, iki günü de aşmanız mümkün olacaktır. Kutudan çıkan 15W şarj adaptörüyle yarım saatte yüzde 35 civarında bir doluluğa ulaşılıyor. Pilin tamamen dolması ise 2 ila 2 buçuk saat arasını alıyor.

Galaxy A51 inceleme: Yazılım

Galaxy A51’de Android 10 yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de Samsung One UI 2 kullanıcı arayüzünü görüyoruz. One UI 2 sürümünde geçen yıl gelen ilk sürüme nazaran radikal değişiklikler yok. Yine de, ekran hareketlerinde yapılan değişikliklerin de aralarında olduğu bir takım farklılıklar var ve bunları da One UI 2 ile ilgili olarak hazırladığımız yazılı ve video içerikte detaylarıyla anlatıyoruz.

Galaxy A51’de gördüğümüz yeniliklerden bir tanesi de Edge ekranı oluyor. Daha önce kavisli ekrana sahip Samsung telefonlarında gördüğümüz ve pek de kullanmadığımız bileşen, şimdi Galaxy A51 gibi düz ekranlı telefonlarda da var. Bu özellik sayesinde, ekranın kolayınıza gelen bir köşesine çekmece yerleştirebilir, favori kişilerinize veya uygulamalarınıza hızlı şekilde erişebilirsiniz. Öte yandan gelen bildirimlerle ekranın kenarlarının istediğiniz renkte aydınlatılması da hoşunuza gidecek ve kullanabileceğiniz bir özellik sayılabilir.

Ekran hareketleri One UI 2 ile birlikte yeniden düzenlenmiş ve Galaxy A51’de de bundan yararlanabilirsiniz. İlk kurulumla birlikte Android’in klasik navigasyon kontrolleri ekranın alt kısmında karşınıza çıkacaktır. Ancak bu çubuğu kaldırıp ekran alanından kazanmak isterseniz, Ayarlar içinden navigasyon seçeneğini değiştirebilir ve ekran hareketlerini kullanabilirsiniz. Parmağınızı ekranın alt kısmından ortaya doğru sürükleyerek Ana ekrana dönebilir, aynı hareketi yapıp bu sefer parmağınızı kaldırmadan ekranın ortasında bekleterek çoklu görev ekranına erişebilirsiniz. Ekranın kenarlarından ortaya doğru sürükleyerek de geri gidebilirsiniz.

Koyu mod da One UI 2 ile birlikte gelen ve Galaxy A51 kullanıcılarının yararlanabileceği bir özellik oluyor. Kullanıcı arayüzü unsurlarının arka planının siyah renge boyanmasının yanı sıra yüklü gelen Samsung uygulamalarında ve Google’ın uygulamalarında da bu özellik aktif şekilde kullanılabiliyor.

Biyometrik doğrulama yöntemlerine baktığımızda, Galaxy A51’de ekran içi optik parmak izi okuyucusunu en güvenli yöntem olarak görüyoruz. Parmak izi sensörü genel olarak hızlı ve doğru biçimde çalışıyor. Ekran kilidini 1-2 saniyede geçebilirsiniz. Eğer güvenlikten daha çok rahatlık sizin için önemliyse, ön kameranın yardımıyla yüz tanımadan yararlanabilirsiniz.

Galaxy A51’de de çeşitli Samsung uygulamaları yüklü olarak geliyor. Bazı uygulamaların yüklenmesi de isteğe bağlı. Google’ın klasik Android uygulamaları ve çeşitli Microsoft uygulamalarını da ilk kurulumdan sonra yüklü olarak görüyoruz. Google Play Store’un yanı sıra Samsung’un uygulama ve içerik mağazası Galaxy Store’dan da uygulama veya oyun indirebilirsiniz.

Galaxy A51 inceleme: Kamera

Galaxy A51 de içinde bulunduğu segmentte görmeye başladığımız dört arka kamera eğilimine uyuyor. Galaxy A50s modelinde de gördüğümüz 48 megapiksel, f/2.0 ana kamera bu telefonda da var. Yanında 12 megapiksel, f/2.2 ultra geniş açılı lens ve 5 megapiksel, f/2.2 derinlik sensörü var. Bir de makro çekimler için özel olarak eklenmiş; 5 megapiksel, f/2.4 makro lensi görüyoruz. Rakiplerinde 2 megapiksel makro lensleri gördüğümüz yerde Samsung, eli biraz daha yükseltmişe benziyor. Önde ise 32 megapiksel, f/2.2 selfie kamerası bulunuyor.

Kamera uygulaması, Samsung’un geçen yılki telefonlarında gördüğümüz tasarımı genel olarak koruyor. One UI 2 güncellemesiyle birlikte sunulan ufak tefek yenilikler var. Örneğin kamera modlarının daha büyük boyutlu metinlerle gösterilmesi bunların arasında yer alıyor. Seçili olan mod da daha açık ve anlaşılır biçimde gösteriliyor. Ultra geniş açı ve normal açı arasında geçişi sağlayan bir düğmeyi yine mod çubuğunun hemen yanında görüyoruz. Yakınlaştırma ve uzaklaştırma için normal açı simgesine basılı tutmanız gerekiyor. Bunu yaptığınızda zum çubuğunun ortaya çıktığını göreceksiniz. 8 kat dijital zum yapabilirsiniz, ancak bunu yaptığınızda görüntü kalitesinin epey bozulduğunu fark edeceksiniz.

Ekranın sol tarafında sık kullanılan ayarlar ve araçlar yer alıyor. Tam çözünürlükte fotoğraf çekmek için 4:3H oranını seçmelisiniz. Bu sayede 48 megapiksel fotoğraflar elde edebilirsiniz. Varsayılanda ise 12 megapiksel çekim yapacak şekilde ayarlanmış. HDR’yi de ister otomatik isterseniz de elle olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Pro modu ise ISO, pozlama telafisi ve beyaz dengesi ayarlarını yapmaya olanak sağlıyor. Deklanşör hızı veya elle odaklama gibi seçenekler bulunmuyor.

Galaxy A51 ile çekilen fotoğraflar genel olarak tatmin edici. Ortamdaki aydınlatma koşulları iyi olduğu takdirde keskin ve düzgün fotoğraflar elde ediliyor. Fotoğraflarda renk doygunluğu da dengeli, fazla aşırıya kaçılmıyor. 48 megapiksel tam çözünürlükteki fotoğraflar biraz daha fazla detay elde etmenizi sağlıyor, ancak bu durumda dinamik aralıktan biraz ödün vermeniz gerekecektir. Makro çekimler ise gayet başarılı görünüyor Makro lensin de yardımıyla başarılı makro çekimler yapabilirsiniz. Portre modu ise nesneye çok fazla yaklaşmadan, geniş plandan portre çekimleri yapmaya izin veriyor. Süje ile arka plan sınırlarını ayırmada hafif kusurlar gözlemlesek de, sonuçların genel olarak başarılı olduğunun söyleyebiliriz.

Düşük ışıkta çekilen fotoğraflara baktığımızda sonuçların değişken olduğunu görüyoruz. Bazı karelerde gürültü etkisi yoğun şekilde hissediliyor. Bununla birlikte yumuşatmanın epey yoğun şekilde uygulandığını görüyoruz. Gece çekimlerinde telefonu mümkün olduğu kadar da sabit tutmanızda fayda olacaktır.

Ultra geniş açılı lens de iyi işler çıkarıyor. Çekilen fotoğraflara baktığımızda canlı ve parlak karelerle karşılaşıyoruz. Aynı zamanda dinamik aralık da yüksek. Özellikle manzara çekimlerinde veya dar alanda yakın bir mesafeden bir nesnenin tamamını çekmek isterseniz, ultra geniş modda çekimler işinizi fazlasıyla görecektir.

Önde yer alan 32 megapiksel kameraya baktığımızda, bu kameranın da işini yeterli biçimde yaptığını görüyoruz. Genel olarak aydınlık ve canlı fotoğraflar çekiliyor. Ön kamera ile de arka planı bulanıklaştırılmış Canlı Odak fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu fotoğrafların da fena olmadığını söyleyebiliriz.

Video tarafında ise Galaxy A51’in 4K video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Video çekimlerinde görüntü kalitesi gayet iyi, 4K çekimler oldukça keskin, renkler ve parlaklık da memnun edici seviyede. Ancak sürekli odaklama ve pozlama konusunda biraz dengesizlik var gibi görünüyor. Bunun yanında, görüntü dengesi açısından, el titremelerinin fazlasıyla hissedildiğini görüyoruz. Bu nedenle elektronik görüntü sabitlemeyi kullanabileceğiniz 1080p çekim modunu tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Üstelik Samsung, daha önce Galaxy Note 10 serisinde gördüğümüz Süper dengeli çekim modunu da kullanma imkanı sağlıyor. Video çekim ekranından bu modu kolaylıkla açabilirsiniz. Gerçekten de bu mod açıkken yaptığımız çekimlerde görüntü daha dengeli görünüyor, profesyonel video kameralardaki etki yakalanabiliyor. Ses kayıt kalitesi fena sayılmaz, ancak rüzgarlı havalarda çekim yaparken rüzgarın uğultusu görüntüye epey yansıyor.

Galaxy A51 inceleme: Sonuç

Samsung Galaxy A51 nitelikli bir orta segment telefonu. Belki Exynos 9611 işlemci ve ona eşlik eden donanım paketinin, aynı fiyat segmentinde bulunan ve hatta A51’den daha ucuz fiyata sahip telefonlardakinden geri kalabileceğini söylememiz gerekiyor. Ne var ki, diğer unsurlar açısından Samsung’un telefonu rakipleriyle rahatlıkla boy ölçüşecek gibi görünüyor.

Plastikten yapılmış olsa da, Galaxy A51 sağlam ve kaliteli duruyor. Ayrıca şık bir tasarımı var ve kesinlikle sıradan durmuyor. AMOLED ekranı yeterli görsel kaliteyi sunuyor. Aynı zamanda geniş görüntüleme alanı da pratikliği artırıyor. Hoparlörün kalitesi vasatı geçmiyor, ancak 3.5mm kulaklık jakının olması ses tarafında avantaj sayılabilir. Performansı günlük işleri karşılamak için yeterli. Ayrıca optimumda bir oyun deneyimi de yaşarsınız. Pil performansı da iyi seviyede. Android 10 ve One UI 2 ile de yüklü gelmesi önemli artılardan. One UI kullanışlı bir arayüz, aynı zamanda A51’in Samsung ekosistemindeki diğer cihazlarla da rahat şekilde anlaşmasını sağlıyor.

Kamera tarafında da Galaxy A51’in baş ağrıtmayacağını söyleyebiliriz. Belki çok mükemmel fotoğraflar çekmeyebilir, ancak özel günlerinizde veya ölümsüzleştirmek istediğiniz anlarda ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Video çekiminde de 1080p modunda ve Süper dengeli mod açıkken yaptığınız çekimlerden memnun kalırsınız.

Galaxy A51 iyi bir orta segment telefonu, ancak daha yüksek performans arayanlar için piyasada daha ucuza seçenekler de bulmak mümkün. Bununla birlikte ara sıra Galaxy A51 indirim kampanyaları da görebilirsiniz. Bu durumda akıllı telefonu satın alma fikrini değerlendirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER