Teknoloji

Foxconn’un kurucusu Terry Gou’nun yeni kariyer hedefi

foxconn terry gou

Foxconn kurucusu ve başkanı Terry Gou, kısa süre önce başkanlık görevini bırakacağını açıklamıştı. Gou’nun ayrılık kararının altında yatan sebebin ortaya çıkması fazla zaman almadı. Gou, ülkenin muhalefet partisi Kuomintang‘ın devlet başkanı adayı olmak için ön seçimlerde yarışacağını açıkladı. Tayvan ve Çin arasındaki ilişkilerde tansiyon giderek artarken, Kuomintang yönetimi Çin ile daha sıcak ilişkiler kurulması gerektiğini savunuyor.

Gou’yu siyasete girmeye teşvik eden olay ise oldukça ilginç. Foxconn’un kurucusu, Mazu isimli bir deniz tanrıçasının rüyasına girdiğini ve kendisine Tayvan Boğazı’na barışı getireceğini söylediğini belirtti. Taipei’de bir tapınakta kalabalığa hitap eden Gou, Mazu’nun Tayvan halkının çok zor olmaması gerektiğini söylediğini de dile getirdi. Tayvan’ın en zengin kişisi olan Gou, aday gösterilmemesi durumunda partinin adayına destek vereceğinin altını çizdi. Tayvan’da başkanlık seçimleri 2020’de gerçekleştirilecek.

Gou’nun aday gösterilmesi durumunda Tayvan’ın mevcut devlet başkanı Tsai Ing-wen için ciddi bir tehdit olacağı söylenebilir. 2016’da göreve gelen ve ülkenin ilk kadın başkanı olan Tsai’nin onay oranları hâlihazırda oldukça düşük bir seviyede seyrediyor. Tayvan’ın Çin’e karşı daha dik durmasını ve bağımsızlığını korumasını savunan Tsai, Pekin yönetiminin de tepkisini çekiyor.

Foxconn’un patronu ise Çin ile daha sıcak ilişkiler kurulması gerektiğine inanıyor. Gou’nun sahip olduğu kaynakların çokluğunu düşününce bu duruma pek de şaşırmamak gerekiyor. Çin’de çok sayıda fabrikası bulunan Foxconn, ülkede binlerce kişiye istihdam sağlıyor. Gou, Foxconn’un ABD’nin Wisconsin eyaletinde 10 milyar dolar yatırımla yeni bir fabrika inşa etme projesi sayesinde ABD Başkanı Donald Trump ile de sıcak ilişkiler kurmuştu. ABD ve Çin’le olan yakınlığının Gou’ya siyasi kariyerinde katkı sağlayıp sağlamayacağı zaman içinde görülecek.

İLGİLİ HABERLER