Teknoloji

Kripto borsası FTX’ten milyonlarca dolarlık yetkisiz para çekimi gerçekleşti

ftx

FTX, yetkisiz bir işlem dalgasının zorda olan kripto para borsasından yüz milyonlarca doları çekmesinin ardından, cumartesi günü yaptığı açıklamada, kullanıcıların fonlarını çevrimdışı cüzdanlara taşıdığını kaydetti. FTX ABD’nin genel danışmanı Ryne Miller, herhangi bir saldırıyı doğrulamadı, ancak Twitter’da, şirketin potansiyel hırsızlığın neden olduğu hasarı azaltmak, yani çevrimdışı para transferi veya soğuk cüzdanda muhafaza için harekete geçtiğini söyledi. Tüm bu önlemler yabancıların bunlara erişmesini önlemeye yardımcı oluyor.

Binance’in satın almaktan vazgeçtiği FTX, cuma günü günü iflas başvurusunda bulunduktan kısa bir süre sonra platformdaki milyonlarca fon buharlaştı. Bu durum ABD’deki yerel FTX ticaret platformunu, FTX’in küresel versiyonunu ve Alameda Research’ü etkiledi. Kripto para borsasında ne kadarlık bir tutarın eksik olduğu hâlâ belli değil, ancak CoinDesk‘ten gelen bir haber, bu miktarın 600 milyon doları aşabileceğini öne sürüyor. Blok zinciri analiz şirketi Elliptic ise, bu rakamı yaklaşık 473 milyon dolar olarak belirtiyor.

Şirketin kurucusu Sam Bankman-Fried’in cuma günü CEO’luk görevinden istifa etmesinin ardından onun yerini alan FTX’in yeni CEO’su John Ray, cumartesi günü Miller’ın Twitter hesabı aracılığıyla bir açıklama yaptı. Ray, “Ticaret ve para çekme işlevini kaldırma ve tanımlanabilecek kadar çok dijital varlığı yeni bir soğuk cüzdan saklama görevlisine taşıma sürecindeyiz.” diyor. “Yaygın olarak bildirildiği gibi, belirli varlıklara yetkisiz erişim gerçekleşti.” FTX’in durumu ele almak için kolluk kuvvetleri ve “ilgili düzenleyiciler” ile temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

FTX’in resmi Telegram kanalındaki bir hesap yöneticisi, “FTX saldırıya uğradı. Tüm fonlar gitmiş görünüyor.” diye yazdı ve aynı zamanda kullanıcılara FTX’in uygulamalarını silmeleri talimatını verdi. Ayrıca kötü amaçlı yazılımların varlığı nedeniyle platformun web sitelerine girmeye karşı uyarıda bulundu. Haberi yayına hazırladığımız sırada FTX.com ve FTX.us düzgün şekilde işliyor gibi görünüyordu.
Twitter’daki bazı kullanıcılar, Bankman-Fried’in yakın çevresinden birinin borsanın fonlarını tüketmiş olabileceği yorumunda bulunurken ve kripto dedektifi ZachXBT, “birden fazla eski FTX çalışanının bu transferleri tanımadıklarını bana doğruladı” dedi. Kripto para borsası Kraken’in CEO’su Nick Percoco, söz konusu hırsızın fonları boşaltmak için Kraken’i kullandığı için platformun söz konusu hesabın kimliğini takip edebildiğini söylüyor.

CoinDesk’in geçen hafta yayınladığı bir haber, FTX’in hızlı ve feci çöküşünün başlamasına neden oldu. Bu da Alameda Research’ün büyük ölçüde FTX’ten bir kardeş token olan FTT’ye güvendiğini ortaya çıkardı. Bu da, Binance CEO’su Changpeng “CZ” Zhao’nun borsasının FTT tokenlerini satacağını duyurmasına, ardından madeni paranın değerinin düşmesine ve diğer müşterilerin de gemiyi terk etmesine neden oldu. FTX, para çekme taleplerinin neden olduğu bildirilen 8 milyar dolarlık açığı telafi etmek için mücadele ederken, Binance firmayı satın almayı teklif etti, ancak yalnızca bir gün sonra planlarından geri dönerek sorunların kontrollerinin veya yardım etme yeteneklerinin ötesinde olduğunu kaydetti.

Reuters’in bir haberine göre; Bankman-Fried, Alameda Research’ü desteklemek için FTX’ten 10 milyar doları “gizlice transfer ettikten” sonra 1 milyar ila 2 milyar dolarlık müşteri fonunun akıbeti açıklanamıyor. Reuters’e gönderdiği kısa mesajda Bankman-Fried, fonların gizlice aktarıldığını reddetti ve bildirildiğine göre, eksik fonlar sorulduğunda “???” yanıtını verdi. Ayrıca haber, Bankman-Fried’in FTX’in muhasebe sistemine, şirketin mali kayıtlarını başkalarını uyarmadan değiştirmesine izin veren bir arka kapı eklediğinin de tespit edildiğini öne sürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER