Ulaşım

Foxconn üç yeni elektrikli araç prototipini duyurdu

foxconn

Foxconn, bugün gerçekleştirdiği HHTD21 etkinliğinde üç yeni elektrikli araç prototipini duyurdu. Bu prototipler arasında iki sedan ve bir adet de elektrikli otobüs bulunuyor. Artık elektrikli otomobil pazarında “yeni çocuk” olmadığını söyleyen şirket, bu alana her yıl 1 trilyon Tayvan doları (334,83 milyar TL) yatırım yapmayı planlıyor.

Foxconn’un elektrikli araç prototipleri Foxtron markası altında Yulon Motor ile iş birliği içinde geliştiriyor. Luxgen markasıyla kendi otomobillerini üreten Yulon Motor, Tayvan’da Nissan ve Mitsubishi için de üretim yapıyor. Lüks sedan prototipi Model E, SUV prototipi Model C ve otobüs prototipi de Model T adını taşıyor.

Araçların temelinde Foxconn’un açık yazılım ve donanım platformu MIH Consortium bulunuyor. Kit olarak tasarlanan bu platform, elektrikli araç üreticilerinin faydalanabilecekleri referans tasarımlar olma özelliği taşıyor.

Model T isimli otobüs, önümüzdeki yıl büyük ihtimalle farklı bir isimle yollarda olacak. Maksimum hızı saatte 120 kilometre olan otobüsün tahmini menzilinin 400 kilometre olduğu belirtiliyor. Yaya uyarıları, gelişmiş sıcaklık yönetimi ve çarpışmalara karşı yüksek dayanıklılık otobüsün özellikleri arasında sayılıyor.

Model C ise Tayvan’da 2023 itibarıyla yollara çıkacak. Otomobil 0’dan 100 kilometre hıza 3.8 saniye gibi kısa bir sürede çıkabilecek. Model C Tayvan’da 1 milyon Tayvan dolarının (332 bin TL) altında bir fiyat karşılığında satılacak. Türkiye’de TOGG projesinin geliştirme sürecinde de yer alan İtalyan Pininfarina ile birlikte hazırlanan Model E ise daha ileri bir tarihte yollarda olacak. 750 hp güç üretebilen ve 750 kilometre menzili olduğu söylenen otomobil, 0’dan saatte 100 kilometre hıza 2.8 saniye içinde ulaşabilecek.

Foxconn elektrikli otomobillerini satılacakları pazarlara yakın yerlerde üretmeyi ve böylelikle maliyetleri düşük tutmayı amaçlıyor. Şirket bu plan doğrultusunda ABD’de de bir fabrika almaya hazırlanıyor. Bunun Lordstown’ın Ohio eyaletindeki fabrikası olduğu da biliniyor.

İLGİLİ HABERLER