Teknoloji

Foxconn Apple’ı Çin’den taşıma konusunda ısrarcı

foxconn apple

Foxconn‘un kurucusu Terry Gou, uzun yıllardır birlikte çalıştıkları Apple‘ın cihaz üretimini Çin dışına taşıması gerektiğine inanıyor. Bloomberg‘de yer alan habere göre; konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Gou, bu konuda ısrarlarını Apple ile de paylaştıklarını ve bu taşımanın oldukça muhtemel olduğunu dile getirdi. Foxconn ve Apple arasında uzun yıllardır çok yakın ve kuvvetli bir işbirliği yürütülüyor. Apple’ın en büyük üretim ortaklarından biri olan Foxconn, Çin’in Zhengzhou şehrindeki fabrikasında iPhone üretimi gerçekleştiriyor.

Gou, bu açıklamaları yaparken kendi kişisel yolculuğu konusunda da önemli bir duyuru yaptı. Daha önce Tayvan’da cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıklayan Gou, 1 Temmuz itibarıyla adaylığı nedeniyle Foxconn başkanlığını bırakacağını duyurdu.

Apple’ın donanım üretimini Çin’in dışına taşıyacağına dair haberler, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının kızışmasıyla birlikte iyiden iyiye artmıştı. Trump yönetimi, bu ayın sonu itibarıyla Çin’de üretilen telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlardan alınacak gümrük vergisi oranını yüzde 25’e çıkaracak. Kendi ürünleri için bir muafiyet uygulanmasını isteyen Apple, yeni vergi oranlarının Amerikan ekonomisine olan katkısını azaltacağını ve küresel rekabetçiliğine de zarar vereceğini savunuyor.

Apple’ın üretiminin bir kısmını Çin’in dışına taşıma konusunda hazırlıklarına başladığı daha önce ortaya çıkmıştı. Şirketin bu konuda değerlendirdiği tek seçeneğin Tayvan olmadığı da biliniyor. Şirketin aralarında Foxconn’un da bulunduğu tedarikçilerinden donanım üretiminin yüzde 15 ila 30’unu Çin dışına taşımanın fizibilitesi konusunda rapor istediği söyleniyor. Yeni üretim konumları olarak Hindistan ve Vietnam öne çıkarken; Meksika, Endonezya ve Malezya da adaylar arasında yer alıyor.

Foxconn Apple ürünlerinin üretimini Çin dışında gerçekleştirme konusundaki duruşunu daha önce de üst düzeyden yapılan açıklamalarla göstermişti. Şirketin yöneticilerinden Young Liu, ABD’ye gönderilecek tüm iPhone’ların üretimini Çin dışında gerçekleştirebilecek kapasitelerinin olduğunu dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER